Endometrioza

Endometrioza je jedan od čestih uzroka ženske neplodnosti. Za ovaj problem je karakterističan prekomerni rast sluzokože materice, koja se zove endometrijum. Rast se ne dešava samo u materici, već i na drugim mestima u abdomenu, kao što su  jajovod, jajnici i trbušna maramica karlice.

Oko 10% neplodnih parova pogođeno je endometriozom. Za žene sa endometriozom, mesečne  šanse za ostajanje u drugom stanju umanjuju se od 12 do 36 %. Ipak, iako  posledica endometrioze može da bude neplodnost,  savremena medicina omogućava da žene zatrudne i uz endometriozu. Mnoge žene s blagom do umerenom endometriozom čak uspeju i spontano da zatrudne.

Dijagnoza  se može dobiti precizno samo uz pomoć dijagnostičke laparoskopije, testa koji omogućava lekaru da direktno vidi matericu, jajovod i karličnu duplju.endometrioza simptomi i lečenje

Simptomi endometrioze

Endometrioza može da bude sa blagim i skoro neprimetnim simptomima, ali može da da i bolne simptome, koji ometaju svakodnevni život žene:

 • Bolne menstruacije. Bol u karlici i grčevi mogu da počnu pre početka ciklusa i da traju nekoliko dana, a obično uključuju i bol u leđima i stomaku.
 • Bolni seksualni odnosi. Bol prilikom seksa je uobičajen kod endometrioze.
 • Bol kod pokreta creva ili mokrenja. Ovi simptomi se najčešće javljaju tokom menstrualnog ciklusa. Produženo krvarenje. Mogu se javiti ciklusi sa produženim krvarenjem, ili krvarenje između dva menstrualna ciklusa.
 • Neplodnost. Endometrioza se najčešće otkriva kod žena koje ispituje uzroke neplodnosti.
 • Drugi simptomi. Mogu da se jave umor, zatvor, dijareja, nadutost, naročito tokom menstrualnog perioda.
Saznaj više:  Ureaplazma, najmanja bakterija koja može uzrokovati sterilitet

Simptomi koji su najčešće povezani sa endometriozom podrazumevaju teške, bolne i duge menstruacije, rektalno krvarenje i predmenstrualno tačkasto krvarenje. Ponekad, međutim, ne postoje simptomi, zbog činjenice da ne postoji korelacija između stepena bolesti i težine simptoma.

Lečenje endometrioze

Lečenje endometrioze zasniva se na tri načela,  tako da se smanji proširenosti bolesti, smanji ili otkloni bol i poboljša plodnost. Prvo se uradi ultrazvuk male karlice, ali endometrioza jajnika potvrđuje se samo laparoskopijom, na stomaku se pravi mali rez, da bi se kroz njega ubacila tanka optička cev (laparoskop) sa objektivom na vrhu, što omogućava lekaru precizan uvid u unutrašnjost male karlice. Ova metoda se pokazala kao najefikasnija u lečenju endometrioze.

Endometrioza se leči ili hirurškim putem ili lekovima. Počinje se primenom analgetika. Kod blažih tegoba često je efikasna i hormonska terapija. Pošto endometriozu u mnogim slučajevima podstiče višak estrogena, koji obnavljaju sluznicu, lekari često prepisuju gestogene. Gestogeni degradiraju ćelije sluznice materice, atrofiraju ih.

Lečenje kod težih oblika endometrioze može da potraje i pola godine. Kod određenih slučajeva endometrioze terapija je isključivo hirurškim putem.

VAŽNO JE ZNATI: Neplodnost zbog endometrioze danas se može uspešno rešiti metodama potpomognute oplodnje, pre svega vantelesnom oplodnom.

Saznaj više:  Rođena prva beba uz pomoć „bezbednije“ metode VTO

 

 

Foto

 

 

 

7 thoughts on “Endometrioza

 1. Postovani ,meni je ovde godine krajem januara konstatovana endometriza na oba janika ,tj.ednometriozne ciste ,koje su mi otkolonjene laparaskopski ,posle toga sam imala terapiju diferelinom 4 meseca ,nakon dva meseca od poslednje terapije sam dobila mesnstruaciju ,dr iz dragise misovic mi je savetovao da sacekam da dobijem prvu obavezno ,mozda i drugu ,da bih videla da li su mi ciklusi na 28 dana kao sto su bili ,ja sam to sve sacekla ,i sve je bilo ok ,nesto smo se malo i trudili ,ja sam dobila cak 3-4 ciklusa a da se trudnoca jos nije desila ,ne smem ni da pomislim da nesto opet nije uredu . pocela sam da pijem kapi Femisan a ,koje su mi svi preporucili pa se nadam da ce sve biti dobro.

  1. Draga Zorice,
   Niste naveli da li su ostale analize, Vase i suprugove uredne. Ukoliko jesu nemojte se brinuti.
   Srdacan pozdrav!

 2. Postovani, ja imam 36 godina, prije 10 godina sam operisala endometriozne ciste nakon ceka sam 6 mjeseci bila na Zoladex ampulama,onda na kontraceptivima nekoliko godina. Prije dvije godine sam se udala i pokusavamo da dobijemo bebu ali bez uspijeha jer ponovo su mi se povratile endometriozne ciste na oba jajnika, bolove koje imam pri ciklusu nisu preveliki, ali krvarenja uglavnom jesu obilna. Prije 4 mjeseca sam pila Microginon i posto smo sada suprug i ja u pripremi za vantjesnu oplodnju radimo nalaze. Suprugov poslednji spermogram je imao samo 8 pokretnih spermatozoida, spermokultura je uredna. U nalazu krvi hormonski mi je povisen estrogen i malo prolaktin, ostali hormoni su u redu. Meni su rezerve jajnika jos u granici , mada blize donjoj granici. Poslednji ciklus mi je bio 17. septembra, i na 14 dan krenulo mi je obilnije krvarenje. Sada vec drugi dan krvarim i bas sam u panici sta ce biti na sledecem pregledu. Molila bih Vas za Vase misljenje?
  Unaprijed zahvalna, Jelena Petkovic, Bijeljina.

  1. Draga Jelena,
   S obzirom na Vase nalaze VTO je za Vas najbolje resenje.
   Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *