Mali pomagači – veliki učinak

Istraživanja pokazuju da je 4-12 nedelja pre trudnoće važno početi sa povećanim unosom određenih nutrijenata kao što su folati (folna kiselina, Metafolin®) i jod, kako bi se zalihe u telu povećale. Poslednja istraživanja nutricionista pokazuju da i folna kiselina i hrana bogata folatima igra važnu ulogu tokom trudnoće.

Folat spada u grupu B vitamina (B9) koji se nalazi u hrani (pileća džigerica, spanać, pirinač, citrusi, sočivo, pasulj, pšenične klice, kvasac) i spada u osetljive tzv. labilne vitamine. Dokazano je da folna kiselina ima veliki značaj u pravilnom formiranju i zatvaranju neuralne cevi fetusa (između 22. i 28. dana posle začeća). To je vreme kada veliki broj žena i ne zna da je u drugom stanju, zbog čega se potencira da je važno početi sa adekvatnim unosom folne kiseline i pre začeća. Adekvatnim unosom pre začeća će rizik od malformacija neuralne cevi embriona biti značajno smanjen.

Folna kiselina u vitaminskim preparatima zahteva transformaciju u organizmu do aktivnog oblika folata, dok je Metafolin®, biološki aktivan oblik folne kiseline koji organizam može odmah da koristi. Tokom trudnoće, kako beba raste, povećava se potreba organizma za folatima i od velikog je značaja i za majku i za plod.

Voće, povrće i hrana od celog zrna žitarica su odličan izvor folata. Iako hrana koju uzimate može sadržati folate, nutricioni zahtevi za ovim vitaminom u periodu trudnoće su povećani i teško ih je obezbediti samo iz hrane.

Saznaj više:  Kad rešite problem koji vas je doveo na naš sajt, predlažemo novo mesto: zdravabeba.rs

Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *