Neki od češćih uzročnika ženske neplodnosti

Lečenje neplodnosti počinje utvrđivanjem dijagnoze, do koje se dolazi putem brojnih analiza. Analize se obično započinju rađenjem spermograma, brisevima koji služe da se utvrdi eventualno prisustvo neke infekcije i analizama hormona koje se rade iz krvi. Tek onda se prelazi na takozvana invanzivnija ispitivanja poput histerosalpingograma (HSG), histeroskopije ili laparoskopije.

Neki od najčešćih uzročnika ženske neplodnosti su endometrioza, bakterija ešerihija koli ili infekcija hlamidijom.

Endometrioza

Endometrioza je rast endometrijuma (unutrašnji sloj materice) van materične šupljine. Rast se ne dešava samo u materici, već i na drugim mestima u abdomenu, kao što su  jajovod, jajnici i trbušna maramica karlice.

Oko 10 odsto neplodnih parova pogođeno je endometriozom. Za žene sa endometriozom, mesečne  šanse za ostajanje u drugom stanju umanjuju se od 12 do 36 odsto.

Najtačnija dijagnoza može se uspostaviti samo uz pomoć dijagnostičke laparoskopije, metode koja omogućava lekaru da direktno vidi matericu, jajovod i karličnu duplju. Dr Ivana Đurđević Starović kaže da simptomi koji su često povezani sa endometriozom podrazumevaju teške, bolne i duge menstruacije, rektalno krvarenje i predmenstrualno tačkasto krvarenje. „Ponekad, međutim, ne postoje simptomi uopšte, zbog činjenice da ne postoji korelacija između stepena bolesti i težine simptoma“ – izjavila je dr Đurđević Starović.

Saznaj više:  „Čokoladne ciste“: Otkud tako lepa reč u tako ružnom kontekstu?

Ešerihija koli

Ešerihija koli je vrsta bakterije koja je široko rasprostranjena u prirodi. Pripada grupi bakterija koje su normalni stanovnici creva mnogih životinja i ljudi, gde pomažu u varenju hrane. Budući da normalno živi u crevima čoveka, izaziva bolest samo uz određene preduslove, ako dospe iz creva u neke druge organe i tkiva.

Bakterija Ešerihija koli je najčešći izazivač urinarne infekcije. Podložnije su žene, jer je njihova uretra kraća, pa je veća mogućnost za ulazak bakterije. Takođe, bešika žena je mnogo bliža vagini i anusu u odnosu na muškarce, a prilikom polnog odnosa može doći do prenošenja bakterije iz analno-vaginalnog dela do uretre i bešike, pogotovo ako se upražnjava analni seks. U retkim slučajevima muškarac može da ima Ešerihiju u prostati, i putem sperme mogu da je prenesu partnerki.

Osnovna terapija je antibiotska, prema antibiogramu. Ešerihija koli ne trpi kiselu sredinu, pa svaki dan u toku terapije treba uzimati vitamin C (1000 mg), koji povećava kiselost urina i čini ga nepovoljnom sredinom za Ešerihiju. Veoma bitno za uspeh terapije je dovoljan unos tečnosti, minimum dva litra. Treba izbegavati mleko, mlečne proizvode, meso, šećer, i tečnosti koje iritiraju bešiku (kofein, gazirana pića).

Zbog otpornosti na okolinu i lekove, i njene sposobnosti da mutira, doktori propisuju sve jače antibiotike, koji uglavnom unište i dobre bakterije, a kod žena i vaginalnu floru, gde se zbog toga javlja izvanredna podloga za razvoj nove infekcije.

Saznaj više:  Uloga psihologa prilikom suočavanja sa neplodnošću

Hlamidija

Bakterija hlamidija je najčešća polno prenosiva infekcija u Evropi. Javlja se češće kod žena, nego kod muškaraca, a u 70 odsto slučajeva ne ispoljavaju se nikakvi simptomi.

Bakterija hlamidija (Chlamydia trachomatis) je glavni uzrok steriliteta, vanmaterične trudnoće i prevremenog porođaja. Pre uključivanja u postupak VTO, jedna od prvih stvari koju će vam tražiti da uradite, jeste upravo testiranje kojim se utvrđuje da li ste zaraženi hlamidijom.

Evropske statistike pokazuju da je čak 10 odsto seksualno aktivnih ispod 25 godina zaraženo, a nelečena infekcija može dovesti do poremećaja funkcije polnih organa, steriliteta i kod žena i kod muškaraca, kao i rizika za vanmateričnu trudnoću i prevremeni porođaj.

 

4 thoughts on “Neki od češćih uzročnika ženske neplodnosti

 1. Poštovani,
  Možete li mi reći šta je HAG ispitivanja. Ginekolog mi je dao savet da zalažem test pa me zanima šta se konkretno radi i koja mu je uloga? Hvala unapred.

  1. Draga Slavice,
   Ne znam da li ste mislili na HSG ispitivanje?. Ukoliko jeste mozete o tome procitatii na nasem sajtu.
   Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *