Gradovi u Srbiji koji finansiraju vantelesnu oplodnju

Parovi kojima je za ostvarivanje potomstva potrebna vantelesna oplodnja, u Srbiji mogu da ovu proceduru urade dva putao trošku države (ako ispunjavaju uslove). Zakonom je predviđeno da treći besplatan pokušaj VTO mogu, ako žele, da finansiraju lokalne samouprave.

S obzirom na to da je nekada put do bebe dugotrajan, i da je najčešće potrebno uraditi nekoliko ciklusa vantelesne oplodnje da bi se došlo do uspešne trudnoće, sjajno je znati da u nekim mestima u Srbiji možete da računate i na treći besplatan pokušaj VTO.

treći pokušaj VTO

Gradovi  u Srbiji koji omogućavaju besplatan pokušaj VTO:

Beograd

Program finansiranja trećeg pokušaja VTO  prekinut je 2013. godine, ali su za ovu godinu najavili da je izdvojeno oko 10 miliona dinara. Taj novac bi trebalo da bude dovoljan za vantelesnu oplodnju za oko 30 parova koji ispunjavaju uslove za ovaj program. U Upravi Grada kažu da su i prošle godine bili spremni da izdvoje toliko novca, ali da jednostavno nije bilo mesta u beogradskim klinikama, a da smatraju da je besmisleno da žene iz Beograda šalju u druge gradove na VTO.

Novi Sad

U Novom Sadu već duže vreme funkcioniše program trećeg besplatnog pokušaja vantelesne oplodnje, čak novosadsko porodilište Betanija prednjači po broju  beba rođenih iz VTO.

Niš

Grad Niš je ranjih godina finansirao sve pokušaje VTO, ali još nema informacija za ovu godinu.

Kragujevac

Lokalna samouprava je  izdvojila je 10 miliona dinara za finanisiranje vantelesne oplodnje i odobravaće do 250.000 dinara po zahtevu. Pomoć je namenjena ženama do 42 godine, a parovi treba da imaju prebivalište na teritoriji Kragujevca najmanje tri godine kao i dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Kruševac

Grasd Kruševac je takođe raspisao konkurs za dodelu sredstava (300.000 dinara) parovima za pokušaj vantelesne oplodnje. U te svrhe izdvojeno je oko 1,5 miliona dinara, a starosna granica za žene je 50 godina.

Kraljevo

Kraljevčani će moći i u 2016. godini da računaju na pomoć lokalne samouprave za finansiranje trećeg pokušaja VTO. U te svrhe opština Kraljevo izdvojila je 8,5 miliona dinara  za ovu godinu.

Saznaj više:  Da li će moći da se biraju privatne klinike za besplatnu VTO?

Prijepolje

Lokalna samouprava Prijepolja po prvi put će finansirati treći pokušaj vantelesne oplodnje za parove iz ovog kraja. U te svrhe opštinska vlast izdvojila je oko 3 miliona dinara. Lani su se u opštini Prijepolje rodile samo 303 bebe, što je  skoro 60 manje nego 2014. godine. Interesatno je da se mogu prijaviti žene starosti do 44 godine. Parovi će ukupno dobijati po 300.000 dinara. Ako je žena mlađa od 40 godina, potrebno je da je par već pokušao dva puta vantelesnu oplodnju.

Gornji Milanovac

Fond za vantelesnu oplodnju u Gornjem Milanovcu osnovan je polovinom prošle godine, i očekuje se da uskoro se rodi prva beba začeta iz  lokalnog programa VTO.  Tokom 2015. godine za vantelesnu oplodnju uplaćeno je 659.000 dinara za tri bračna para koja su se javila i da je ostalo neiskorišćeno 340.000 dinara. Za 2016. godinu iz opštinskog budžeta u ovaj fond biće izdvojeno 1,5 miliona dinara.

Obrenovac

I iz ove opštine su nedavno najavili da će finansirati treći pokušaj vantelesne oplodnje.

Svilajnac

Odbornici Skupštine opštine Svilajnac u cilju povećanja nataliteta u toj opštini doneli odluku da se iz opštinskog  budžeta  izdvoji za vantelesnu oplodnju 500.000 dinara. Pomoć će dobiti ukupno pet parova, što znači da će svaki par dobiti sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje u iznosu od 100.000 dinara.

Vranje

Pravo na besplatnu treću vantelesnu oplodnju u Vranju imaju svi parovi koji žive u bračnoj i vanbračnoj zajednici, a žitelji su  ovog grada najmanje godinu dana. Pravilnik podrazumeva da nemaju potomstvo i da žena nije mlađa od 38 godina ili starija od 45 godina. Žena može da bude i mlađa od 38 godina ukoliko je već  imala dva pokušaja vantelesne koji plaća država. U budžetu je za ovaj program planirano oko 4 miliona dinara. Proteklih godina 46 parova je ukupno dobilo novac za VTO, a rođeno je osmoro dece.

Saznaj više:  Kako da pomognete paru koji se suočava sa neplodnošću?

Pirot

I grad Pirot učestvuje delimično u finansiranju trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, a u 2016. godini su uveli novost – sa 100.000 dinara pomažu finansiranje VTO i drugog pokušaja VTO.

Aleksinac

Oko 2 miliona dinara izdvojeno je za parove sa teritorije ove opštine, za pokrivanje troškova vantelesne oplodnje. Za sredstva u iznosu od 250.000 dinara moći će da konkurišu parovi koji  ispunjavaju opšte uslove da bi mogli da uđu u program državnog finansiranja vantelesne oplodnje, i važno je da žena u momentu podnošenja zahteva nije starija od 45 godina.

Subotica

Za treći pokušaj vantelesne oplodnje iz gradskog budžeta u Subotici biće izdvojeno milion dinara. Pravo na treći pokušaj u bici za potomstvo imaju parovi, koji su već imali dva neuspešna pokušaja na teret RFZO.

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica će sa 150.000 dinara učestvovati u finansiranju postupaka vantelesne oplodnje. Ukupna sredstva obezbeđena za ovu namenu iz budžeta grada iznose 1,5 miliona dinara, što znači da će biti sufinansiran postupak vantelesne oplodnje za deset parova. Grad sa ovim novcem, koji dodeljuje jednokratno, učestvuje u plaćanju oko 70 odsto troškova postupka vantelesne oplodnje.

Uslovi koji su potrebni da parovi ispune kako bi Grad uzeo učešće u finansiranju dela troškova vantelesne oplodnje su da imaju državljanstvo Republike Srbije i da žive na teritoriji Grada Sremska Mitrovica duže od godinu dana, da poseduju odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, odnosno da ispunjavaju uslove koje je propisala Republička stručna komisija, kao i da su do sada dva puta iskoristili sredstva koja daje republički fond za tu namenu. Poslednji kriterijum koji parovi moraju da ispune jeste da u trenutku podnošenja zahteva nisu stariji od 45 godina.

Valjevo

Grad Valjevo već tri godine finansira treći besplatan pokušaj VTO. Što se tiče uslova koje parovi treba da ispune, potrebno je da proceduru rade u Opštoj bolnici u Valjevu, koja ima svoj Centar za vantelesnu oplodnju, da žena nije starija od 40 godina, kao i da je par prijavljen na teritoriji Valjeva najmanje godinu dana.

Saznaj više:  Da li će surogat majčinstvo uskoro zaživeti u Srbiji

Čačak

Grad Čačak je za 2016. godinu izdvojio 6 miliona dinara za vantelesnu oplodnju, a svaki par će dobiti po 300.000 dinara. Par može da izabere ustanovu u kojoj će raditi VTO, a moguće je izabrati i ustanovu u inostranstvu. Prošle godine je od 20 zahteva odobreno 18, a rođene su 4 bebe.

Pančevo

Opštinske vlasti u Pančevu izdvojile su dva miliona dinara za finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje. Iz ove opštine najavljuju da će tokom ove godine verovatno sufinansirati vantelesnu oplodnju, kako bi više parova dobilo pomoć.

Zrenjanin

U Zrenjaninu su prošle godine izdvojili  četiri miliona dinara za besplatan treći pokušaj vantelesne oplodnje, a i ove godine su toliko novca planirali u opštinskom budžetu. U ovoj opštini za treći pokušaj VTO mogu da konkurišu i žene do 45 godina starosti.

Smederevska Palanka

Ove godine će i Smederevska Palanka po prvi put finansirati treći  besplatan pokušaj VTO. Pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju imaju parovi  starosti do 44. godine.

Vojvodina finansira VTO i za drugo, treće dete

[su_frame]Vlada Vojvodine sa po 200.000 dinara finansira vantelesnu oplodnju za drugo, treće, četvrto, ili svako naredno dete, onim parovima koji ne mogu da postanu roditelju na drugi način. Uslov za ovu pomoć je da par već ima jedno dete, bez razlike da li je začeto uz pomoć VTO ili prirodnim putem, da li je zajedničko ili pripada jednom od partnera, kao i da žive u Vojvodini minimum godinu dana.Da bi konkurisali za ova sredstva, par treba da popuni prijavu na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Posle toga potrebno je da dobiju saglasnost komisije Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Gornja starosna granica za žene je 44 godine.[/su_frame]

33 thoughts on “Gradovi u Srbiji koji finansiraju vantelesnu oplodnju

 1. Sokobanja sa 200000 pomaze sve parove, bez obzira da li su iskoristili dve drzavne sanse.
  Hvala im 😉

 2. Zasto u Beogradu nema finansiranja za drugo, trece dete,za roditelje koji ne mogu na drugi način da dobiju dete već samo VTO? Ima li naznaka da ce to ikad biti? Vladi Vojvodine svaka čast i to je plemenito i divno.❤

  1. Draga Suzana,
   Nadam se da ce se uskoro ovo pitanje resiti i odobriti i tim parovima o trosku grada pokusaj VTo-a.
   Pozdrav!

  1. Poštovani, grad Niš je ranije finansirao sve VTO; ali za ovu godinu nisu objavili nikakvu zvaničnu informaciju o tome. Nadamo se da će uskoro biti informacija i o njihovom uključivanju u finansiranje VTO.

 3. Valjevo finansira trecu pokusaj VTO vec tri godine, a i ove godine su odvojena sredstva cak se razmislja i o drugom pokusaju o trosku Opstine. Takodje, Lajkovac finansira treci pokusaj.

 4. U Bg.nema finansiranja 3 vto od 2013g. Na veliku zalost, a I ovo sad sto su rekli cisto sumnjam da ce biti. Nadam se da nije obecanje ludom radovanje. Niko vise to ne spominje. Mislim da je pred izborna kampanja.

 5. Bila sam na VTO o trosku drzave i oba puta nisam mogla da biram privatne klinike. Da li Novi Sad finansira VTO u privatnim ili samo drzavnim klinikama?

   1. Draga Ana,
    Bolnica u Pozarevcu ne radi VTO. Da li grad Pozarevac finansira VTO morate da se raspitate precizno u opstini Pozarevac.
    Pozdrav!

 6. Zasto Beograd ne poveca starosnu granicu za prvi pokusaj? Neko ima pravo i vise puta a neko nijednom. Ja imam 41 godinu i nemam pravo po ovom. Ljudski bi bilo da kao u drugim gradovima bar jedan put imamo pravo

 7. Zasto i Beograd ne poveca starosnu granicu za PRVI pokusaj? Ja imam 41,5 god i po ovom nemam pravo. Ljudski bi bilo da svako ima pravo bar na jedan pokusaj

 8. Novi Sad prednjaci jer im je starosna granica za besplatan pokusaj vto ispod 40…pokusala sam u betaniji sa 40 i drugi put 41 godinom,kosta kao u privatnim klinikama kad se kupe svi lekovi i injekcije.nazalost nisam uspela,za dalje nisam imala finansija 🙁

 9. Tužno je što Pančevo kao jedan od većih gradova,i definitivno najzagadjenijih ima starosnu granicu samo do 40 godina!!Neka se ugledaju na manje i nerazvijenije opštine u Srbiji!

 10. Dok se “strucni” ginekolozi bave lecenjem steriliteta i odugovlace sa davanjem uputa za vto,mnoge zene do svoje 40-te ne stignu da iskoriste pravo na dva besplatna pokusaja.Zato smatram da treba apelovati na Ministarstvo zdravlja i Rzzo da donesu odluku kojom ce podici starosnu granicu za zene koje imaju pravo na besplatnu vto.

  1. Draga Ana,
   Nada se da ce do trudnoce ponovo doci prirodnim putem i da Vam VTO nece biti potrebna. Pomeranje starosne granice je nesto sto bi obradovalo i pomoglo mnogim zenama u Beogradu a i sirom Srbije.
   Srdacan pozdrav!

 11. dobar dan gde mozemo da se javimo vec 10 godine smo u braku nemozemo pokusali smo mnogo toga molim vas za kontakt gde da se javimo
  Zivimo u osiponicu kod smederevo je to selo
  Hvala vam unapred
  Molim za odgovor

  1. Dragi Sasa za postupak vanteesne oplonje se javljate Vasemm ginekologu.
   Srdacan pozdrav!

 12. Postovani,
  molila bih Vas da se borite i za Beograd, kao i za parove iz Vojvodine, da i mi koji smo prvo dete dobili vto, dobijemo mogucnost, odnosno pokusaj da svojoj decici darujemo bracu i sestre, jer oni to od nas i te kako traze….

  Molim Vas i za informaciju da li postoji takav predlog, jer je grad Beograd to davao parovima 2012 godine!

  1. Draga Marina,
   Svaki pomak koji se napravi za parove koji se lece od infertiliteta smatramo uspehom! Nadam se da ce i postupak za drugo dete uci u razmatranje u svim gradovima.
   Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *