Ne odustajte! Nekada VTO uspeva iz šestog puta

Posle neuspešne vantelesne oplodnje, parovi se suočavaju sa velikom tugom, pa i depresijom. Ali, nova istraživanja ohrabruju da ne treba tako lako odustajati. Čak dve trećine parova prođe kroz čak šest pokušaja veštačke oplodnje pre uspešne trudnoće, pokazala je nedavno objavljena studija Univerziteta u Bristolu i Glazgovu, prenosi Telegraf.

Ne odustajte! Nekada VTO uspeva iz šestog puta

Naučnici tvrde da pacijenti ne treba da na veštačku oplodnju gledaju kao na samo jedan pokušaj, jer se šanse za uspeh  povećavaju sa povećanjem broja tretmana. Zato, ne odustajte! Nekada VTO uspeva iz šestog puta.  Britanski naučnici su čak preporučili svojoj zdravstvenoj službi da povećaju broj vantelesnih oplodnji koje se rade, jer je do sada najčešća praksa bila da se posle tri ili četiri neuspešne VTO, prestaje sa ovom metodom.Ne odustajte! Nekada VTO uspeva iz šestog puta

Studija koja je sprovedena od 2003. do 201o. godine obuhvatila je oko 157.000 žena. Naučnici su otkrili iznenađujuće činjenice – da se kod žena nakon svakog pokušaja veštačke oplodnje povećavala verovatnoća da ostanu u drugom stanju. U prvom krugu oplodnje, žene uglavnom imaju 29,5 odsto šansi da zatrudne, a u svakom narednom krugu taj procenat se povećava.  Posle dve godine i oko šest pokušaja, čak 65,3 odsto žena je zatrudnelo. Kod žena mlađih od 40 godina, ili onih koje koriste doniranu jajnu ćeliju, procenat uspešnosti bio je i veći.

Saznaj više:  Bez ciklusa u trudnoću

Da li ste znali da reproduktivna sposobnost višestruko opada posle 35. godine, naročito kod žena? Znate li da je do danas rođeno više od 5 miliona beba iz programa vantelesne oplodnje?  Čak i oni koji se leče od neplodnosti ne znaju koliko je medicina u oblasti VTO napredovala,  da  danas postoje nove metode koje povećavaju šanse za uspeh.

Profesor Lavlor sa Univerziteta u Bristolu je rekao da ovi rezultati podržavaju efikasnost produžavanja broja tretmana i nakon tri ili četiri neuspela pokušaja, dodajući da lekari moraju da prestaju da razmišljaju o vantelesnoj oplodnji kao jednom događaju, već je treba posmatrati kao ciklus od nekoliko VTO.

Foto

 

 

One thought on “Ne odustajte! Nekada VTO uspeva iz šestog puta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *