Kada potražiti psihološku podršku?

Autor: Marina Nadejin Simić, psiholog

Dijagnoza i lečenje steriliteta  su neizostavno praćeni  komplikovanim i teškim osećanjima i dilemama.

Za svaki par je to ozbiljan psihološki izazov, složen i zahtevan. Možemo ga definisati kao životnu krizu koja od osoba traži povećano ulaganje napora i istraživanje novih životnih strategija koja će omogućiti da se prođe kroz ovaj teški životni period. U psihološkom smislu, bez obzira na ishod lečenja, ova kriza je šansa za dalje unapređivanje sopstvenih  emocionalnih veština, kvaliteta partnerskih odnosa i života.

Pri ulasku u ovaj proces lečenja neplodnosti odnosno vantelesne oplodnje potrebno  je imati u vidu:

  • Proces je težak i zahtevan, ali većina osoba ima dovoljno potencijala da izdrži taj proces. Suočićete se sa osećanjima bespomoćnosti, tuge, razočarenja, krivice, gubitka samopoštovanja i mnogih drugih negativnih emocija. To je neizbežno, nađite svoj način da se izborite sa tim osećanjima. Ukoliko shvatite da ne možete sami obratite se za stručnu pomoć. Vaše mentalno zdravlje je podjednako važno kao i telesno zdravlje.
  • pozitivan ishod nije zagarantovan, imajte realna očekivanja, pripremite se za moguće neuspehe.
  • edukujte se, ali vodite računa o izvorima informacija. Lekari i stručna literatura su dobra podrška. Internet i različiti forumi Vam mogu omogućiti komunikaciju sa ljudima koji su u istoj situaciji kao i vi, ali mogu biti nepouzdani Izvor informacija.
  • i najvažnije morate se sačuvati za period posle završetka lečenja. Bez obzira na ishod. Ako je pozitivan ishod, uz svu radost imaćete mnogo iskušenja u procesu podizanja i vaspitanja deteta.  Roditeljstvo traži mnogo energije i emocionalne stabilnosti. Ako je lečenje neuspešno, potrebna Vam je energija za rekonstruisanje životnih ciljeva ili traženje drugih opcija za zadovoljenje roditeljskih potreba.
Saznaj više:  Bez ciklusa u trudnoću

U svakom slučaju svođenje ličnosti na samo jednu funkciju je pogrešno i psihološki nezdravo. Ako neko nije profesionalno ostvaren ili ostvaren kao roditelj ne znači da je manje vredan od drugih. Osvrnite se oko sebe, koliko je zadovoljnih osoba kojima nisu ostvareni svi životni ciljevi. Nemamo uvek kontrolu nad životnim situacijama, ali izazov je prilagoditi se. I uživati u onome što imamo.

Image source: Pixabay.com

Šta Vam je u procesu lečenja neplodnosti potrebno sa psihološkog aspekta?

Ljubav, podrška, istrajnost i nada.

Negujte svoju ljubav i brinite o njoj, ne zaboravite da je baš ta ljubav razlog želje za zajedničim detetom. Imajte razumevanja za partnera, različiti su načini suočavanja sa problemima. Pokažite razumevanje partneru/partnerki, podržite ga da izdraži. Bliskost i razumevanje će Vam pomoći da lakše prođete kroz ovaj teški period života. Ne zaboravite da svako ima svoje lične izazove na putu izgradnje porodice.

Podrška porodice i prijatelja je važna. Ako njihove reakcije nisu adekvatne, ako Vam stvaraju dodatni stres postavite im granice. Njihova očekivanja i emocije su njihovi. Vi niste dužni da ostvarujete tuđa očekivanja i niste odgovorni za tuđa osećanja. Pa makar Vam to bili i članovi porodice. Kontinuirana zapitkivanja o vašim planovima da imate dete i iskazivanje želje roditelja da dobiju unuče, samo Vas opterećuju. Stavite im to jasno do znanja.To ne znači da ih ne volite i poštujete, već da pokušavate da se u ionako teškoj situaciji zaštite od dodatnog stresa i nekonstruktivnih reakcija okruženja.

Saznaj više:  Najčešći uzroci neplodnosti

Istrajno se borite za svoj cilj, uprkos teškoćama i neuspesima. Svako doživi neuspehe, snaga je u kretanju napred i fokusiranju na ono što je moguće uraditi.

Nađite snagu u nadi da ćete ostvariti svoj cilj. Ali pripremite se i na mogućnost da su na tom putu neuspesi mogući. Bitno je da sebi obezbedite podršku na tom teškom putu. Mnogi ljudi pronađu način da postanu roditelji istražujući različite dostupne opcije.

Kada se obratiti za pomoć?

Kada primetite da ste sve manje funkcionalni, da se povlačite od ljudi, da imate problema sa spavanjem, da ste promenili navike u ishrani, kontinuirno ste anksiozni i zabrinuti i/ili tužni i razdražljivi,vašim raspoloženjima dominira bes ili doživljaj gorčine,  osećanje krivice, doživljaj bezvrednosti. Ako je vaše svakodnevno funkcionisanje u dužem periodu poremećeno i uprkos naporima ne uspevate da pronađete načine da se izborite sa svojim negativnim osećanjima potražite psihološku podršku. To je pokazatelj vaše snage i potrebe da se borite za sebe, a ne slabosti.