Da li će moći da se biraju privatne klinike za besplatnu VTO?

Republički Fond za zdravstveno osiguranje objavio je na svom sajtu poziv za zaključenje ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama za pružanje usluga vantelesne oplodnje. Zainteresovani privatnici mogu da podnesu ponudu, ali još ne znaju da li će pacijenti moći da biraju privatne klinike za besplatnu VTO.

Parovi koji ne mogu da dobiju dete prirodnim putem jedva su čekali da se privatnici uključe u proces vantelesne oplodnje, kako bi mogli kod njih besplatno da odu na intervenciju. Ali, u udruženjima građana i privatnim klinikama ipak imaju niz primedbi na način na koji će privatnici biti uključeni u ovaj proces.

Prijavićemo se na tender RFZO -a, ali sam očekivao da će posao biti drugačije urađen. Mislio sam da će parovi dobiti spisak svih centara koji se bave vantelesnom oplodnjom i da će moći sami da izaberu ustanovu. Koliko smo upoznati, RFZO će zapravo da radi raspodelu. Zatim, ne znamo šta će biti kada se ispuni kvota od 500 parova za koje je država izdvojila novac. Verovatno će opet biti formirana lista čekanja – kaže za Politiku dr Slobodan Radulović, direktor Specijalne ginekološke bolnice “Beograd”.

da li će moći da se biraju klinike za besplatnu VTO

Da li će moći da se biraju privatne klinike za besplatnu vto?

– Veoma je važno da privatne klinike budu ponovo na listi, smatra dr Miodrag Stojković, vlasnik bolnice “Spebo medical”, jer državne i pored velikog truda ne mogu da prime sve pacijente. Probaćemo u dogovoru sa ostalim privatnim bolnicama da kao i do sada nastupimo kao konzorcijum i da RFZO-u damo neke predloge, jer su izostavljene veoma važne činjenice. Jedna od njih je zamrzavanje embriona kako se zdravlje žene ne bi dodatno narušavalo. Na žalost, svaki sedmi par u Srbiji ima problem sa sterilitetom, a potrebu za vantelesnom oplodnjom 5.000 do 7.000 parova. Ako se na vreme urade analize i priprema, parovi mogu već posle dva do tri meseca na vantelesnu oplodnju – dodao je Stojković.

Saznaj više:  #onokad pitanje “Imate li decu?” zvuči kao udarac

U Centru za unapređenje zdravlja žena pozdravljaju odluku da ponovo, posle tri godine uključe i privatne ustanove, kako bi što više parova dobilo šansu za vantelesnu oplodnju o trošku državnog osiguranja.  Ni oni ne znaju da liu će ponovo moći da se biraju privatne klinike za besplatnu VTO. Izdvojena sredstva od 100 miliona dinara su sjajan početak, kažu u Centru, ali smatraju da to nije dovoljno za 500 parova. Oko 200.000 dinara, koliko se izdvaja po paru, ne bi bilo dovoljno za dijagnostičke procedure, kao i za zamrzavanje embriona, a možda čak ni za pokrivanje kompletnih troškova vantelesne oplodnje.

-Mislimo da bi sledeći korak države trebalo da bude uvođenje registra za praćenje, izveštavanje i registraciju svih postupaka vantelesne oplodnje. Takav registar bi omogućio da prave informacije o radu i uspešnosti klinika budu dostupne pacijentkinjama, a pomogao bi i u praćenju bezbednosti i efikasnosti sprovođenja vantelesne oplodnje u Srbiji – kažu u Centru za unapređenje zdravlja žena.

Foto

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *