Vantelesna oplodnja – put do potomstva

Da li ste znali da reproduktivna sposobnost višestruko opada posle 35. godine, naročito kod žena? Znate li da je do danas rođeno više od 5 miliona beba iz programa vantelesne oplodnje?  Čak i oni koji se leče od neplodnosti ne znaju koliko je medicina u oblasti VTO napredovala. Vantelesna oplodnja – put do potomstva, jer danas postoje nove metode koje povećavaju šanse za uspeh: rutinsko zamrzavanje embriona, jedna injekcija koja zamenjuje sedmodnevnu stimulaciju, kao i embrioskop, sistem za konstantno praćenje embriona.

Kako bi se poboljšala informisanost javnosti o vantelesnoj oplodnji, kao jednoj od najboljih metoda za dobijanje potomstva, Centar za unapređenje zdravlja žena je izradio infografik sa najvažnijim podacima o vantelesnoj oplodnji.

Infografik možete pogledati u punoj rezoluciji na strani – infografik  Ukratko o vantelesnoj. oplodnjiPogledajte i našu galeriju sa najvažnijim informacijama o vantelesnoj oplodnji:

 

Danas u Srbiji veliki broj parova ima problem sa neplodnošću (procene kažu čak svaki peti par). Razne bolesti i anomalije reproduktivnog sistema, kasno odlučivanje na potomstvo i kasni početak lečenja infertiliteta, glavni su razlozi što sve veći broj parova ulazi u proces vantelesne oplodnje kako bi dobili dete.  VTO, kao revolucionarna metoda, predstavlja vrhunac u lečenju neplodnosti, i izuzetno je komplikovana, tehnički i stručno zahtevna, ali i skupa.

Saznaj više:  Intralipidna infuzija u postupku vantelesne oplodnje

vantelesna oplodnja

6 thoughts on “Vantelesna oplodnja – put do potomstva

  1. Draga Ranka,
   Ukoliko uspunjavate uslove javite se VAšem ginekologu koji će obaviti potrebne analize.
   Srdačan pozdrav!

 1. Zao mi je sto Vuciceva vlast nema ni malo sluha za ovaj problem mladih. Ukinuli su besplatan pokusaj za drugo dete, a za prvo su iskljucili privatne klinike. Mnogo para za analize i lecenje daju parovi sa problemom sterliteta, a vto dosta kosta. Znam parove koji su podizali kredite… Moje misljenje je da drzava MORA da pomogne mladim ljudima koji imaju ovakav problem, jer znamo dobro koliki je prosek primanja u ovoj zemlji i da je taj novac nedostizan za mnoge koji zele da ostvare svoju NAJVECU zelju, sigurna sam.

  1. Draga Mimi,
   Nadam se da će doći do pozitivnih promena za sve parove koji imaju ovaj problem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *