U toku pokušavanja da se dođe do bebe, često se zanemaruje ono što je na prvi pogled očigledno- vaše telo je sigurna kućica za to malo biće koje želite da stvorite i koje toliko željno iščekujete. Zato, probajte da svoje telo učinite što zdravijim, jer time povećavate šanse da do trudnoće dođe, a ukoliko dođe, beba će imati sve uslove za pravilan rast i razvoj.
Za zdravu trudnoću je od posebnog značaja važna pravilna i izbalansirana ishrana, koja zadovoljava potrebe organizma za mineralima i vitaminima. Dokazano je da su vitamini vrlo osetljivi i mogu biti uništeni ukoliko se hrana neadekvatno čuva ili tokom njenog kuvanja. Da bi se obezbedili svi neophodni hranljivi sastojci, moderna medicina preporučuje da žene koje planiraju trudnoću i trudnice treba da uzimaju multivitaminske suplemente posebno prilagođene za ovo stanje, u onom obliku koji je najbolje biološki iskoristljiv i podnošljiv.
Istraživanja pokazuju da je 4-12 nedelja pre trudnoće važno početi sa povećanim unosom određenih nutrijenata kao što su folati (folna kiselina, Metafolin®) i jod. Folat spada u grupu B vitamina (B9) koji se nalazi u hrani (na primer, pileća džigerica, spanać, pirinač, citrusi, sočivo, pasulj, pšenične klice, kvasac) i spada u osetljive, takozvane labilne vitamine.
Folna kiselina, nakon što se unese, bilo kroz hranu ili vitaminske preparate, zahteva transformaciju u organizmu do aktivnog oblika folata. Postoji i gotov, biološki aktivan oblik folne kiseline, koji organizam može odmah da koristi (Metafolin®). Ovo je važno, jer svaka druga žena nosi u sebi genetski varijabilne forme enzima, pa nije u stanju da u potpunosti metaboliše folnu kiselinu i pretvori je u aktivni oblik. Ta varijabilnost gena se naziva polimorfizam, a to može biti uzrok da svaka druga žena ne postiže optimalan nivo neophodnog folata uprkos dovoljnom unosu folne kiseline.
Hrana koja sadrži folate
| Izuzetno bogate namirnice (više od 200 mikrograma na 100 grama): |
kvasac, džigerica |
| Veoma bogate namirnice (100-200): | zelena salata, koštunjavi plodovi (orah, badem, indijski orah, pistaći…), jetrena pašteta |
| Bogate namirnice (50-100): | zeleno povrće, kukuruz, grašak, leblebije, dinja, jaja, fermentirani sirevi (plavi, kamamber) |
| Srednje bogate namirnice (25-50): | ostalo povrće, žitarice, crveno voće, banane, agrumi, kivi, iznutrice |
| Namirnice siromašne folatima (manje od 20): | hleb, skrobne namirnice, ostalo voće, meso, riba, mlečni proizvodi |
Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck
