Neplodnost i bolesti zuba i usta

Autor: Filip Andrejević

Veza između bolesti zuba i neplodnosti može biti nešto što mnogi ljudi ne znaju. Međutim, postoji značajna veza između zdravlja zuba i reproduktivnog zdravlja. Zdravlje zuba može uticati na neplodnost na više načina. Prvo, bolesti zuba mogu dovesti do infekcija u ustima, što može dovesti do infekcija u drugim delovima tela, uključujući i reproduktivni sistem. Ove infekcije u reproduktivnom sistemu mogu dovesti do neplodnosti, jer mogu oštetiti sposobnost organa da proizvedu i prenesu spermu ili jajne ćelije.

Plak i gingivitis 

Plak i gingivitis su oblici bolesti zuba i desni koji se mogu pojaviti usled neadikvatnog održavanje higijene usta i zuba. Plak je sloj bakterija koji se nakuplja na površini zuba i desni, a gingivitis je upala desni koja može dovesti do bola, crvenila i oticanja desni. Najveći broj studija koje su fokusirane na vezu između oralnog zdravlja i neplodnosti fokusirano je na bolesti desni, odnosno parodontalne bolesti.

Bolesti desni povezane su sa velikim brojem medicinskih stanja, uključujući otkaz zubnih implanata, bolesti srca, dijabetes, respiratorne bolesti i šlog.  Žene sa sindromom policističnih jajnika ili endometriozom i muškarci sa erektilnom disfunkcijom češće imaju dijagnozu parodontalne bolesti nego opšta populacija.

Muška neplodnost i oralno zdravlje

Nekoliko studija je pokazalo da muškarci lošeg oralnog zdravlja imaju znatno veće šanse da se susretnu sa neplodnošću. Nizak broj spermatozoida, loša pokretljivost spermatozoida, abnormalna morfologija spermatozoida i dokazi o bakterijskoj infekciji u spermi povezani su sa različitim zdravstvenim problemima zuba i usta.  Iako erektilna disfunkcija nije uobičajen znak muške neplodnosti, oni koji dožive erektilnu disfunkciju imaju veću verovatnoću da imaju bolest desni.

Saznaj više:  Osam načina kako muškarci nesvesno oštećuju nivo spermatozoida

Neplodnost žena i oralno zdravlje

Većina istraživanja o zdravlju zuba i plodnosti urađena je kod muškaraca. Međutim, naučnici počinju da razmatraju kako oralno zdravlje može uticati na plodnost žena. U studiji od 3.737 trudnica u Australiji, istraživači su ispitali da li je parodontalna bolest povezana sa većim poteškoćama u začeću. Ženama sa parodontalnom bolešću trebalo je u proseku 7,1 mesec da zatrudne.  Međutim, žene bez parodontalne bolesti su u proseku 5 meseci pokušavale da zatrudne. Parodontalna bolest je povećala vreme začeća za dva meseca.

Kako poboljšati zdravlje zuba i usta, a možda i plodnost?

Bez obzira da li je neplodnost faktor rizika za parodontalnu bolest ili je parodontalna bolest faktor rizika za neplodnost, vredi vašeg vremena i energije da vodite računa o zdravlju zuba. 

Ovo je posebno tačno s obzirom na istraživanje koje pokazuje da lečenje karijesa i bolesti desni može poboljšati plodnost kod muškaraca i ishod trudnoće. 

Vaš rizik od razvoja parodontalne bolesti zavisi od niza faktora, uključujući genetiku, opšte zdravstvene navike, prisustvo drugih bolesti i oralnu higijenu. Iako nemate kontrolu nad svojom genetikom, imate kontrolu nad svojim zdravstvenim navikama i oralnom higijenom.

Zaključak

Iako je određena povezanost između zdravlja zuba i usta i neplodnosti definitivno prisutna, potpuni zaključak i je i dalje nemoguće doneti.  Da li parodontalna bolest uzrokuje druge zdravstvene probleme ili zdravstveni problemi uzrokuju parodontalnu bolest, doktori i naučnici još uvek nisu sigurni.

Saznaj više:  Valjevski centar uskoro očekuje 300. bebu

Međutim, postoje teorije. Jedna moguća veza između lošeg oralnog zdravlja i plodnosti je imunološka veza.  Parodontalna bolest može uzrokovati da imuni sistem bude previše reaktivan. Prema studiji na nešto više od 4.000 žena, one sa endometriozom koju su sami prijavili su imali 57% veću verovatnoću da će imati gingivitis ili parodontalnu bolest u poređenju sa ženama bez endometrioze.

Za više informacija, posetite Permadent.rs