Kad seks postane projektni zadatak

Onog trenutka kad neki par ustanovi da ima problema sa začećem, seks se pretvara u obavezu, računanje plodnih i neplodnih dana, sredstvo koje treba da dovede do određenog rezultata. Par ubrzo shvata da ono što je služilo da rastereti od stresa i da začin životu, postaje izvor stresa.

Kad seks postane projektni zadatak

Jedna od mnogih negativnih strana stresa, jeste i  to što on utiče na seksualnu želju. Kod žena se javlja suvoća vagine i to dodatno čini seks „ manje privlačnim“. Iako je suvoća vagine problem koji se javlja uglavnom u menopauzi, nije redak slučaj da je prisutna i u reproduktivnom razdoblju žene. Najčešći uzrok je smanjeni nivo hormona estrogena, ali razlozi mogu biti i psihičkog porekla; obično su povezani s traumatskim seksualnim iskustvom, stresom, depresijom, nezadovoljstvom u vezi. Višekratna upotreba agresivnih sapuna koji oštećuju sluznicu vagine takođe može doprineti njenoj suvoći, ali i pojedini antidpresivi, kao i lekovi za alergiju i prehladu.

Na tržištu se danas mogu naći lubrikanti na bazi vode, koji nemaju u sebi spermicidna sredstva i mogu se koristiti i ako želite trudnoću.  Na taj način se olakšava penetracija muškog polnog organa i povećava verovatnoća da žena doživi orgazam. Tokom orgazma dolazi do ritmičnih kontrakcija mišića male karlice, što je sve u funkciji lakšeg i boljeg prolaska spermatozoida do jajne ćelije. Nema naučnih dokaza da je orgazam garancija za trudnoću, ali bi se moglo reći da povećava verovatnoću.

Saznaj više:  Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)?

Slika je preuzeta odavde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *