Oprez: Nelečena hlamidija oštećuje jajovode!

Piše: dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva, medicinski urednik sajta www.hocubebu.rs

Iz meseca u mesec, statistike o posećenosti sajta hocubebu.rs pokazuju da su neki od starih članaka i dalje visoko čitani. Jedan od takvih članaka je i „Hlamidija: prva stvar koju treba isključiti ako planirate bebu“. Iz tog razloga, odlučili smo da ponovo prođemo kroz neke osnovne činjenice o ovoj bolesti, koja itekako može davas omete u vašim naporima da dođete do toliko željene bebe.

Hlamidija je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Uzročnik hlamidije je bakterija Chlamydia trachomatis. Poznata je kao „tiha“ polna bolest, jer se često dešava da simptomi izostanu. Ako se ne leči na vreme, posledice mogu biti ozbiljne. Može trajno oštetiti  polne organe i dovesti do steriliteta, i kod žena i kod muškaraca. Statistike kažu da je svaka deseta seksualno aktivna osoba inficirana ovom bolešću.

Hlamidija kod žene prodire kroz grlić materice, a potom dublje u genitalni sistem sve do jajovoda ( tube uterine). Na jajovodima izaziva promene, koje su najznačajnije sa gledišta infertiliteta. Dolazi do slepljivanja jajovoda, i, samim tim, neprohodnosti jajovoda. S obzirom da grlić materice kod tinejdžerki i mladih devojaka nije potpuno zreo, one su u posebnom riziku od infekcije, ukoliko su seksualno aktivne. Takođe, može dospeti i u urinarni trakt žene. Hlamidija kod muškarca takođe može da inficira urinarni trakt i epididimis (deo muškog genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semevoda), a posledica mogu biti epididimitis (upala semevoda, tj. semenih kanalića), otekline ili zapaljenje testisa, kao i bolovi u testisima.

Saznaj više:  Testiranje na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu

Inkubacioni period kod hlamidije traje od jedne do tri nedelje. Simptomi mogu biti toliko blagi, da su skoro neprimetni, ali bi trebalo da se pokažu nakon jedne do tri nedelje nakon seksa sa zaraženom osobom. Ukoliko ima simptoma, to su: peckanje pri mokrenju tj. prilikom mokrenja, pojačan vaginalni sekret, bol u donjem delu leđa, neuobičajen bol prilikom seksa, vaginalno krvarenje izmedju ciklusa (menstruacija). Kao i kod žena, velik broj muškaraca koji su inficirani može proći bez simptoma. Procene koliko muškaraca koji imaju hlamidiju, a nema simptome, kreću se od 25% do 50%, što je velik procenat. Ukoliko simptomi ipak postoje, to su: peckanje prilikom mokrenja, sekrecija iz penisa (iscedak), upaljeni ili natečeni testisi, bolovi u testisima, ponekad neugodan svrab oko glavića na penisu.Oprez: Nelečena hlamidija oštećuje jajovode!

Svaka seksualno aktivna osoba treba da se testira najmanje jednom godišnje, s obzirom da simptomi hlamidije mogu da budu i neprimetni. Ako i samo posumnjate da ste inficirani hlamidijom, trebalo bi da se testirate. Bolest se najpravilnije  dijagnostikuje od strane vašeg doktora, odgovarajućim hlamidija testom. Test na hlamidiju se radi u laboratoriji, a koristi se uzorak telesne tečnosti ili urina, kako bi se utvrdilo da li je bakterija hlamidija (Chlamydia trachomatis) prisutna.

Saznaj više:  Teme o neplodnosti koje vas najviše zanimaju

Lečenje hlamidije je prilično jednostavno, jer je u pitanju polna bolest koja se može lečiti upotrebom antibiotika. Antibiotike mora propisati lekar i ne savetuje se samoincijativno uzimanje lekova. Prilikom primanja terapije, obolela osoba mora privremeno prestati sa seksualnim odnosima, s obzirom da je i dalje zarazna i da može zaraziti svog partnera koji onda opet moze zaraziti nju. Kada započnete propisanu terapiju, pratite uputstva doslovce i vodite računa da je sprovedete do kraja. Ni slučajno nemojte prekidati uzimanje lekova samo zato što su simptomi nestali, već budite dosledni i sprovedite terapiju do kraja, inače će se hlamidija vratiti.

Komplikacije koje su nastale usled duže izloženosti hlamidiji, u vidu neprohodnosti jajovoda, leče se operativnim (laparoskopskim) putem.

One thought on “Oprez: Nelečena hlamidija oštećuje jajovode!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *