Najčešći uzroci muškog steriliteta

Kao i kod žena, postoji dosta uzroka i muškog steriliteta –  najčešći uzroci muškog steriliteta kreću se od hormonske neravnoteže, do fizičkih, psiholoških problema i/ili problema u ponašanju.  Iako je žena ta koja rađa decu i  na ženski sterilitet se obraća više pažnje nego na muški, ipak je važno da se uzroci muškog steriliteta sagledaju iz ozbiljnog ugla, jer je muškarac druga strana bez koje čitav proces reprodukcije ne bi mogao da funkcioniše. Sledeća lista navodi neke od životnih izbora koji negativno utiču na plodnost muškarca, ali, ipak,  u listu nisu uključeni svi potencijalni uzroci muškog steriliteta.

Najčešći uzroci muškog steriliteta

 • Pušenje – značajno smanjuje  broj i pokretljivost spermatozoida.
 •  Duže korišćenje marihuane i drugih droga.
 •  Hronični alkoholizam.
 • Uzimanje steroida – izaziva skupljanje testisa i neplodnost.
 • Previše intenzivne vežbe – proizvode visoke nivoe steroidnih hormona nadbubrežne žlezde, koje izazivaju nedostatak testosterona, što dovodi do neplodnosti.
 • Neadekvatna količina vitamina C i cinka u ishrani.
 • Tesan veš – povećava temperaturu tela  što rezultira u smanjenju produkcije spermatozoida.
 • Izlaganje opasnosti po životnu sredinu i toksinima kao što su pesticidi, olovo, boja, zračenje, radioaktivne supstance, živa, benzen, bor i teški metali.
 • Neuhranjenost i anemija.
 • Prekomereni stres.

Ove uzroke treba uzeti u obzir kada par ne može da ostvari trudnoću prirodnom putem, a njihova promena povećava šanse za normalnu proizvodnju spermatozoida.uzroci muškog steriliteta

Saznaj više:  Ašermanov sindrom

Mali procenat muškog steriliteta je izazvan hormonskim problemima.

Nekoliko stvari može da krene naopako sa hipotalamus-hipofiza endokrinim sistemom. Naprimer, mozak možda neće uspeti da pravilno oslobodi gonadotropin– oslobađajući hormon (GnRH ). GnRH stimuliše hormonski put koji izaziva sintezu testosterona i proizvodnje sperme. Poremećaj u otpuštanju GnRH dovodi do nedostatka testosterona i sperme, odnosno do  prestanka njene proizvodnje.

Fizički uzroci muškog steriliteta

Niz fizičkih problema može da izazove muški sterilitet. Ovi problemi ili ometaju proizvodni proces sperme ili ometaju put  kojim spermatozoidi putuju od testisa do vrha penisa. Ove probleme obično karakteriše mali broj spermatozoida i/ili abnormalna morfologija sperme.

Osim fizičkih, postoje i psihološki problemi koji mogu uticati na neplodnost muškaraca. Međutim, nekad je teško razdvojiti fizičke i psihološke komponente problema, jer oni deluju zajedno. Neki od ovih problema su erektilna disfunkcija, prevremena ejakulacija…

6 thoughts on “Najčešći uzroci muškog steriliteta

 1. Jedan po meni vrlo vazan razlog neplodnosti je ostecen genetski materijal koji nosi spermatozoid. To se inace jako tesko detektuje i najcesce se bezpravno optuzuje zenska strana.

   1. Draga Dragana
    Uzrok steriliteta može ležati u naslednoj osnovi tj. u genetskom materijalu i tada se može otkriti analizom kariotipa. S obzirom da je genetski faktor, kao uzrok steriliteta , mnogo manje zastupljen od svih drugih uzroka ispitivanje kariotipa se ne radi rutinski. Po pravilu se ispitivanje započinje jednostavnijim dijagnostičkim postupcima, dok se oni složeniji ostavljaju za kraj.
    Srdačan pozdrav!

     1. Dragi Marko,
      Odnosi se na vezbe koje nadmasuju uobicajenu fizicku aktivnost!
      Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *