Valjevski centar uskoro očekuje 300. bebu

Brojni parovi iz Srbije u želji za potomstvom obilazili su razne adrese u zemlji i inostranstvu, ali se malo zna da je Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevu, iako najmlađi u Srbiji, po broju uspešno urađenih procedura jedan od najuspešnijih. Valjevski centar za VTO pri Opštoj bolnici oformljen je u decembru 2012. godine, a prve bebe rođene su u septembru 2013. godine. Od tada pa do danas rođeno je oko 300 beba. Stručni tim ovog centra čine jedan ginekolog, tri embriologa i četiri medicinske sestre a rezultati su evidentni pa se bebe začete u ovom centru rađaju ne samo u Srbiji već i širom sveta.

“Imamo pacijente iz Makedonije, iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, imali smo pacijente iz zapadne Evrope, pa čak i iz Amerike, a sada očekujemo da nam se rode dve bebe u Australiji”, istakao je šef odseka za biopotpomognutu oplodnju dr Branko Budimirović.

beba, baby, spavanje, plodnost, trudnoća, mama, majka, porodica, vto, neplodnost
Freepik

Prema njegovim rečima, prateći najsavremenije medicinske trendove odnedavno su ostvarili mogućnost krioprezervacije odnosno zaleđivanja embriona.

“Pripreme za vantelesnu oplodnju sa sobom nose stresove koji ne idu na ruku pacijentima. Kada je vantelesna opodnja u pitanju i neizbežne hormonske stimulacije, žene imaju priliku da višak embriona zalede i na taj način izbegnu ponovne terapije, a šansa za uspehom je identična kao kod svežeg transfera”, kazao je za Glas zapadne Srbije dr Budimirović.

Saznaj više:  Kolpitis ili zapaljenje vagine

Ova osmočlana ekipa stručnjaka nema radno vreme, već rade prema potrebama pacijenata.

“Mi ne možemo da kažemo ja sutra neću doći na posao zato što je subota ili nedelja, praznik ili Nova godina, jer ovo je posao koji zahteva našu punu pažnju i vreme, ali ono što mi na kraju dobijemo kao rezultat je nešto što nema cenu, a to je novi život”, kaže embriolog Mirka Đorđević.

Prema njenim rečima, u poslednje vreme sve stariji bračni partneri dolaze na postupak VTO, ali posle 35. godine šansa za ostvarivanjem trudnoće dramatično padaju pa se zato ženama preporučuje da odluku o majčinstvu donesu što ranije jer su dvadesete godine za to najidealnije. Kako bi olakšali rad ovog  renomiranog centra Grad Valjevo preuzeo je na sebe finansiranje jednog embriologa kao i učešće u nabavci pojedinih medicinskih aparata.

“Život je jači od svega, pogotovo ako ste sigurni u ono što radite, kao što je to ovaj tim na čelu sa dr Budimirovićem. Oni su pandan velikim centrima poput Višegradske i Narodnog fronta i tu nema sumnje, rezultati su tu, brojke su neumoljive i svaki dalji komentar je izlišan,” kaže za Glas zapadne Srbije gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Gvozdenović dodaje da očekuje da će Ministarstvo zdravlja prepoznati značaj centra za VTO i u većem obimu pomoći razvoj ovog odeljenja, jer je ovo jedini centar koji radi na  sekundarnom nivou. Iako imaju povećan obim posla u valjevskom centru za VTO ne postoji lista čekanja a tristotu bebu očekuju za par meseci.

Saznaj više:  Da li ste znali? Žene u Srbiji redovno idu kod ginekologa

Izvor: Novosti