Sindrom policističkih jajnika, hormonski neprijatelj plodnosti

Sindrom politističnih jajnika (PCOS), je jedan od veoma čestih hormonskih uzroka neplodnosti, i najčešći razlog izostanka ovulacije kod žena. Za sve koji imaju problema s plodnošću važno je da znaju da se sindrom policističnih jajnika povezuje sa neplodnošću, povećanom učešćalošću spontanih pobačaja,  ali i patološkim promenama u trudnoći.

Procenjuje se da od 5 do 10 odsto žena u plodnom periodu ima sindrom policističnih jajnika, mada se na ultrazvuku višestruke ciste na jajnicima otkrivaju kod znatno većeg broja žena,  čak do da čak svaka četvrta žena ima višestruke ciste na jajnicima. Ako nema drugi simptoma  karakterističnih za PCOS,  to nije dovoljno za dijagnozu, i smatra se da se radi o „jajnicima nalik na policistične“.

hjslamnglsvle

Simptomi PCOS

PCOS  nije stečena bolest, već  urođeni metabolički poremećaj. Za ovaj poremećaj karakteristični su poremećaji menstrualnog ciklusa,  hronični nedostatak ovulacije, hiperandrogenizam (preterano lučenje muških polnih hormona) , dok se ultrazvučno na jajnicima otkriva veći broj cisti.

Sindrom je usko povezan sa neosetljivošću na insulin, dolazi do povećanog nakupljanja masnog tkiva (naročito u predelu stomaka), a  veoma često ovo stanje je praćeno povišenim nivoom masnoća u krvi.  Prema statistici, oko 50 do čak 70 odsto žena sa PCOS sindromom ima prekomernu telesnu masu, mada se ovaj problem može javiti i kod žena koje nisu gojazne.

Saznaj više:  Tri reči pomoću kojih mogu da se opišu žene koje prolaze kroz VTO

Osim neplodnosti, ovaj sindrom je povezan sa nizom rizika, poput rizične trudnoće, kasnije menopauze, rizika od šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska, anemije, pa je  PCOS treba pratiti i lečiti celog života, čak i kada se reši problem neplodnosti.

Simtpomi PCOS najčešće dolaze do izražaja odmah sa početkom menstruacije, ali moguće je da žene tek kada uđu u ispitivanje neplodnosti utvrde da imaju sindrom policističnih jajnika i da on utiče na njihovu smanjenu plodnost.

U postavljanju dijagnoze se osim simptoma, uzimaju se u obzir i laboratorijske analize hormona, a  ultrazvuk je zlatni standard za konačno postavljanje dijagnoze.

Lečenje PCOS

Lečenje sindroma policističnih jajnika je individualno, jer najviše zavisi od pojedinačnih simptoma kod žena, nalaza, a naročito zavisi od toga da li žena želi decu i da li se leči od neplodnosti.

Lečenje sindroma policističnih jajnika uključuje pre svega lekove, čiji izbor zavisi od simptoma koje imaju pacijentkinje –  to mogu biti  hormonske kontracepcijske tablete, analozi GnRH, hormona koji se oslobađa u mozgu (iz hipotalamusa) i deluje na izlučivanje hormona hipofize, zatim lekovi za kontrolu povećane telesne mase, kortikosteroidi, lekovi koji smanjuju delovanje muških polnih hormona, lekovi koji pojačavaju osetljivost na insulin.   U nekim situacijama, gde lekar proceni, lečenje može da bude i hirurško.

Saznaj više:  Upotreba lekovitih biljaka za lečenje ginekoloških problema

Za pacijentkinje koje se leče od steriliteta  veoma je važno da   se sindrom policističnih janika leči imajući u vidu plodnost žene, pa se preporučuju i sve dodatne metode koje mogu pozitivno da utiču na smanjenje simptoma PCOS:

 1. Promena ishrane i regulisanje težine

Iako je PCOS u osnoci hormonski poremećaj, loše navike u ishrani mogu samo da dodatno pogoršaju simptome ovog sindroma i utiču na povećanje telesne težine. Kako žene sa PCOS u najvećem broju slučajeva imaju višak kilograma, poželjno je temeljno promeniti navike u ishrani, uvesti pet izbalansiranih obroka. Ovo ne samo da će uticati na telesnu težinu već može da doprinese i boljem regulisanju metabolizma insulina.

Neka istraživanja pokazuju da redukcija telesne težine za samo 5 do 7 odsto u roku od šest meseci može da dovede do ponovnog uspostavljanja ovulacije i plodnosti kod skoro  75 odsto žena sa PCOS.

 1. Povećanje fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost neće sama po sebi izlečiti simptome PCOS, ali može da pomogne u uspostavljanju hormonske ravnoteže i regulisanju telesne težine.

 1. Prestanak pušenja

Ako je žena pušač, ima veće šanse za pogoršanje simptoma PCOS. Svaka žena koja pokušava da zatrudni trebalo bi da prestane da puši, a ako imate simptome PCOS, imate razlog više da odmah ostavite cigarete.

Saznaj više:  I u Americi urađena transplantacija materice

Istraživanja pokazuju da  žene koje puše imaju viši nivo muških hormona, što pogoršava stanje PCOS. (http://www.webmd.com/women/tc/polycystic-ovary-syndrome-pcos-references#tw9667)

 1. Pomoćna lekovita sredstva za regulisanje ciklusa

Za suzbijanje simptoma PCOS i redovne ovulacije, veoma je važno da se uspostavi hormonska ravnoteža i redovan menstrualni ciklus. U narodnoj medicini je poznato pozitivno dejstvo biljaka na regulisanje menstrualnog ciklusa, kao i na prevenciju nastanka cista na jajniku. Za te namene najčešće su korišćeni:  Alchemillae folium – Alchemillae folium – Virak, Millefolii herba –Hajdučka trava , Petroselini fructus – Plod peršuna, Calendulae flos – Neven,  Geranii robertiani herba – Crveni zdravac,  Polygoni herb – troskot.

Danas na tržištu se mogu naći prirodni preparati, kao što je Femisan A, koji sadrže ove biljke i koji redovnim uzimanjem omogućavaju da se simptomi sindroma policističnih jajnika rešavaju prirodnim putem

Femisan A se koristi kao dopuna ishrani na bazi mešavine biljnih sastojaka. Smiruje upalne procese na jajnicima i materici snažnim dejstvom etarskih ulja, tanina i  sumpornih heterozida koji se smatraju najjačim biljnim antisepticima.

Napomena: tekst nastao u saradnji sa kompanijom Herbasvet .femisan-a-proizvod-2

Za izradu teksta korišćeni izvori:

  Foto 

 

 

5 thoughts on “Sindrom policističkih jajnika, hormonski neprijatelj plodnosti

 1. Pre godinu i po dana utvrdjena mi je dijagnoza PCOS. Endokrinolog i genokolog mi uvode terapiju, konraceptivne pilule-diane i glukofaz.
  Skoro sam bila na kontrolu, gde mi je na vaginalnom ultrazvuku lekar video, potpuno smanjenje tj. normalnu velicunu jednog jajnika, dok je drugi jajnik jos uvek malo uvecan. Zanima me vase misljenje o tome?

 2. imam 35 god–12 god sam u braku imam policisticne jajanike,uradila HSG-uredan, dve inseminacije neuspesne …..neredovan ciklus po 3 i 4 meseca.Htela bih da se prijavim za VTO.Moja doktorka mi je dala uput za hormone da vadim od 2 do 5 dana ciklusa.Molim za savet da li treba prvo leciti policisticne jajnike ili se moze krenuti sa programom i pripremama posto sam procitala da se piju neki lekovi za regulisanje ciklusa i smanjenje kilograma,posto sam gojazna. HVALA

  1. Draga Zozo,
   Morate redukovati telesnu tezinu, tim putem se i ciklusi reguulisu.
   Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *