Koristili ste pilulu duže vreme? Sad vam možda fali folna kiselina

Studije su pokazale da je nedostatak folne kiseline moguć kod alkoholičara i da folna kiselina fali ženama koje duže vreme koriste kontraceptivne pilule. U takvim slučajevima dolazi do anemije, onemogućena je sinteza proteina i otežana regeneracija ćelija. Neki brendovi kontraceptivnih pilula, prisutni na američkom tržištu, iz tog razloga sadrže, osim osnovne aktivne supstance, i folnu kiselinu.

Zanimljivo da je folna kiselina iz prirodnih izvora slabije iskoristiva od sintetičke folne kiseline u gotovim preparatima. Folna kiselina, nakon što se unese, bilo kroz hranu ili vitaminske preparate, zahteva transformaciju u organizmu do aktivnog oblika folata. Postoji i gotov, biološki aktivan oblik folne kiseline, koji organizam može odmah da koristi (Metafolin®). Ovo je važno, jer svaka druga žena nosi u sebi genetski varijabilne forme enzima, pa nije u stanju da u potpunosti metaboliše folnu kiselinu i pretvori je u aktivni oblik. Ta varijabilnost gena se naziva polimorfizam, a to može biti uzrok da svaka druga žena ne postiže optimalan nivo neophodnog folata uprkos dovoljnom unosu folne kiseline.

Primena folne kiseline primarno se veže uz trudnoću, zbog njene uloge u sprečavanju razvoja defekata neuralne cevi deteta. Sve žene koje su trudne ili to nameravaju, trebalo bi da uzimaju od 400 do 800 µg folne kiseline dnevno (u slučaju ranijih komplikacija trudnoće ili stanjima koja zahtevaju veće doze). Ostalim ženama preporučuje se 400 µg.

Saznaj više:  Uzroci ženskog steriliteta

Osim trudnicama, folna kiselina toplo se preporučuje i svim starijim osobama. Glavni izvori su mahunarke, džigerica, narandže, pšenične klice i brokoli.

Slika preuzeta ovde

Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *