Kategorije lekova u VTO

U procesu vantelesne oplodnje, koristi se veći broj lekova. Ovi lekovi imaju ulogu da omoguće asisitiranu oplodnju, i mogu u velikoj meri da doprinesu uspehu. Pročitajte koji lekovi se najčešće koriste u procesu VTO:

 • Gonadotropini – lekovi za stimulaciju

Postoje dve vrste: čisti FSH (GonalF, Puregon), proizvodi se farmaceutskim postupkom, ili FSH+ LH (Menopur, Merional, Pergonal), koji se dobija iz urina trudnih žena ili mokraće žena u menopauzi, pa se još zove HMG (human menopausal gonadotrophin). Postoji još i čisti LH, dobijen farmaceutskim postupkom, zove se Luveris, ali se ne koristi često. U lekovima tih količina hormona, jačina stimulacije meri se u ampulama. Jedna ampula čistog FSH-a sadrži 75IU (IU=International Units). Daju se kao potkožne injekcije. Koriste se za lečenje neplodnosti uzrokovane izostajanjem ovulacije koja je rezultat hipopituitarizma, ili je posledica terapije klomifenom.

Takođe se koristi za indukciju ovulacije, radi omogućavanja prikupljanja jajnih ćelija za vantelesnu oplodnju i  reimplantaciju u materičnu šupljinu kod žena čija je neplodnost izazvana mehaničkom opstrukcijom jajovoda. Osim toga, mogu se koristiti kod muškaraca sa neplodnošću uzrokovanom malim brojem spermatozoida usled hipogonadotropnog hipogonadizma. HCG se koristi za stimulaciju sinteze testosterona kod dečaka za zakasnelim pubertetom, mada se češće koristi sam testosteron.

 • Lekovi za supresiju

To su lekovi za sprečavanje prevremene ovulacije, postoje dve vrste – GnRH agonisti (Synarel, Decapeptyl, Buserelin) ili GnRH antagonisti (Cetrotide, Cetrorelix, Ganirelix). Oni deluju tako što sprečavaju prirodno lučenje FSH-a i LH-a u telu, a razlika između te dve kategorije je u brzini kojom deluju (agonisti tek za nekoliko dana, izazivajući, u međuvremenu, povećano lučenje, a antagonisti u roku od nekoliko sati).Kategorije lekova u VTO

 • Lekovi za blage stimulacije

Ovi lekovi se dele u dve vrste: klomifen i aromatase inhibitori (Femara, Letrazole). Oba deluju tako što podstiču povećano prirodno lučenje FSH-a u telu, ali na različite načine: klomifen sprečava estrogen, pa stanjuje endometriozu, a Femara sprečava aromatase. Daju se kao tablete, obično 5 dana, u prvom delu ciklusa.

 • „Štoperica“

Ovaj lek sadrži HCG i služi postizanju LH vrhunca, odnosno izaziva ovulaciju 36 sati kasnije. HCG i LH su vrlo slični i zato se ovulacijske trakice mogu koristiti i kao (nepouzdani) testovi za trudnoću.

 • Podrška endometriozi

To su estrofem (estrogen) i utrogestan (progesteron).

Saznaj više:  Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)?

3 thoughts on “Kategorije lekova u VTO

 1. Ja sam dobila sina ,imala sam vto.Presrecni smo.Mali ima sada 6 meseci.Pisem zato sto bih volela da poklonim lekove koji su mi ostali .ESTOFEM 2mg,DUPHASTON 10 mg,PREDNIZON 5mg,PRONISON 20 mg.
  Srecno svima koji idu na VTO

  1. Bila bih vam veoma zahvalna ako bi mi mogli pomoci u vezi leka cetrotide kojeg trazim u apotekama ali ga je tesko naci. Molim vas da se javite ako ga pisjedujete jos uvek.

   1. Draga Saro verujem da je u pitanju greska jer mi se mi ne bavimo distribucijom lekova.
    Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *