Uspeh postupka vantelesne oplodnje od 97 odsto?

Samo četvrtina žena ostaje trudna nakon jednog postupka vantelesne oplodnje, odnosno svakoj četvrtoj ženi bude uspešan prvi postupak. To pokazuje zvanična statistika u Velikoj Britaniji, a cena VTO procedure u Ujedinjenom Kraljevstvu viša je i za 50% od cena u drugim zemljama Evrope. Kako bi privukle parove i pojedince da tretman urade baš kod njih – klinike pribegavaju različitim trikovima. ,,Često se dešava da su parovi obmanuti ili iskorišćeni jer im klinike obećavaju i do 97% uspeha”,  upozorio je šef Regulatornog tela za kontrolu plodnosti u Engleskoj. Ipak, jedna turska klinika iz Istanbula tvrdi na svojoj veb stranici da ima uspešnost od 97,82%!

Klinika koja je prošle godine predstavila svoj rad na Festivalu plodnosti u Mančesteru, naplaćuje samo 1,350 funti za konvencionalni VTO tretman – manje od polovine prosečne cene za tretman u Velikoj Britaniji koja se kreće od  3,000 do 5,000 funti. Tek kada pogledate detaljnije reklame ove klinike, nailazite na objašnjenje –  97% uspeha zasnovano je na tri ciklusa sa doniranim jajnim ćelijama ili embrionima.

Donirane jajne ćelije su često od mlađih žena pa mogu pružiti mnogo veću šansu za trudnoću. Jedna klinika iz Češke, koja naplaćuje 2.540 funti za VTO ciklus, nije postavila štand na ovom Festivalu ali je poslala štampani materijal da se tamo raspodeli. Na njihovoj internet stranici naći ćete procenat uspešnosti od 84%!

Saznaj više:  Valjevski centar uskoro očekuje 300. bebu

U Velikoj Britaniji 25,6% žena koje su podvrgnute VTO tretmanu uspešno su završile postupak nakon jednog ciklusa, to je statistika Regulatornog tela za ljudsku fertilizaciju i embriologiju.

Sali Cehire, predsednica HFEA, upozorila je da Regulatorno telo Ujedinjenog Kraljevstva ne može da kontroliše tvrdnje stranih klinika.

– Mi smo zabrinuti! Ugroženi pacijenti mogu biti iskorišćeni, jer naši podaci u poslednjih 25 godina pokazuju sasvim drugačije statistike! U večini zemalja Evrope nema zakonske regulacije – klinike onda mogu biti manje transparentne u pogledu uspešnosti – naglasila je ona.

beba, baby, spavanje, plodnost, trudnoća, mama, majka, porodica, vto, neplodnost

Profesor Adam Balen, bivši predsednik britanskog Društva za plodnost, rekao je da strane klinike daju lažnu nadu ugroženim ljudima koji mogu biti izmanipulisani na ovaj način, jer odlaze u inostranstvo, a neće imati bolji tretman.

– Britanske klinike strogo su kontrolisane od strane HFEA i mogu samo izneti svoj pravi uspeh. Trebalo bi da postoje slični standardi oglašavanja za inostrane klinike koje se reklamiraju u Velikoj Britaniji – istakao je profesor Adams.

Iz turske klinike su objasnili da je stopa uspeha koju predstavljaju pacijentima kumulativna stopa trudnoće nakon tri ciklusa lečenja donacijom jajnih ćelija ili embriona. Iz česke klinike su pojanili da se njihova procena uspeha od 84 odsto zasniva na broju žena koje su zatrudne od jedne kolekcije jajnih ćelija koje mogu uključivati i do deset jajnih ćelija.

Saznaj više:  Nepoznat broj beba rođenih metodom vantelesne oplodnje

Izvor: Udruženje šansa za roditeljstvo