Vitamin B3 – ni previše, ni premalo u telu

Vitamin B3 je jedan iz grupe B vitamina, veoma važnih za trudnoću i razvoj bebe. Vitamin B3 se javlja u 2 oblika: kao nikotinska kiselina i njena so – nikotinamid. Važan je deo koenzima potrebnih u metabolizmu glukoze, masti i alkohola. Pomaže kod povišenog holesterola i triglicerida, pri bolnim menstruacijama, kod akni, fotosenzitivnosti i još nekim sličnim stanjima. Nedostatak nikotinske kiseline dovodi do bolesti poznate pod imenom pelagra.

Pelagra se često naziva 3D bolešću jer je obeležavaju dermatitis, dijareja i demencija. Javlja se često kod osoba čija je ishrana siromašna proteinima, a to je najčešće kod hroničnih alkoholičara. Veće količine nikotinske kiseline  mogu biti toksične. Za ovaj vitamin nema strogo definisane preporučene dnevne doze, već se granice kreću od 15 – 20 mg. Najbogatiji izvori su pečurke, lisnato tamno zeleno povrće, pivski kvasac, kikiriki, riba i meso.

Važno je dodati da  vitamin B3 pomaže u pretvaranju hrane u energiju, stvaranju crvenih krvnih zrnaca, proizvodnji hormona masnih kiselina i steroida, obnavljanju kože, nerava i krvnih sudova, radu digestivnog trakta, stabilizaciji psihičkog zdravlja i neutralisanju toksičnih delovanja nekih lekova i hemijskih supstanci u organizmu.

Vitamin B3 pomaže regulisanju visokog sadržaja holesterola i triglicerida u krvi, a čista pantotenska kiselina pomaže kod reumatoidnog artritisa i u prevenciji akni. Dnevni unos je 4 – 7 mg za odrasle i 3 – 4 mg za adolescente. Izvori su meso, riba (posebno losos) kao i cele žitarice.Vitamin B3 - ni previše, ni premalo u telu

Saznaj više:  Ako ste sa vitaminima B na „Vi“- ovo je tekst za vas

Tokom trudnoće naš organizam treba i druge vitamine B grupe koji imaju posebne uloge (vitamini B6 i B12 učestvuju u normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca; vitamini B1, B2, B6 i B12 učestvuju u normalnom funkcionisanju nervnog sistema). Vitamin C i E štiti ćelije organizma od oksidativnog stresa. Vitamin C, takođe, snaži imuni sistem organizma.

Za  zdravu trudnoću,  danas su na tržištu dostupni preparati poput  Metafolin®  zdrava trudnoća 1 kompleksa, koji obezbeđuje optimalne količine folne kiseline, vitamina iz B grupe, ali i vitamina C, E i joda.

Foto

Napomena: tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *