Miomi: Benigni tumori koji mogu da se ispreče između vas i trudnoće

Ne zna se pravi razlog zašto nastaju miomi, smatra se da su u vezi sa padom imuniteta i lučenja hormona esterogena, od čije količine i zavisi veličina do koje će se razviti dobroćudni tumor.

Fibromiomi materice su čvrsti tumori glatke muskulature i vezivnih vlakana materice. To su najčešći tumori ženskih polnih organa. Predstavljaju 95% svih benignih tumora materice.Miomi: Benigni tumori koji mogu da se ispreče između vas i trudnoće

Miomi materice se obično otkrivaju kod žena u doba polne zrelosti, između 35-te i 55-te godine života. Kada se jave, oni obično rastu i napreduju sve do menopauze, a u klimakterijumu i senijumu, najčešće dolazi do njihove spontane regresije i atrofije.

Miomi: Benigni tumori koji mogu da se ispreče između vas i trudnoće

Većina mioma ne daje nikakve simptome i otkriva se slucajno tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Procenjeno je da svega oko 20-50 odsto mioma daje određene simptome ili znake bolesti koji mogu predstavljati i prve smetnje u vidu krvarenja iz materice, bola, napetosti u karlici zbog pritiska na okolne organe, spontanih pobačaja, neplodnosti, opstipacije ili čak učestalog mokrenja, opstrukcije mokraćovoda i slično.

Za lečenje većih mioma primenjuje se hormonska terapija. Ona deluje suprotno ženskom hormonu esterogenu, zaustavlja funkciju jajnika i veštačkim putem izaziva veštačku menopauzu. Ako se nivo esterogena smanji, smanjuje se i protok krvi kroz matericu, ishrana mioma se sprečava pa se i on smanjuje. Ako postoji više mioma i ako se javljaju uprkos lekovima, onda se savetuje operacija koja obuhvata odstranjivanje materice ili samo uklanjanje mioma. Miom se može ukloniti i laparoskopski, kroz mali otvor koji se napravi na stomaku.

Saznaj više:  Ovarijalni hiperstimulacioni sindrom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *