Kolposkopski pregled

Kolposkopija je metoda posmatranja vagine  i grlića materice uz pomoć kolposkopa – specijalno konstruisanog  mikroskopa. Omogućava pouzdanu procenu  lokalizacije i proširenosti patološke epitelne lezije i ciljanu biopsiju iz suspektnog područja.

Kolposkopski pregled

Izvodi se pre bimanuelnog ginekološkog pregleda. Najpre se kolposkopski eksplorišu spoljašnji genitalni organi, a zatim se aplicira spekulum da bi se kolposkopski pregledali vagina i grlić materice. Premazivanjem grlića 3% sirćetnom kiselinom otklanja se višak sluzi, dok epitel grlića bubri i promene postaju vidljivije. Dejstvo sirćetne kiseline traje 2-3 min, te se, u slučaju dužeg trajanja pregleda, grlić premazuje više puta. Po završenom pregledu grlića sirćetnom kiselinom, grlić se premazuje Lugolovim rastvorom. Zdrave ćelije pločasto slojevitog epitela sadrže glikogen koji je jod pozitivan (grlić dobija tamno braon boju), a ćelije cilindričnog, displazičnog epitela, kao i maligne ćelije, ne sadrže glikogen i jod su negativne. Ovo premazivanje grlića jodnim rastvorom zove se Schillerova proba.

Kolposkopski pregled se radi na istom stolu  i u istom položaju kao obični ginekološki pregled, obavlja se nakon  prestanka menstruacijskog krvarenja  ili sredinom ciklusa. Pregled nije bolan, a nelagodan je kao i svaki ginekološki pregled s uzimanjem Papa testa.Kolposkopski pregled

Kolposkopija traje oko 15 minuta i ne radi se pod anestezijom. Ako je potrebno uzeti komadić tkiva za analizu (biopsija), tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija u sam grlić maternice.

Saznaj više:  Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)?

Cilj kolposkopije

Rano otkrivanje početnih promena tkiva na površini grlića materice, a koje mogu postupno prerasti u karcinom grlića  materice, tačna procena mesta i stepena proširenosti takvih promena, mogućnost prepoznavanja promena povezanih s HPV virusom (humani papiloma virus) koji je direktno odgovoran za nastanak karcinoma grlića  materice, sigurno prepoznavanje već postojećeg karcinoma grlića materice u početnim ili u naprednim stadijumima.

autor: dr Ivana Đurđević-Starović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *