Novi DNA test mogao bi da duplira uspeh vantelesne oplodnje

Uspeh vantelesne oplodnje, uprkos svim tehnološkim unapređenjima, u proseku iznosi između 20 i 35 odsto. Sada se pojavio test za koji istraživači tvrde da može da duplira uspeh vantelesne oplodnje, pa čak spominju procenat od 80 odsto uspešnih trudnoća posle VTO.

Test radi na  principu merenja nivoa abnormalnosti mitohondrijalnog DNA u embrionima, što omogućava lekarima da odrede koji su embrioni najpogodoniji  i imaju najveće šanse za uspešnu trudnoću. Mitohondrije su strukture unutar ćelija, koje su zadužene da obezbede ćeliji energiju neophodnu za funkcionisanje. Svaka mitohondrija sadrži malu količinu DNA, poznatu kao mitohondrijalna DNA.

Prethodnih godina je postalo jasno da broj hromozoma u embrionu može da utiče na ishod VTO.  Ali, nedavno su istraživači sa Univerziteta Oksford i genetske laboratorije “Reprogenetics”  otkrili da je nivo mitohondrijalne DNA u stvari ključan za uspeh vantelesne oplodnje.

– Između 25 i 33 odsto embriona ima prevelik nivo mitohondrijalne DNA, što znači da uz pomoć njih nikada neće doći do uspešne trudnoće – potvrdila je dr Elpida Fraguli, vođa studije koju je pokrenuo “Reprogenetics”.

Štaviše, naučnici su pronašli da što je žena starija, nivo mitohondrijalne DNA u embrionima radte, što može da bude jedan od ključnih faktora reproduktivnog starenja i manjeg procenta uspešnosti vantelesne oplodnje u starijim godinama.

Saznaj više:  Depresija umanjuje šanse da zatrudnite

Test će pomagati lekarima da izaberu najbolje embrione

Uz pomoč testa uklanja se mali broj ćelija iz embriona u fazi blastociste. Onda se tim ćelijama procenjuje nivo mitohondrijalne DNA.  rezultati testiranja će pomoći lekarima da odaberu one embrione koji imaju najveće šanse da pruže vitalnu trudnoću.

Lekari se slažu u oceni da s obzirom na to da je prosečan uspeha ventelesne oplodnje iznosi 3 prema 1, sve što može da smanji broj neuspešnih transfera embriona, i više je nego dobrodošlo. da trenutno jedan od tri procesa vantelesne oplodnje. Ovo važno otkriće u vezi sa mitohondrijama predstavlja važan delić u slagalici zvanoj neplodnost.

Test se trenutno ispobava na klinikama za plodnost u Americi, a a na godišnjem skupu američkog društva za reproduktivnu medicinu, predstavljeni su prvi rezultati posle  vantelesne oplodnje kod 100 žena, gde je korišćen ovaj novi test. rezultati potvrđuju da je VTO sa ovim testom oko 10 odsto uspešnija za žene u srednjim tridesetim godinama,  a lekari veruju da korišćenje ovog testa može da vodi ka uspešnosti VTO od čak 70 ili 80 odsto u budućnosti.

Ipak, istraživači još nisu sigurni šta izaziva povećanje nivoa mitohondrijalne DNA i to će biti predmet budućih istraživanja.  Proizvođači MitoGrade testa su aplicirali za dozvolu za klinička ispitivanja i u Velikoj Britaniji, a ne zna se da li će i kada ovakvi testovi ući u masovniju upotrebu i početi da se koriste i u drugim zemljama.

Saznaj više:  Kad sve jednostavnije metode omanu- tu je VTO

Izvor: Medical news today 

Foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *