Tribina o vantelesnoj oplodnji, prilika da postavite pitanja stručnjacima

U organizaciji Centra za unapređenje zdravlja žena (projekat Hoću bebu) i Bioetičkog društva Srbije, u ponedeljak, 21. decembra od 19 časova u Domu omladine održaće se tribina o Vantelesnoj oplodnji: Da li je dete najskuplja srpska reč?

Na tribini će govoriti stručnjaci iz oblasti koje su važne za proces lečenja neplodnosti- prof. dr Aleksandar Ljubić, ginekolog, doc. Dragana Protić, klinički farmakolog i Eleonora Vlahović, psiholog.

Pozivamo vas da dođete na tribinu i da čujete gde je lečenje neplodnosti u Srbiji danas, i šta nas čeka u budućnosti. Imaćete priliku da stručnjacima postavite pitanja i dobijete informacije o vantelesnoj oplodnji u Srbiji. Tribina o vantelesnoj oplodnji, prilika da postavite pitanja

Procenjuje se da svaki sedmi par ima problem sa dobijanjem potomstva, a trenutno samo oko 1.500 parova u Srbiji godišnje prođe kroz postupak vantelesne oplodnje o trošku državnog zdravstvenog osiguranja, jer je to maksimalni kapacitet državnih ustanova.

Tribina o vantelesnoj oplodnji, prilika da postavite pitanja

Lečenje infertiliteta može biti dugotrajno, emocionalno i finansijski vrlo zahtevno. VTO, kao revolucionarna metoda je vrhunac u lečenju neplodnosti, i izuzetno je komplikovana, tehnički i stručno zahtevna, ali i skupa. Uspešnost postupka VTO najbolje se iskazuje kao tri E: Efikasnost, etičnost i ekonomičnost.

Od rođenja prve “bebe iz epruvete”, do danas,  najviše je učinjeno u oblasti efikasnosti. Procenat uspeha VTO je u stalnom porastu i danas je u boljim klinikama oko 40 odsto. Kada govorimo o etičnosti,  tu je sve veća posvećenost lekara i šire društvene zajednice ovom problemu. U svim većim klinikama neophodno je prisustvo tima psihologa, koji u znatnoj meri olakšavaju izuzetno mukotrpan postupak VTO, pogotovo kada se radi o parovima kod kojih je postupak VTO više puta bio neuspešan. Pored toga, stalno se usavršavaju lekovi koji se koriste u postupku. Poslednjih godina u Srbiji je dostupan lek koji zamenjuje sedmodnevnu terapiju, što u mnogome olakšava život pacijentkinja, jer jedna injekcija zamenjuje sedam dana primanja injekcija.

Saznaj više:  Država mora da poveća broj besplatnih vantelesnih oplodnji

Na skupu će biti reči o:

 • Profesionalnoj psihološkoj podršci parovima koji prolaze kroz VTO
 • Donaciji polnih ćelija i embriona, etičkim dilemama i zakonskim okvirima
 • Određivanju gornje starosne granice žene za ulazak u postupak VTO
 • Efikasnosti lekova za VTO
 • S obzirom na vrstu terapije koja se koristi u postupku VTO,  govoriće se o važnosti komfor/poštede za ženu
 • Koji su rizici po zdravlje pacijentkinje (fizičko, mentalno) u slučaju višestrukih neuspelih postupaka VTO i da li su adekvatno objašnjeni pacijentkinjama

4 thoughts on “Tribina o vantelesnoj oplodnji, prilika da postavite pitanja stručnjacima

 1. Zasto posle zivo rodjenog deteta vise nemam pravo na lecenje za narednu VTO iz spontanog ciklusa, a nisam koristila besplatnu VTO? Molim vas lepo, kome mi placamo osigueanje i ko odredjuje koliko cu dece imati? Da li je to novac? Ovo je tuzno.

  1. Poštovani,
   Razumem Vašu ljutnju ali mi nismo mi ti koji uredjuju zakon. Nadam se da ćete uskoro doći do željene trudnoće.
   Srdačan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *