Trofoblastna bolest kod majki nakon trudnoće

Piše: Dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva

Pacijentkinja (16), u pratnji majke, dolazi na pregled zbog produženog menstrualnog krvarenja. Poslednja menstruacija je kasnila oko 10 dana, dok krvarenje traje već 15 dana. Prva menstruacija je bila sa 14 godina i imala je seksulane odnose dva puta. Ginekološkim pregledom uočavam oskudno krvarenje. Materica je uobičajene veličine za životnu dob, odnosno lako i bolno je osetljiva, dok je grlić urednog nalaza, bolno neosetljiv. Jajnici i jajovodi obostrano su urednog nalaza.

Svako krvarenje koje se javlja kod žene u reproduktivnom periodu, ukoliko ima seksualne odnose, kod mene budi sumnju da se radi o trudnoći. Ultrazvučnim pregledom sam rešila nedoumicu i konstatovala da je nalaz uredan. Savetujem da se ipak uradi Beta–HCG, analiza krvi koja će nam reći da li se radi o trudnoći ili ne. Pacijentkinja navodi da su oba odnosa bila sa prezervativom i da sigurno nije trudna. S obzirom da krvari, a da trudnoću nisam videla unutar materice, zabrinula sam se da nije u pitanju vanmaterična trudnoća. Objašnjavam majci zašto je neophodno da urade navedenu analizu, ali nisam sigurna da će je devojčica uraditi nakon odlaska iz ordinacije. Posle par dana majka se javila sa informacijom da je devojčica priznala da je drugi seksualni odnos bio bez zaštite, pošto je partner dobio alergiju na lateks (prezervativ) i da je rezultat Beta-HCG visok. Kako je ultrazvučni nalaz bio uredan, sumnjam da se radi o vanmateričnoj trudnoći. S obzirom da se radi o izuzetno mladoj osobi uputila sam je u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo. Nakon prijema u bolnicu i urađene kiretaže, otpuštena je kući uz savet da se javi za rezultat histopatološkog nalaza koji je uzet prilikom intervencije.

Saznaj više:  Da li ste znali? Žene u Srbiji redovno idu kod ginekologa

Izvor: Pixabay

Posle šest nedelja pacijentkinja se javlja ponovo zbog krvarenja. Transvaginalnim ultrazvukom u šupljini materice uočavam sliku snežne mećave i zaključujem da se radi o trofoblastnoj bolesti. Ova bolest se javlja u organizmu majke nakon trudnoće. Postoje više oblika ove bolesti: hidatiformna mola kao najbezazleniji oblik, invazivna mola horiokarcinom, epiteloidni trofoblastni tumor, trofoblastni tumor ležišta posteljice i ne klasifikovane trofoblastne lezije. Lečenje zavisi od vrste trofoblastne bolesti i može biti samo u vidu ponovljene kiretaže, pa do histerektomije (operativno odstranjivanje materice) i hemoterapije.

Pacijentkinji je stigao histopatološki nalaz koji je potvrdio da se radi o trofoblastnoj bolesti. Ponovo je urađena kiretaža, ali je bolest bila komplikovanija, pa je pacijentkinja morala da prima i hemoterapiju. Nakon završenih šest ciklusa terapije nastavili smo redovne kontrole po protokolu koje će se raditi narednih pet godina.

Ovo je potvrdilo moju teoriju da je žena trudna dok se ne dokaže suprotno.