Jedva 2.000 VTO godišnje u Srbiji

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prošle godine 2.098 parova podnelo je zahtev za lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom (VTO), od čega je 1.661 dobilo potvrdu da ispunjava uslove. Proces BMPO prošle godine ostvarilo je 2.058 osiguranih lica, i to u zdravstvnim ustanovama iz Plana mreže njih 1.613, i 445 u zdravstvenim ustanovama van Plana mreža.

Na Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” u Beogradu urađeno je 268 biomedicinski potpomognutih oplodnji, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije 391, na Ginekološko akušerskoj klinici Kliničkog centra Vojvodine 513, Ginekološko akušerskoj klinici Kliničkog centra Niš 280, Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Valjevo 161.

[su_frame]

Najviše vantelesnih u “Betaniji”

Od 445 vantelesne opldnje koje su prošle godine urađene u privatnim zdravstvenim ustanovama, 138 je u Specijalnoj bolnici za ginekologiju, Jevremova, Beograd, 85 u Specijalnoj ginekološkoj bolnici “Genesis” Novi Sad, 46 u Specijalnoj ginekološkoj bolnici za lečenje steriliteta “Intermedikus bis” Beograd, 80 u Specijalnoj ginekološkoj bolnici “Ivanović” Beograd, 45 u Specijalnoj ginekološkoj bolnici za lečenje steriliteta “Beograd”, 4 u Specijalnoj bolnici za ginekologiju “Perinatal” Novi Sad, 34 u Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta “Spebo medikal” Leskovac, 7 u Specijalnoj bolnici za ginekologiju “Kovačević 2772” Beograd i 6 u Specijalnoj ginekološkoj bolnici za lečenje steriliteta “Nikolov” Kragujevac.[/su_frame]

Saznaj više:  Šta je vantelesna oplodnja

Jedva 2.000 VTO godišnje u Srbiji

I ove godine vantelesna oplodnja o trošku Fonda sprovođena je samo u državnim zdravstvenim ustanovama.  Lekarskoj komisiji zahteve je podnelo 1.546 parova, a potvrdu za uključenje u proces BMPO dobilo je njih 1.132.

Prema podacima RFZO,  tokom ove godine zdravstvene ustanove u Planu mreža zdravstvenih ustanova iskazale su kapacitete za pružanje usluga lečenja neplodnosti postupcima BMPO za 1.516 žena. Do kraja prošlog meseca zakazale su prijem za usluge lečenja za 1.663 osigurana lica, što je za 147 više u odnosu na plan za ovu godinu. Ipak, to je i dalje daleko manje nego što su realne potrebe u Srbiji –  na ovim prostorima potrebno nam je oko 7.000 VTO postupaka godišnje, da bi dostigli evropski prosek. Jedva 2.000 VTO godišnje u Srbiji

Postupci samo u državnim ustanovama

Republički fond nije ove godine zaključivao ugovore s privatnim ginekološkim klinikama, jer je ustanovio da državne imaju dovoljno mesta za ispunjenje svih podnetih i odobrenih zahteva. Razlog za ovakvu odluku je između ostalog, što pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju imaju samo žene do navršene 40. godine starosti, čime je veliki broj parova koji imaju problem sa neplodnošću praktično izgubio pravo da dobije besplatnu VTO.

Tekst na osnovu podataka iz “Dnevnika”

Saznaj više:  Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)?

One thought on “Jedva 2.000 VTO godišnje u Srbiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *