Bebe su nam neophodne: Vantelesnom oplodnjom protiv bele kuge

Srbiji su bebe neophodne. Natalitet  je iz godine u godinu sve niži, a sve je više parova koji imaju problem sa neplodnošću. Iako nema preciznih statistika, procenuje se da je čak svakom sedmom paru u Srbiji potrebno lečenje da bi ostvarili potomstvo. Vantelesnom oplodnjom može se pomoći parovima koji imaju problema sa ostvarivanjem trudnoće.

Lečenje steriliteta može biti dugotrajno i emocionalno vrlo zahtevno, naročito kod parova koji su istrošili sve mogućnosti da dobiju dete prirodnim putem i koji moraju da uđu u program vantelesne oplodnje. Zato je veoma važno pitanje kako i sa koliko prepreka parovi prolaze kroz vantelesnu oplodnju.

Vantelesnom oplodnjom do potomstva

Danas nemamo ni precizne statistike koliko se beba  godišnje rodi iz vantelesne oplodnje. Na ova pitanja odgovore bi najbolje mogli da  pruže predstavnici Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje, ali odgovora još uvek nema.

Pred parovima koji  se suočavaju sa vantelesnom oplodnjom je komplikovan i skup proces, koji im često nije rasvetljen iz svih uglova.

VTO je metoda koja mora da prati sva svetska naučna dostignuća u cilju povećanja uspešnosti. Savremeni instrumenti, moćni mikroskopi, pojava embrioskopa koji omogućava da se prati stanje embriona više dana bez otvaranja inkubatora, sve efikasniji i prečišćeniji hormonski lekovi koji se koriste u stimulaciji jajnika u okviru postupka VTO, dovode do stalnog rasta procenta uspešnosti. Uz to, neophodna je i kontinuirana edukacija kadrova.

Saznaj više:  U Sremskoj Mitrovici i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku grada

Uspešnost postupka VTO najbolje se iskazuje kao tri E: Efikasnost, etičnost i ekonomičnost. Od rođenja prve “bebe iz epruvete”, do danas,  najviše je učinjeno u oblasti efikasnosti. Procenat uspeha VTO je u stalnom porastu i danas je u boljim klinikama oko 40 odsto. Kada govorimo o etičnosti,  tu je sve veća posvećenost lekara i šire društvene zajednice ovom problemu. Psihološka podrška parovima koji su u postupku VTO je neophodna i izuzetno korisna. U svim većim klinikama neophodno je prisustvo tima psihologa, koji u znatnoj meri olakšavaju izuzetno mukotrpan postupak VTO, pogotovo kada se radi o parovima kod kojih je postupak VTO više puta bio neuspešan. Iskustva pacijenata koji su imali podršku psihologa su izuzetno dobra. I farmaceutske kuće daju svoj doprinos. Poslednjih godina u Srbiji je dostupan lek koji zamenjuje sedmodnevnu terapiju, što u mnogome olakšava život pacijentkinja, jer jedna injekcija zamenjuje sedam dana primanja injekcija. Prva beba u Srbiji začeta uz primenu ove terapije, začeta je u Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta “Spebo Medical“ u Leskovcu u postupku koji je obavljen januara 2014.

I dalje bez donacije polnih ćelija u Srbiji

Prema rečima dr Nebojše Markovića, specijalista ginekologije i akušerstva i šefa stručnog tima za vantelesnu oplodnju u Specijalnoj bolnici Spebo Medical ( Leskovac), postupak donacije polnih ćelija se, nažalost, i dalje ne primenjuje u Srbiji. Više stotina parova je prinuđeno da ide iz Srbije u zemlje koje već duži niz godina sprovode postupke donacije, kako jajnih ćelija, tako i spermatozoida. Što se tiče opremljenosti bolnica i stručnosti kadrova koji rade u specijalnim bolnicama za lečenje steriliteta, ne treba sprovesti nikakva dalja ulaganja. Bolnice su vec opremljene adekvatnom opremom i poseduju odgovarajući edukovani kadar za izvođenje postupka. Paradoks je da imamo Zakon o donaciji usvojen u Narodnoj skupštini još 2010. godine, koji do danas nije primenjen. Zbog toga parovi kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći napuštaju našu zemlju, dodatno se maltretiraju, cena postupka se značajno uvećava, a silan novac odlazi iz Srbije.

Saznaj više:  Vantelesna je izbor: Priča jedne mame

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *