Nova tehologija za unapređenje uspeha VTO

Frisco Instut za reproduktivnu medicinu (FIRM) istražuje novu time-lapse tehnologiju za fotografisanje i praćenje razvoja embriona prilikom vantelesne oplodnje. Tehnologija je do sada bila istraživana uz pomoć nekoliko institucija u Teksasu, a  ima za cilj da pomogne lakšem uočavanju verovatnoće ostajanja u drugom stanju, kao i da smanji mogućnost višestrukih trudnoća.

Vantelesna oplodnja je  uspešan način za specijaliste da poboljšaju šanse pacijenata da dođu do začeća. To uključuje oplođenje jajnih ćelija van tela žene, kao i omogućavanje embriologu da posmatra proces razvoja embriona, kako bi izabrao embrione koji su stari oko 5 dana (blastocisti) i koji su kandidati za trudnoću. Obično se dva ili više blastocista prebacuju u matericu žene kako bi se poboljšale šanse za začeće, međutim, ova praksa često dovodi do blizanačkih ili višestrukih trudnoća.

U partnerstvu sa Vitrolajfom, globalnom biotehnološkom kompanijom sa sedištem u Švedskoj, FIRM ima za cilj da iz prve ruke prouči time-lapse tehnologiju za praćenje razvoja embriona. Tehnologija će omogućiti timu embriologa u FIRM-u da pomno prate razvoj embriona u periodu nakon oplodnje i da izabru samo najbolje za prenos u matericu. Embrioni se razvijaju u posebnom inkubatoru koji sadrži kompjuterski kontrolisanu mikroskopsku kameru koja koristi naizmenično svetlo niskog intenziteta, a  koje fotografiše embrione tokom razvoja. Fotografije se beleže na svakih 5 minuta tokom šestodnevnog perioda nakon oplodnje, stvarajući video u kome se vidi rast embriona u realnom vremenu, kada su slike spoje i puste jedna za drugom.

Saznaj više:  Ovarijalni hiperstimulacioni sindrom

Inkubatori omogućavaju embrionima da se neometano razvijaju jer ih pomno prati tim embriologa. Pored toga, embrioni mogu da se posmatraju i iz kancelarije ili od kuće, što pruža više mogućnosti za procenu razvoja i rasta embriona. Tim koji prati neplodnost sada može dobiti nove informacije o tačnoj pojavi oplodnje, kao i tačnom vremenu početka i razvoja ćelijske podele.

Embriolog može da vidi rast embriona uporedo sa jedinstvenim razvojnim ponašanjem svakog embriona. Snimljeni video daje timu  bliži uvid u morfologiju svakog embriona, što olakšava razlikovanje superiornih uzoraka embriona koji će se uneti u matericu. Doktori se nadaju da će tehnologija pomoći sprečavanju pojave višestrukih trudnoća tako što će ovako blizak uvid u razvoj embriaona omogućiti pouzdan izbor i transfer jednog najboljeg embriona u telo potencijalne majke.

S obzirom da tehnologija sve više napreduje, realna su očekivanja da će ovo u skorije vreme biti ostvrivo i primenjivo, a možemo se samo nadati da će što pre biti dostupno i u našoj zemlji.

Primer time-lapse tehnologije

 

2 thoughts on “Nova tehologija za unapređenje uspeha VTO

    1. Postovani Enese,
      Terapija teratozoospermije zavisi od uzroka. U medikamentnu terapiju spadaju antibiotici za lečenje genitalnih infekcija, hormonski preparati, lekovi koji utiču na povećanje pokretljivosti spermatozoida i vitaminski preparati. Svakako prvo konsultujte urologa.
      Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *