I u Americi urađena transplantacija materice

Nedavno je i u Americi urađena transplantacija materice: ova operacija se već neko vreme  primenjuje kao jedna od opcija lečenja neplodnosti, kod žena koje imaju deformitet ili nedostatak materice. Tokom prošle godine su u Velikoj Britaniji urađene ovakve operacije, a sada su Američki hirurzi izveli prvu operaciju presađivanja materice od preminule donorke u SAD na Klinici u Klivlendu. Klinika je saopštila da je 26-godišnja pacijentkinja u stabilnom stanju.

Procenjuje se da u toj zemlji ima oko 50.000 kandidata za tu operaciju koja bi mogla da omogući trudnoću ženama koje zbog deformiteta ili odsustva materice do sada to nisu mogle.

transplantacija materice
Prva beba rođena uz pomoć transplantirane materice

Za sada je odobreno deset takvih operacija u SAD, pa će biti doneta odluka da li će transplantacija materice postati standardna procedura.  Slične operacije su se već izvodile u Švedskoj i Turskoj, a četiri žene su se u Švedskoj već i porodile.

Žene nakon transplantacije u proseku moraju da čekaju mesec dana, pre nego što se podvrgnu in vitro oplodnji. Porađaju se carskim rezom. Posle prve ili druge trudnoće, materica se uklanja, kako bi žena mogla da prestane da koristi lekove protiv odbacivanja stranog tkiva.

UPDATE: Na žalost, zbog komplikacija posle operacije, operacija nije uspela i materica je morala biti izvađena. Iako ova operacija nije uspela, u nekim drugim zemljama poput Švedske i Britanije, već su neke žene sa transplantiranom matericom rodile bebe.

Saznaj više:  Sindrom policističkih jajnika, hormonski neprijatelj plodnosti

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *