Kako se vrši vantelesna oplodnja?

Tehnika vantelesne oplodnje je razvijena pre više od 45 godina,  1970. godine. Ona se može neznatno razlikovati od klinike do klinike, ali obično su tretmani svuda slični.

Kako se vrši vantelesna oplodnja?

Procedura vantelesne oplodnje za žene

1) Potiskivanje prirodnog mesečnog ciklusa
Dobijate lek koji će da suzbije vaš prirodni menstrualni ciklus. Ovaj lek ćete dnevno ubrizgavati sebi kao injekciju (koju ćete biti naučeni da dajete sami sebi ) ili kao nazalni sprej. Potrebno je da nastavite sa ovim dve nedelje.

2) Povećano snabdevanje jajnim ćelijama
Kada je Vaš prirodni ciklus  potisnut, možete uzeti hormone  FSH ( folikulstimulirajući hormon ). Ovi hormoni plodnosti su poznati kao gonadotropini. Ovo je još jedna dnevna injekcija koju dajete sebi, obično na oko 12 dana, ali taj vremenski period može da varira u zavisnosti od odgovora Vašeg tela.

FSH povećava broj jajnih ćelija koje Vaši jajnici proizvode. To znači da će više jajnih ćelija biti prikupljeno i oplođeno. Sa Više oplođenih jajnih ćelija, klinika ima veći izbor embriona koji će se koristiti u lečenju.

Ako nešto embriona ostane, a da su odgovarajući, oni mogu biti zamrznuti za potencijalne buduće pokušaje vantelesne oplodnje.

3) Provera napretka stimulacije

Klinika na kojoj radite tretman će voditi brigu o Vama sve vreme. Imaćete vaginalni ultrazvuk kojim se prate Vaši jajnici i, u nekim slučajevima, biče vam urađene analize krvi. Oko 34-36 sati pre nego što će se prikupljati jajne ćelije, Vi ćete dobiti poslednju hormonsku injekciju koja pomaže u sazrevanju vaših jajnih ćelija.

Saznaj više:  Trombofilija kao faktor neplodnosti

4)  Prikupljanje jajnih ćelija
Tokom procesa prikupljanja jajnih ćelija, Vi ćete biti pod anestezijom, a Vaše jajne ćelije će biti prikupljene pod ultrazvukom. Ovo podrazumeva igle zabodene kroz vaginu u oba jajnika. Jajne ćelije se, zatim, prikupljaju pomoću te igle.

Nakon zahvata, nekim ženama se javljaju grčevi  ili mala količina vaginalnog krvarenja.

5) Oplođenje  jajnih ćelija
Jajne ćelije koje su prikupljene su, u laboratorijskim uslovima, pomešane  sa spermom vašeg partnera ili donatora. Posle 16-20 sati, proverava se da li je ijedna jajna ćelija oplođena.

Ako sperme ima malo, ili je slaba, svaka jajna ćelija moraće se pojedinačno ubrizgavati sa po jednim spermatozoidom. To se zove unutarcitoplazmatična injekcija sperme. U 2008. godini, više od 40% svih procedura vantelesne oplodnje koristile su ICSI tehniku.

Ćelije koje su oplođene (embrioni) nastavljaju da rastu u laboratoriji  jedan do pet dana pre nego što budu prebačene u matericu. Jedan ili dva najbolja embriona će biti izabrana za prenos ( po Zakonu najviše je dozvoljeno vratiti tri embriona).

Nakon skupljanja jajnih ćelija, biće Vam dati lekovi ili progesterona ili HCG (humani korionski gonadotropin ), da pomognu u pripremi sluzokože materice da primi embrion.

Saznaj više:  Bebe su nam neophodne: Vantelesnom oplodnjom protiv bele kuge

6) Embrio transfer

O broju embriona koji treba da budu preneseni treba se dogovoriti pre početka lečenja. Parovi treba pažljivo da razmisle o prenošenju jednog embriona, posebno kada je žena ispod 35 godina starosti i kada je pet ili više embriona  proizvedeno. Ako imate 40 godina ili više, najviše tri embriona se mogu preneti.

Što se više embriona prenese, veće su šanse za blizanačku trudnoću  i prevremeni porođaj. Višestruke trudnoće su povezane sa značajno povećanim rizikom od prevremenog  porođaja, što je rezultiralo sa tri do pet puta većim rizikom od slepila, gluvoće i cerebralne paralize. Ako  nešto embriona ostane, a da su odgovarajući, oni mogu biti zamrznuti za potencijalne buduće pokušaje vantelesne oplodnje.

Vantelesna oplodnja ima i svoje rizike, pa bi bilo dobro da ih upoznate pre nego što uđete u celu proceduru.

Neke klinike mogu ponuditi proces koji se zove blastocista transfer. Ovaj proces podrazumeva mesto gde se oplođene jajne ćelije ostavljaju da sazru pet do šest dana pre nego što budu prebačene u matericu.

Vantelesna oplodnja za muškarce

Negde u vreme kada su jajne ćelije prikupljene od vaše partnerke, biće potrebno da date svež uzorak sperme. Spermatozoidi se “ispiraju” i okreću velikom brzinom, pa se tako biraju najzdraviji i najaktivniji delovi sperme. Ako koristite doniranu spermu, ona se uzima iz smrznutog skladišta, odmrzava i priprema na isti način.

Saznaj više:  Vitamin B3 - ni previše, ni premalo u telu

Šta je sledeći korak?

Da odmarate, mislite pozitivno i čekate rezultate testa na trudnoću.

 

5 thoughts on “Kako se vrši vantelesna oplodnja?

  1. Draga Marija, VTO u principu nije bolna procedura, mada ima faza koje je poželjno uraditi u anesteziji (na primer, aspiracija jajnih ćelija). Najbolje da se raspitate kod svog ginekologa o svim detaljima.

    1. Draga Dixi,
     O tome se mozete informisati na nasem sajttu.
     Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *