Antimilerijan hormon: Hormon koji pokazuje rezervu jajnih ćelija

Antimilerijan hormon (AMH) je prisutan i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca ovaj hormon se stvara od rođenja, celog života – zato što se luči  u testisima. Kod žena, hormon proizvode ćelije folikula janika, tek nakon puberteta, jer tek tada jajnici, koji su se aktivirali, počinju da ga produkuju. Sa starošću žene smanjuje se  broj folikula, te samim  tim opada i nivo Antimilerijan hormona.

AMH je pouzdan marker za reproduktivni potencijal jajnika i može da se meri bilo kada u toku ciklusa, za razliku od inhibina B i FSH – koji moraju da se određuju trećeg dana ciklusa da bi nalaz bio validan. Vrednosti AMH su pouzdane i ne zavise od telesne težine, načina života, ginekoloških godina žene, upotrebe alkohola, itd.Antimilerijan hormon: Hormon koji pokazuje rezervu jajnih ćelija

Nivo AMN određuje oplodne rezerve u jajnicima

Najaktuelnije je određivanje nivoa AMH na polju asistirane reprodukcije. Nivo AMH se meri kod pacijentkinja koje žele da znaju kolike su im oplodne rezerve sadržane u jajnicima. Ispitivanjem preostale rezerve jajnika može da se proceni broj plodnih godina. Takođe, mogu da se predvide rezerve jajnika i pre samog akta in vitro fertilizacije (IVF), odnosno vantelesnog oplođenja. AMH je hormonski marker kojim se kvantitativno predviđa rezerva jajnika, starost, funkcionalna iscrpljenost i njegova reakcija na stimulaciju ovulacije.

Saznaj više:  Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)?

U tabeli su date  referentne vrednosti kojima se određuje stvarna oplodna moć jajnika. Hormon se odredjuje u uzorku krvi. Rezultati mogu biti izraženi u pmol/L ili u ng/ml!

Oplodni potencijal jajnika
Referentne vrednosti za AMH
Optimalni
28,6 pmol/L – 48,5 pmol/L       >1ng/ml
Zadovoljavajući
15,7 pmol/L – 28,6 pmol/L    0.7 – 0.9 ng/ml
Nizak
2,2 pmol/L – 5,7 pmol/L        0.3 – 0.6 ng/ml
Veoma nizak
0,0 pmol/L – 2,2 pmol/L        < 0.3 ng/ml
Veoma visok
> 48,5pmol/L                             > 3.0 ng/ml

* Napomena: Pre tumačenja rezultata, obratite pažnju na jedinice u kojima su rezultati izraženi.

Žene sa sniženim AMH imaju manje jajnih ćelija, manju učestalost ostvarenih trudnoća i veći broj spontanih pobačaja – i to otprilike za jednu polovinu. U odnosu na FSH (folikulostimulirajući hormon), vrednosti AMH su superiorne kada se procenjuje broj jajnih ćelija.

Nivoi AMH opadaju sa godinama, pa u perimenopauzi opada kako kvalitet, tako i broj folikula u jajniku. Nivo AMH ne može direktno da pokazuje aktuelni broj oocita (jajnih ćelija ), ali sigurno ukazuje na njihov ukupni broj i potencijal.

Saznaj više:  Lakše do bebe uz mobilnu aplikaciju

Neočekivano niske vrednosti ovog hormona ukazuju na prevremeno otkazivanje funkcije jajnika. Dok jako visoke vrednosti AMH ukazuju na sindrom policističnih jajnika (PCOS) što uz kliničku sliku i ultrazvučne nalaze, može da bude dobar pokazatelj težine tog sindroma.

Piše: dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva, medicinski urednik sajta www.hocubebu.rs 

500 thoughts on “Antimilerijan hormon: Hormon koji pokazuje rezervu jajnih ćelija

 1. Poštovana dr Ivana Đurđević Starović,molim vas za odgovor na sledeće pitanje. Danas sam uzela rezultat AMH hormona,rezultat je 2,69,ref vrenosti 0,19-9,13ng/ml. Da li je ovo normalan rezultat shodno tome da imam 29 godina? Pripremam se za prvu vantelesnu oplodnju,imala sam tri neuspele inseminacije stimulisane klomifenom i na terapiji sam siofor 850mg (nije mi saopšteno iz kog razloga).

  1. Draga Nataša,
   Vrednost AMH od 2,69 ng/ml je odlična! Ona govori da je funkcija Vaših janika zadovoljavajuća. Želim Vam puno uspeha u postupku vantelesne oplodnje!
   SRdačan pozdrav!

   1. Postovana doktorka Ivana, AMH mi je 0,16ng/ml, a ref vrednosti su 0,50 – 5,30. Imam 30 god. Da li postoji mogucnost trudnoce prirodnim putem? Pozz

    1. Draga Milice,
     Vas AMH je dosta nizak, nesrazmerno Vasim godinama. Savetujem ponavljanje hormona. Ukoliko je i dalje ista vrednost konsultujte Vaseg ginekologa.
     Srdacan pozdrav!

     1. Postovana doktorka Ivana. Imam 30 god. I AMH mi je 11ng/ml a vrednosti su 0,5-5,3. Dve godine ne mogu da ostanem trudna.

     2. Draga Sandra,
      Morate uraditi sve polne hormone 2. dana ciklusa radi uvodjenja eventualne terapije.
      Srdacan pozdrav!

  2. Poštovana doktorka Ivana,AMH MI JE 0,36 ng/ml referentne vrednosti su 0,19 – 9,13ng/ml,inhibin B 5,4 pg/ml.
   Molim vas za tumacenje mojih rezultata.

   1. Draga Dubravka,
    AMH je nesto nizi od optimalnog. Niste napisali koliko imate godina.
    Srdacan pozdrav!

    1. IMAM 38 GOD,INHIBIN B JE 5,5 A VREDNOSTI SU 10,0-220,0,I ESTRADIOL MI JE NESTO VELIKI,2067,ON IMA VISE NEKIH VREDNOSTI PA NISAM SIGURNA STA DA GLEDAM,UNAPRED HVALA…

     1. Draga Dubravka,
      Inhibin B je hormon koji proizvode jajnici. Njegova proizvodnja pomaže da se suzbije FSH.Niske vrednost inhibina B ne mogu efikasno sprecavati skokove FSH sto predstavlja pocetni simptom insuficijencije jajnika. Ovaj nalaz korelira sa niskom vrednoscu AMH-a. Konsultujte se sa Vasim ginekologom u kom pravcu ce ici Vase dalje lecenje.
      Srdacan pozdrav!

  3. Postovanje dr Ivana Djurdjevic htela bi da vas pitam imam problem sa hormonom AMH bio mije kada sam prvi put radils 9,5 a sada mi je 9,1 sta da radim…Zelim da ostanem trudna vec 4godine a li nista…Volela bi vase misljenje da mi kasete.Hvala unapred

   1. Draga Marina,
    Niste naveli kakav je odnos FSH/LH, ali prema vrednosti AMH kod Vas se radi o sindromu policisticnih jajnika. Uradite OGTT sa insulinemijama.
    Srdacan pozdrav!

    1. Dobro vece dr Ivana meni je LH -7,5 a FSH 4,98 a ovo nisam radila OGTT .Da li ja mogu ostati trudna sa ovakim rezultatima..Hvala u napred.AHM 9,5

     1. Draga Marina,
      Prema Vasim rezultatima verovatno se radi o sindromu policisticnih jajnika. Svakako uradite OGTT i konsultujte se sa Vasim ginekologom.
      Srdacan pozdrav!

 2. Postovana doktorka Ivana. Moj rezultat za AMH je 1,66 ng/ml. A referentne vrednosti su 0,19 – 9,13ng/ml. Imam 31 godinu, jedno dete a sada pokusavamo vec 8 meseci za drugo.
  Hvala i pozdrav

  1. Draga Vesana,
   Optimalni nivo AMH je od 1ng/ml-3ng/ml. S obzirom da je Vaš rezultat 1,66ng/ml, AMH Vam je idealan!
   Srdacan pozdrav!

   1. Postovana doktorka Ivana, moj rezultat za AMH je 0,118 ng/ml Interesuje me da li je postoji uopste mogucnost zaceca prirodnim putem? Imam 27godina

    1. Draga Svetlana,
     Vrednosti Vašeg AMH jesu niske što ukazuje da će do trudnoće doći malo težim putem. Konsultujte se sa Vašim ginekologom u kom pravcu će ići lečenje infertiliteta. Srdačan pozdrav!

 3. Poštovana,

  Imam 31 godinu. Nisam radjala, iza sebe imam operaciju endometrioze. Danas sam dobila rezultate AMH hormona. Rezultat je 0,68, a referentne vrednosti su ng/mL 0,19 – 9,13. Da li je rezultat mnogo loš?

  1. Draga Sonja,
   Vrednost AMH 0,68ng/ml je nesto malo ispod zadovoljavajucih vrednosti (0.7ng/ml – 0.9 ng/ml). Nemojte gubiti optimizam. Uz dopunsku dijagnostiku i konsultaciju sa ginekologom doci ce te do željene trudnoće.
   Srdačan pozdrav!

 4. Postovana doktorka,imam 39 god i 2 neuspele Vto,rezultat mog AMH je 0,21 ng/ml i inhibin B 7,8 pg/ml.Svesna sam da je ovo los nalaz al me zanima dal postoji i pored ovog neki tracak nade za bebu?Hvala unapred

  1. Draga Tina,
   AMH jeste nizak ali nada uvek postoji! Uz stimulaciju janika može se doći do željene jajne ćelije i do novog pokušaja VTO!
   Samo hrabro!

   1. Postovana dr. Ivana, moj rezultat AMH je 2,4. Referentne vrednosti su 0,19-9,13 ng/mL. Imam 34 godine. Da li je rezultat dobar? Hvala unapred! 🙂

 5. Postovana dr.Ivana
  Moj rezultat AMH je 1,04ng/mol a ref.vrednosti su 0,50-5,30
  Molim vas za tumacenje mojih rezultata.

  1. Poštovana,
   rezultat Vašeg AMH je u referentnim vrednostima. Naravno mora se uzeti u obzir ultrazvučni nalaz kao i Vaše godine starosti.
   Srdačan pozdrav!

 6. Poštovana dr,
  moj AMH je jako visok, cak >78.54 pmol/l. Nemam PCOS, a Fsh,tsh,lh,estradiol i prolaktin su mi svi ok, unutar referentnih granica. Trebam li se brinuti?

  1. Draga Nora,
   Ukoliko je Vas ultrazvucni nalaz uredan, kao i sve ostale analize, nemate razloga za brigu.
   Sradacan pozdrav!

    1. Draga Marija,
     Za inhibin B je bitno kog dana ciklusa je radjen.
     AMH Vam je povisen. Niste napisali ostale hormonske analize!
     Srdacan pozdrav!

 7. Postovana dr.Ivana
  Ja imam 35g,jedno dete i zelela bi drugo.Moj rezultat AMH 0.6 ng/mlkakve su mogucnosti da ja ostanem prirodnim putem trudna? Predlozili su mi VTO ali nisam u mogucnosti da to sve trenutno finansiram.

  1. Draga Jelena,
   Ne znam koji je razlog Vaseg nemogucstva ostanka u drugom stanju. Vrednosti AMH nisu tako lose. Razgovarajte sa Vasim ginekologom i mozda postignete zeljenu trudnocu i bez VTO.
   Sradcan pozdrav!

 8. Postovanje imam 38 godina amh mi je 9,23 a vrednost 9,13 trudim se za bebu ali nikako sta mi je ciniti,hvala

  1. Draga Sonja,
   Pored vrednosti AMH hormona potrebno je uraditi dodatne analize. Konsultujte se sa Vašim ginekologom.
   Srdačan pozdrav!

 9. Postovana doktorka,

  Imama 29 godina i rezultat AMH mi je 1,05ng/L. Molim Vas za tumacenje mojih rezultata.

 10. Postovana doktorice,
  Nakon sto sam se naglo ugojila (14kg) uporno tragam za uzrokom. U pocetku mi je bio visok kortizol koji se kasnije normalizovao. Endokrinolog sumnja na PCOS ali su ultrazvuk, opterecenje na secer i hormoni u redu. Sad sam radila AMH i rezultat je >59.00 (ref.vrijed.povecane koncentracije >48.5). Imam 35 godina i nisam radjala. Da li se od toga moze naglo ugojiti jer nikako ne mogu da smrsam i da li to znaci da ne mogu da ostanem u drugom stanju?
  Hvala unaprijed.

  1. Draga Danijela,
   To nikako ne znači da ne možete ostati u drugom stanju. Ukoliko su sve hormonske analize uredne obratite se nutricionisti.
   Pozdrav!

 11. Poštovana, danas sam bila kod doktora. Smatra da cu tesko ostati u drugom stanju spontano . Imaj jedno dete, zelim joa jedno a i imam 41 godinu. Amh – smanjena plodnost 0,308-2,199 a ja imam 0, 316 ng/ml. Doktor mi je rekao, da i. VTO nije siguran da ce uspeti, sto i nije solucija zbog finansija, pomoc sta da radim?!

  1. Draga Vesna,
   AMH jeste na donjoj granici ali nemojte gubiti nadu. Konsultujte se sa Vašim ginekologom o stimulaciji folikula.
   Srtdačan pozdrav!

   1. Postovana! Moja vrijednost AMH je 0.01 imam 38godina,problema godinama sa hipotireozom i pod th sam letroxa vec 4 godine. Prosle godine sam imala spontani i imam neredovne cikluse cak po 3 mjeseca ne dobijam mjesecnicu pa mi je moj ginekolog uz konsultaciju endokrinologa propisao cyclo proginovu. Cikluse dobijam redovno uz th e sad me interesuje dal postoji i najmanja sansa da ostvarim zeljenu trudnocu…??? Srdacan pozdrav!

    1. Draga Ana,
     AMH Vam jeste nizak ali sanse za trudniću uvek postoje.
     Srdačan pozdrav!

     1. Draga Majo,
      Jako mi je zao, ali nemojte gubiti nadu! Priroda jako cesto uredi ono sto covek ne moze! Bitno je imati vere.
      Srdacan pozdrav!

 12. Molim za misljenje 🙂
  Imam 45 godina AMH je 0.18ng/ml, a inhibin B je 5.4 pg/ml. Imam veliku zelju da rodim trece dete, da li ima neke nade? Letos sam imal spontani u 6-oj nedelji i od tada sve govori da sam u klimaksu..

  1. Draga Gorice,
   Verovatnoca uvek postoji i sami kažete da ste bili u drugom stanju pre par meseci. Nemojte odustajati ukoliko želite trudnoću.
   Srdačan pozdrav!

 13. Postovana doktorka, 2.dana ciklusa sam uradila AMH, s obzirom da se spremam za drugi pokusaj VTO i vrednost je 0,38 (ref.vrednosti 0,19ng/mol-9,13). Nije mi bio takav nalaz pre prve VTO. U proslom ciklusu je radjen pokusaj. Recite mi sta mislite o nalazu.

  1. Draga Sandra,
   Rezultat AMH jeste nizak ali trudnoća nakon VTO je naravno moguća. Samo hrabro.
   Srdačan poudrav!

 14. Postovana Dr,
  imam 34 godine i moji hormoni su: LH 2,4UI/I FSH 7,2UI/I, TSH 0,96mUI/I, prolactine 12ng/ml, a AMH 1,15ng/ml. Kakvo je Vase misljenje?
  Hvala!

  1. Draga Ivana,
   Vaši hormoni su u granici referentnih vrednosti.
   Srdačan pozdrav!

 15. Postovanje, zanima me vase misljenje. Prvo dete sam rodila pre 3god, posle jednog ranog spontnog pobacaja. Poslednje 2 god pokusavam da zatrudnim, za 2 godine imala sam 5 ranih sponranih (od 5 do 8me nedelje). AMH radjen drugog dana ciklusa iznosi 1,22 ( referentne vrednosti 0,19 – 9.13). Da li mi je los rezuat? Da li vrednost AMH mozda ima veze sa neuspesnim trudnocama? Hvala!

  1. Draga Vesna,
   AMH vam je u opsegu normalnih vrednosti. Mislim da su Vasi sponati pobačaji izazvani nečim drugim.
   Srdačan pozdrav!

  2. Molim Vas za
   tumačenje mog nalaza hormona: E2 22,12pg/ml, FSH 8.08,ft4 15.45, LH 3.09,PRL 254,PROG 0,495, TSH 2,24. Radjenu su 3 dam ciklusa
   Da li je estradiol malj
   Srdačan pozdrav

   1. Draga Ceco,
    Hormoni koje ste ovde napisali su u granicama referentnih vrednosti.
    Srdačan pozdrav!

 16. Draga Aleksandra,
  Ukoliko se radi o policisticnim janicima potrebno je uvesti odgovarajucu terapiju. Visok AMH ukazuje da je verovatno rec o policisticnim janicima.
  Srdacan pozdrav!

 17. Poštovana, imam 34 godine, godinu ipo dana pokušavam da ostanem u drugom stanju. Nakon godinu dana sam radila hormone i otkrila da imam hašimoto sindrom TSH mi je bio 46 i ostali hormoni su bili malo u raskoraku. Nakon 2 meseca terapije TSH mi je 3,5. Pre par dana sam uradila i ostale hormone i nalaz mi je sledeći.E2 341 pmol/l PRL 16.45 ug/l PROG 3.42 nmol/l TESTO 0.92 nmol/l FSH 8.16 iu/l LH 4.96 iu/l Rezultat AMH je od pre pet meseci i njega nisam ponovo radila 1,81 ng/ml Kakve su mi šanse za trudnoću?
  Pozdrav

  1. Draga Dragice,
   Vaši rezultati su u granicama referentnih vrednosti.
   Srdačan pozdrav!

 18. Postovana, AMH mi je jako nizak 0,12 pmol/L. Prije 3 mjeseca iznosio je 5,71 pmol/L. Kako je moguc toliki pad za tri mjeseca, a koristila sam tablete ciclo progynova da bi se ocuvale rezerve sva tri mjeseca. Kolika je mogucnost trudnoce, ako uopste i postoji?
  Pozdrav!

  1. Draga Mila,
   savetujem Vam da ponovite analizu AMH jer je razlika prevelika, moguće da je došlo da neke greške.
   Srdačan pozdrav!

 19. Postovana doktorka,
  Imam dijagnostikovano prevremeno otkazivanje funkcije jajnika, jos prosle godine, a imama 34 godine. Kao terapiju dobila sam hormonalnu supstituciju, cycloproginovu. Naime pre 6 dana sam zavrsila prvu kutiju i jos nisam dobila ciklus (posto zadnji ciklus sam imala pre 3 meseca). Ako ne dobijem u 7 dana u kojima se pravi pauza, a kada bi trebalo da se pojavi ciklus, da li da nastavim sa drugom kutijom pilula?
  Hvala i veliki pozdrav!

  1. Draga Ivana,
   Morate se javiti Vasem ginekologu koji ce proceniti da li nastavljate sa Cycloproginovom ili ne.
   Srdacan pozdrav!

 20. Postovani, imam 38.5 godina. Pet godina pokusavam da zatrudnim, a i nakon 3 vantjelesne oplodnje, trudnoce nije bilo.Kod supruga dijagnostikovana oligozoospermija.
  Moji nalazi krvi od prosle godine su:
  Amh 4.4 pmol/ L
  shbg 73 nmol/L
  testosteron 0.5 IE/ L
  prolaktin 219 IE/L
  LH 7.5
  Fsh 8.1IE/L
  Moja pitanja glase:
  Da li sa ovakvim nalazima i suprugovom dijag.moze doci do prirodnog zaceca?
  Da li znaci da sam blize klimaksu?
  Proslu menstr.sam dobila nakon 20 dana, a inace su mi bile u intervalima od 23-27 dana, medjutim nikad tako rano. Sada vec 18 dan osjecam bol u desnom jajniku, da li je moguce da se i sada desava ovulacija, jer sam takav osjecaj uvijek imala 12, 13 dana?
  Koji hormoni od ovih odredjuju da je zena blize klimaksu?
  Hvala Vam na odgovoru.

  1. Draga Nataša,
   Vaše analize ukazuju da je nesto smanjena funkcija janika. Hormoni koji su parametar za menopauzu su: FSH( visok nivo) i AMH( nizak nivo).
   Ukoliko su Vam ciklusi na 20 dana Vama je ovulacija nesto pre 10. dana ciklusa. Što se tiče partnerovih rezulata bitno je kog je stepena oligozoospermija.
   Srdačan pozdrav!

 21. Postovana,
  Imam 33 godine, nisam radjala i moj rezultat AMH je 0,93 ng/ml, a ref.vrednosti su 0,19-9,13.
  Molim vas za tumacenje mojih rezultata.
  Unapred zahvalna.

 22. Postovana imam 38 godina i zanimaju me moje nalaze AMH radila sam ga 9 dan ciklusa i rezultat je ovakav 3,47 ref.vrednosti ovako u feritilnoj dobi 0,35-19, iscrpanost ovarija 12,6
  Zanima me sta to konkretno znači za mene,koliko jos imam mogucnosti za decicu.

  Hvala vam i lepi pozdrav

  1. Draga Božena,
   Vaše nalazi govore da Vaši janici imaju još rezervi janih ćelija.
   Srdačan pozdrav!

 23. Postovana doktorka,
  moja sestra ima 34 god i nije jos radjala. Rade na trudnoci ali vec 7. mesec i nista. Izvadila je hormone i koliko znam Antimilijan je bas nizak oko 0.09 a fsh je 16.Nije vadila Antimilijan 2 do 5 dana ciklusa vec negde posle 15 dana.Isla je kod jedne dr koja je jako strucan ali nije mi jasno da je ona nije ni pregledala, vec samo na osnovu reyultata rekla da je uzasno lose. Ona nije dobila,kasni joj vec 10 dana,dr je uopste nije pregledala vec rekla da sigurno nije trudna,nije mi to jasno. Zakazala je kod drugog dr i ide za par dana. Sta vi mislite? Citala sam da su yene i sa gorim rezultatima ostajale trudne. Zabrinuta sestra.

  1. Draga Mirjana,
   Za trudnocu je potrebna jedna jajna celija i jedan spermatozoid, tako da je trudnoća i sa ovakvim nalazom moguća. Da li će se to ostvariti ili ne mi ne možemo da znamo. U svakom slučaju, moj savet je raditi i dalje na trudnoći ali i polako se pripremati za VTO da ne bi izgubili dragoceno vreme.
   Srdačan pozdrav!

 24. Poštovana doktorka, imam 37 godina i jedan neuspeo pokušaj VTO. Spremam se za drugi. Uradila sam AMH i njegova vrednost je 6.5 ng/mol (referentna vrednost 0,19 – 9,13 ng/mol). Pročitala sam na netu da se vrednost ng/mol množi sa 7.14 i daje vrednost pmol/L, što bi bilo 6.5 x 7.14 = 46,41 pmol/L, a to je neka optimalna vrednost za AMH!? Kod prve VTO vrednost AMH je iznosila 0.93 ng/mol a referentna vrednost je bila 0.5-5.30. Interesuje me Vaše mišljenje? Hvala

  1. Draga Biljana,
   Vrednosti AMH su Vam u referentnim vrednostima tako da Vam to nije prepreka za VTO i njenu uspešnost.
   Srdačan pozdrav!

  2. Imam 36 godia i iza sebe 7 neuspelih vantelesnih , AMH mi je 0,19, aplicirala sam za Prag, savetovali su mi donaciju. Za sada ne raymisljam o toj opciji, vec guram dalje jer pratim i imam folikule i pripremam se opet za vto.Nadam se jednoj bebici.A raylog mog pisanja je da se yahtalim ovoj divnoj doktorki koja mi je dok sam citala njena misljenja naterala suye u ocima i dala nadu da bas guram dalje.

   1. Draga Mia,
    Ja Vam zelim da se Vasa borba isplati. Da dodjete do zeljene trudnoce i dobijete bebu.
    Puno Vas pozdravljam!

 25. Postovani,rezultat AMH nazlaza mi je 12.2 ng/ml a opseg 0.5-5.3 Imam li razlog za zabrinutost zbog ovako visoke vrednosti? Imam 31 godinu,nisam radjala,pa me interesuje da li ovo moze da uzrokuje probleme?Pozdrav!

  1. Draga Marija,
   Povišene vrednosti AMH najčešće se javljaju kod sindroma policističnih jajnika.
   Obratite se Vašem ginekologu koji će Vam odraditi potrebne analize i uvesti terapiji, ako je potrebno.
   Sradčan pozdrav!

 26. Postovana, imam 29 godina i planiram trudnocu.Medjutim, moji hormoni nisu dobri-FSH 19, LH 9, AMH 0,4mpol/l. Isla sam dva puta na ginekoloske preglede i sve je u redu.Sta mi savjetujete?Da li postoji sansa da prirodnim putem ostanem u drugom stanju?

  1. Draga Snežana,
   Vaš AMH je poprilično nizak. Razgovarajte sa Vašim ginekologom o daljim postupcima radi ostvarivanja trudnoće.
   Srdačan pozdrav!

 27. Postovana,imam 38,5 godina i planiram 4 pokusaj VTO. Vrdnost AMH mi je 0,92ng/ml.da li je to zabrinjavajuce,i kakve su mi sanse?Hvala i pozdrav

  1. Draga Vesna
   Rezultat Vašeg AMH je zadovoljavajući. Šanse za trudnoću naravno postoje, samo napred.
   Srdačan pozdrav!

 28. Postovana,

  imam 42 godine i jedno dijete rodjeno prije sedam godina, sve je tada bilo prirodno i normalno iako sam tada vec kao prvorotkinja imala 35 godina. Sad se mucimo sa drugim djetetom, nikako da ostanem trudna vec skoro deset mjeseci, obratila sam se specijalisti vrhunskom za potpomognutu oplodnju, od svih nalaza sve je u redu, osim zadnji radjen je AMH iznosi 0.71, odnosno pomnozen sa 7,14 iznosi 5.6. Kakve su mi sanse uopste da zatrudnim?
  Ocajna sam. Hvala unaprijed

  1. Draga Selena,
   AMH Vam jeste malo snizen ali sanse za trudnocu naravno da postoje. Ne znam da li ste radili HSG ili laparoskopiju, jer je moguce da nakon prve trudnoce, pogotovo ako je porodjaj bio carskim rezom, dodje do stvaranja priraslica. Nemojte gubiti nadu i verujte Vasem ginekologu,
   Srdacan pozdrav!

 29. Postovana Dr,
  Imam uz potvrdjene PCOs, amh mi je 7,4 ng/ml (ref.vr. do 6,7). Da li metforminska terapija koju sam dobila od endokrinologa ima efekat na amh?

  1. Draga Marina,
   Vama je AMH povišen zbog policističnih janika. Regulisanjem funkcije jajnika, pomoću metformina, regulisaćete i nivo AMH.
   Srdačan pozdrav!

 30. Postovana,

  Imam 33 godine i pre dva meseca smo poceli da radimo na trudnoci.
  Na redovnim pregledima utvrdjeno je da imam policisticne jajnike i dobila sam rezultate hormona:
  FSH: 6.83 (3.5-12.4)
  TSH 1.38 (0.27 – 4.2)
  LH 22.22 (2.4 – 12.6)
  Prolaktin 189 (102 – 496)
  Estradiol 101.8 (12.5 – 166)
  Testosteron (2.72 (0.3 – 1.67)
  Progesteron 2.36 (0.6 – 4.7)
  T3 1.82 (1.3 – 3.1)
  T4 108.1 (66 – 181)
  Inhibin B 107.6 pg/ml (10 – 220)
  AMH 11.91 ng/ml (0.19 – 9.13)

  Mozete li mi mi protumaciti ove rezultate?
  Koliko je strasna situacija?
  Sta mogu da preduzmem kako bih ostala trudna?

  Veliko hvala.

  1. Draga Jelena,
   Rezultati pokazuju da se radi o policističnim jajnicima. Terapiju morate dobiti od Vašeg ginekologa u cilju normal
   izovanja funkcije janika.
   Srdačan pozdrav!

  2. Draga Jelena,
   hormonske analize potvrdjuju da se radi o policisticnim jajnicima. Morate slusati savete Vaseg ginekologa i koristiti preporucenu terapiju.
   Srdacan pozdrav!

 31. Postovana,
  Imam 38 godina i planiram VTO.Nalazi hormona su sledeci-
  Progesteron 1.6 nmol/L
  Testosteron 1.03 nmol/L
  AMH 13.1 ng/ml
  FSH 5.3 IU/L
  LH 4.4 IU/L
  Prolaktin 11.7 NG/ML
  Estradiol 39.0 pg/ML
  TSH 2.30 mIU/L
  T4 73 nmol/L
  T3 1.2 nmol/L

  Histeroskopija mi je radjena u novembru 2013(+operisan miom), nalaz uredan.
  Poslednji UZ radjen u februaru, nalaz uredan.
  Od maja 2013. pijem Siofor zbog inzulinske rezistencije.

  Molim Vas da mi protumacite moje rezultate.
  Hvala Vam.
  Srdacan pozdrav

  1. Draga Slavice,
   pretpostavljam da su rezultati bili drugaciji kada Vam je uveden metformin ( Siofor). Sada govore da se odnos FSH/LH stabilizovao i samim tim vece su sanse za ostanak u drugom stanju!
   Srdacan pozdrav!

 32. Postovana doktorka,

  Rezultati su pokazali da mi je PROLAKTIN 638.3 ulU/ml (102.00-496.00ulU/ml), a AMH je 10,2 ng/mL (0,5-5,3ng/mL). Zamolila bih vas da mi kazete sta to konkretno znaci.

  Hvala vam.

  1. Draga Jelena,
   savetujem Vam da uradite dnevni profil prolaktina. A povisenu vrednost AMH potrebno je tumaciti u skoplu ultrazvucnog nalaza i hormonskog statusa. Povisen AMH se najcesce javlja kod sindroma policisticnih jajnika.
   Srdacan pozdrav!

 33. Danas sam dobila rezultat AMH analize i on iznosi 20ng/ml. Pomalo me zbunjuje taj rezultat. Imam 24 godine,i doktor kaze policisticne jajnike.

  1. Draga Baki,
   Visok AMH ukazuje da se najverovatnije radi o policisticnim jajnicima.
   Konsultujte se sa Vasim ginekolom o daljoj terapiji.
   Srdacan pozdrav.

 34. Postovana doktorka,
  imam 41 god i odlucila sam se na VTO. Zanima me Vase misljenje o nalazu hormona koji ne sledeci :
  Fsh-6,7
  Lh-3,6
  Estradiol- 46 (19-157)
  Prolactin -9,9 (5,3-22,2)
  Tsh-1,99 (0,40-4,50)
  FT3- 3,4 (2’3-4,2)
  Ft4- 1,3 (0,8-1,8)
  Testeron-44 (2-45)
  AMH -1,26 ng /ml

  Hvala unapred

  1. Draga Majo,
   Vaš hormonski status je potpuno uredan!
   Sradčan pozdrav, nadam se ubrzo pozitivnim vestima!

   1. Postovana doktorka Ivana,
    Vas odgovor pun optimizma ulio mi je veru u uspeh i nakon prve neuspesne vto u novembru, uspela je druga i sada sam u 8.-oj nedelji trudnoce.
    Hvala Vam na tome jer svima nama koji prolazimo kroz proces vto mnogo znaci pozitivan stav strucnjaka.
    Veliki pozdrav.

    1. Draga Majo,
     Ne mogu Vam opisati koliko se radujem vašoj trudnoći! Nadam se da ćete uživati u njoj kao i kasnije u podizanju svoga deteta!
     Srdačan pozdrav od svih nas koji se trudimo da lakše i brže pobedite infertilitet!

     1. Postovana doktorka Ivana,
      Zelela bih i ovog puta da cujem Vase misljenje buduci da se spremam na novi postupak VTO.Iz prethodnog imam devojcicu kojoj je sada
      13 meseci. Vi ste mi tada ulili nadu u uspeh i tako je i bilo.
      Sada imam 43 god. i vrednosti hormona su se promenile.Amh je 0,83 ng/ml, fsh 9,4.
      Radila sam i ostale koji su svi u normalnim vrednistima. Molim Vas za Vase misljenje o mojim sansama za trudnocu.
      Hvala Vam unapred

     2. Draga Majo,
      Nadam se da ce i ovoga puta pozitivna energija uciniti svoje 🙂
      Vas AMH jeste nizi ali svakako nije obeshrabrujuci, tim pre sto je FSH uredan.
      Zelim Vam ubrzo i drugu trudnocu.
      Srdacan pozdrav!

   2. Postovana Dr.
    Pokusavam da da ostanem trudna vec godinu dana isla samna sva ispitivanja i sve je uredu radila sam AMH i on iznosi 1,26. Da li je moguce da imam bebu?

    1. Draga Nevena,
     “Sve je u redu” je jako sirok pojam. Ukoliko su zaiste sve potrebne analize uredne razmislite o ulasku u postupak VTO a do tada i dalje radite na pravljenju bebe!
     Srdacan pozdrav!

 35. Postovana Dr. Djurdjevic Starovic
  Hvala Vam na Vase odgovore koje daju pozitivnu energiju i podrsku. Hocu vas pitati sto mislite o mojim (ja sam 39 godisna) nalazima Inhibin-B radjen 3 DC je 111,27 (referentna vrednost 45-273)i AMH 1,5 (referentna vrednost 0,70-10,60). Spremamo se za 3 IVF. Unapred hvala vam puno.

  1. Draga Lina,
   Hormoni koje ste ovde naveli su u granici normale. Želim Vam uspešan treći pokušaj IVF-a.
   Srdačan pozdrav!

 36. Postovani, vec dve godine pokusavam da dobijem bebu ali nisam imala srece. Naime, pre godinu dana ostala sam u drugom stanju. Sve je bilo normalno. Plod se razijao normalno, culi su se otkucaji srca. Medjutim kada sam usla u treci mesec prokrvarila sam i otisla kod ginekologa. Lekar mi je saopstio da je plod uginuo i da ne postoje vitalne funkcije. Uradila sam kiretazu. Nakon tri meseca ostala sam ponovo u drugom stanju. I ovoga puta bilo je sve u redu do drugog meseca. Kada sam otisla na redovnu kontrolu, ginekolog mi je saopstio da plod nema srcanu aktivnost iako bi u 7 nedelji trebalo da je bude. Onda su mi rekli da radim nalaz HCG beta u krvi. Posle 48 sati beta je pala. I treci nalaz potvrdio je jos nizi nivo hormona trudnoce. Zakazana mi je druga kiretaza. Moja lekarka je predlozkla da ne radim kiretazu vec da cekam da plod sam ode. Ali da rezultate bete ponovim za nedelju dana. Nakon sedam dana ponovila sam nalaz. Na iznenadjenje svim beta koja je na poslednjoj proveri iznosila 200 nakon nedelju dana bila je 11.000. Nisu znali sta se desava. Plod je bio i porastso ali srcane aktivnosti nije bilo. Agonija da li sam trudna ili ne trajala je 22 dana kada sam i uradila drugu kiretazu. Od tada je proslo pola godine. Radila sam razne briseve. Poslednji rezultati pokazali su da patim od jake infekcije grlica materice i da ona moze da bude uzrok pobacaja. Rezultat sa histopatologije nio je nekrozija tkiva na mestu gde je trebala posteljica da se formira. Od marta sam pila puno antibiotika i koristila razne vaginalete. Pre nekoliko dana uradila sam bris u kojem nema leukocita ali ima kandide i proteus bakterije. Mikorobiolog mi je rekao da mi je vaginalna flora potpuno poremecena i da moj organizam na veliku kolicinu antibiotika reaguje na taj nacin stvaranjem bakterija. Muz je takodje radio briseve i rezultati su ok. Kako da izbacim bakterije iz organizma i kako da vaginalnu floru vratim u nirmalu? Kako da dobijem bebu?

  1. Draga Dzenita,
   Na osnovu onoga sto ste mi napisali predlazem antibiotsku terapiju uz vaginalne probiotike o kojima sam i pisala u poslednjim tekstovima. A sto se tice trudnoća koje ste izgubili, mislim da je neophodno da se konsultujete sa Vasim ginekologom i uradite dodatne analize faktora koagulacije.
   Srdačan pozdrav!

 37. Postovana Dr. Djurdjevic Starovic,
  Imam 42 godine. Nisam radjala. Pokušavam bebu 10 meseci i nema ništa. Uradila AMH, vrednost je 0,656. Spermogram je na donjim granicama, pokretni 12%,likvefakcija više od 60 min. Molim Vas za mišljenje. Unapred zahvalna.

  1. Draga Anka,
   Moj savet bi bio da partner obavi pregled urologa koji će mu nakon odrađenih analiza propisati terapiju.Vas AMH jeste malo niži ali ništa strašno.
   Srdačan pozdrav!

 38. Postovana Dr.,
  Imam 41 god.,poslednjih 8 sam pila Diane 35 kao kontracepciju,prestala pre 4 meseca. Ovog meseca radila hormone 3.dana ciklusa: T3 1.4(1.3-2.6),T4 92(58-161),TSH 1.47(0.4-400),E2 72(0-160),FSH 10.5(2.8-11.3),LH 4.8(1.1-11.6),PROL. 158(40-530),Progesteron 3.1(0.0-3.6),Testosteron 1.26(<2.53). AMH radila 5.dana 0.43(0.19-9.13). 12.dana radila E2 275(34-400),LH 35.8(17-77). Po lh trakicama danas je ovulacija,kao i prethodna 2 meseca i nista. Takodje ciklusi su redovni na 26-28 dana. Moje pitanje je da li je trebalo jos sacekati sa analizom hormona(fsh i amh), ako ne(da su to realne vrednosti) kakve su sanse za drugo stanje?
  Hvala unapred.

  1. Draga Vesna,
   AMH se radi nezavisno od dana ciklusa a 21. dana ciklusa se radi progesteron radi potvrde ovulacije. AMH Vam je malo niži od optimalnih vrednosti. Konsultujte se sa Vasim ginekologom radi eventualnog postupka VTO-a.
   Srdačan pozdrav!

  2. Postovana,vrednost AMH se nakon septembra 2014. povecala sa 0.4 na 0.8 posle 2 meseca. A nisam se konsultovala ni sa kim u vezi VTO jer sam potpuno prirodno ostala trudna u martu i evo sada sam u 9.mesecu.
   Ovo je podrska svim devojkama i zenama sa porukom da ne odustajete jer evo mene od 42 god.za primer bez obzira na vrednosti AMH koje se ocigledno razlikuju iz meseca u mesec a trebalo bi da je ista vrednost.
   Srdacan pozdrav

 39. Imam 29. godina. Pre godinu dana je doslo do trudnoce, ali se zavrsilo prekidom zbog nedostatka srcane reakcije. AMH sam radila 4.dana ciklusa i on je 0,14. Kakve su sanse da dodje do trudnoce i da li se ovo moze resiti?

  1. Draga Jelena,
   AMH jeste nizak ali kao sto je doslo do prethodne trudnoce postoje sanse i za novu trudnoću.
   Srdacan pozdrav!

  1. Draga Nataša,
   Vrednost Vašeg AMH je jako visoka. Obratite se Vašem ginekologu radi dodatne dijagnostike.
   Srdčan pozdrav!

  1. Draga Ana,
   Vaš AMH može ukazivati da kod Vas postoji sindrom policističnih jajnika.
   Konsultujte se sa Vašim ginekologom radi dodatnih ispitivanja i eventualne terapije.
   Srdačan pozdrav!

   1. imam 42 .godine.imala sam obilnija krvarenja,
    pa sam morala na operaciju manje ciste.posle toga Specijalista doktorka mi je prepisala da pijem Primolut-Nor 5.popravio mi se ciklus, a zanima me da li ovaj lek ima nezeljeno dejstvo i uopste nesto o njemu.nemam momka a da Vas pitam posto sam u godinama a zelim decu stada uradim. moje postovanje, zelim Vam sve najbolje.Kao i obelezavanje 2 godine postojanja.Maki Kg

    1. Draga Maki,
     Ne znam da li ste radili hormonski status, ukoliko niste, to bi bilo pozeljno. Sto se trudnoce tice muski partner je uslov za trudnocu, barem u nasoj zemlji.
     Srdacan pozdrav!

 40. Postovana Dr Đurđević Starović ,

  Molim Vas za Vase misljenje. Imam 41 godinu, zadnji rezultati treceg data ciklusa su FSH 20,4 (1,98-11,6), LH 9,98 (1,98-110), Polactin 9,4 (3,2-24,3), Estradiol 20,4 (26,5-161), TSH 1,5 (0,46-4,6), AMH 0,99.
  Nisam do sada radjala, a pokusavam trudnocu zadnjih godinu dana. Imam endometriozu, otstranjene dve endometriozne ciste laparakopijom i pri drugom postupku redukovan levi jajnik.U privatnok klici u Skoplju su mi rekli da imam sansju sa IVF metodom, ali samo sa donatorskim jajnim celijama.Spermogram supruga zadovoljavajuci.
  Po Vasem misljenju, mogu li imati uspesni IVF sa mojim jajnim celijama, kako Vam izgledaju moji rezulatti?

  Hvala Vam unapred.

  Sa postovanjem,

  Jelena

  1. Draga Jelena,
   Niste napisali u kojim jedinicama je izražen AMH. Pretpostavljam u pmol/l ukoliko su Vam rekli da šanse za trudnoću sa Vašom jajnom ćelijom ne postoje. U prilog tome govori i FSH koji je povišen!
   Vi naravno možete pokušati sa IVF-om sa Vašom jajnom ćelijom a ja Vam želim svu sreću!
   Srdačan pozdrav!

   1. Postovana Dr Đurđević Starović,

    Hvala Vam na odgovoru i lepim zeljama.

    AMH je izrazen u ng/ml i iznosi 0,99. U referentnim vrednostima pise da je to nisko nivo, ali ne i nedetektiracko.
    Ja cu svakako pokusati IVF sa mojom jajnom celijom, samo nisam sigurna sta mogu da ocekujem, mogu li realno ocekivati oplodnju sa mojom jajnom celijom, postoji li ikakva sansa prema Vasem misljenju?

    Zahvaljujem Vam unapred.

    Sa postovanjem,

    Jelena

    1. Draga Jelena,
     Verujem da je moguće ostati u drugom stanju sa tako niskim AMH. Želim Vam sreću i nadam se pozitivnim vestima.
     Srdačan pozdrav!

     1. Postovana Dr Đurđević Starović,

      Punkcija je bila 08.02.2015, emriotransfer jednog embriona 11.02.2015.Prva beta HCG 12 dana transfera 306 mIU/mL, nakon tri dana 1065 mIU/mL. Narednog ponedljak prvi ultrazvuk. Ono sto me brine sada je da su mi od punncije nadalje prepisali Aspirin 100mg i injekcije Clexane 0,4 ml. Mozete li mi reci koji je rizik za plod zbog uzimanja ovoh lekarstva?

      Hvala Vam unapred.

      Jelena

     2. Draga Jelena,
      Porast bete ukazuje na trudnocu! Lekovi koje ste dobili nisu kontraindikovani u trudnoci, tako da nemojte brinuti.
      Srdacan pozdrav!

 41. Postovana doktorka,

  javlja se suprug 🙂 na konsultaciju. Moja zena ima rezultat AMH 1,623 ng/mg sto bi prema ovoj tabeli koja stoji na sajtu bio optimalan nalaz. Analiza je radjena u najpoznatijoj lab. u Beogradu, na Slaviji…da ne reklamiram, al svi znate koja je….i oni imaju potpuno drugacije referentne vrednosti. Prema njihovim vrednostima tek preko 2,2 ng/mg su zadovoljavajuci rezultati, tj. kako pise zadovoljavajuca plodnost, a optimalna plodnost je tek od 4-6,8 ; pa zatim od 0,3-2,2 smanjena plodnost (gde spada i njen rezultat), niske koncentracije 0-0.3. Hocu da napomenem da joj je Prolaktin 275,3 ; FSH 8,51 ; LH 6,97 ; Estradiol 42,3 ; Progesteron 0,538 ; Testosteron 0,23 ; Inhibin B 50,7. Tu je sve u granicama normale. Posle pogledam na jos nekim sajtovima i domacim i stranim i svuda postoje dve tabele sa referentnim vrednostima za AMH, ova koju Vi imate i druga koju sam Vam naveo. Posle procitam da je AMH analiza novijeg datuma, da jeste precizna, ali da referentne vrednosti nisu usaglasene medju laboratorijama u svetu. E sad, kome verovati? Supruga je analize radila treceg dana ciklusa. Prethodno je imala cistu na levom jajniku, za koju je na poslednjem pregledu ustanovljeno da je sama od sebe nestala, pukla valjda, bez koriscenja ikakvih lekova. Generalno, interesuje me Vase misljenje za ove rezultate AMH od 1,623 ? Na bebi radimo nesto vise od 6 meseci, a supruga ima 30 godina.

  Hvala i pozdrav!

  1. Dragi Miloše,
   Mislim da vrednost AMH vaše supruge je potpuno zadovoljavajuća. Nadam se da ćete ubrzo doći do željene trudnoće.
   Srdačan pozdrav!

 42. Poštovana doktorka, treba da radim Amh. Pripremam se za Vto. Prikupili smo gotovo sve. Međutim, danas su mi rekli da se Amh radi drugi dan ciklusa, molim vas da potvrdite ovo iz teksta da nije važan dan ili pak jeste? Hvala unapred.

  1. Draga Marija,
   Anti Mullerian Hormon luče granulosa ćelije janika, primarni i primordijalni folikul. U najvećoj meri hormon luče preantralni i antralni folikuli jajnika, koji nastaju iz primarnog folikula, veličine do 4mm. Kada folikul dostigne veličinu od 8mm lučenje skoro da prestaje dok ostali folikuli nastavljaju normalno da luče hormon. Ukoliko uzmemo u obzir da se u toku menstruacionog ciklusa najčešće stvara samo jedan folikul koji dastiže veličinu od 10mm i prelazi u tercijerni folikul a potomu De Grafov folikul koji je definitivno razvijen i spreman za ovulaciju lako je zaključiti da AMH nema odredjeni dan ciklusa kada je potrebno da se radi. Tako da VAm potvrđujem ono što je napisano na sajtu da AMH nema određeni dan ciklusa za uzimanje analize.
   Srdačan pozdrav!

 43. Hvala vam najlepse na ovako iscrpnom odgovoru. Uradila sam …AMH 3,79 ug/L Referentne vrednosti-žene: u reproduktivnom periodu: do 12,6
  3. dan ciklusa: do 10,6 EL. Meni je bio 11 dan… Lose, jel da?

  1. Draga Maria,
   Nisam razumela Vaše analize i jedinice u kojima su izražene.
   Srdačan pozdrav!

 44. Postovana doktorka Ivana,imam 32 godine i rezultat mog AMH je 0,993 ng/ml. Molim vas recite mi koliko je situacija ozbiljna i kakve su mi sanse za zacece jer u ovim vrednostima pise da je to smanjena plodnost.Hvala unapred.Srdacan pozdrav

  1. Draga Milice,
   Vrednost AMH jeste malo niza ali sanse za trudnocom postoje. Zelim Vam da to ubrzo i ostvarite.
   Srdacan pozdrav!

 45. Dr. Djurdjevic molim vas da mi protumacite nalaze ..
  AMH – 0,4 (0,5-5,3)
  ESTRADIOL 51,4 (19,5-144,2)folikularna
  (63,9-356,7)ovulaciona
  (55,8-214,2) luealna
  (0-32) postmenopauza
  LH 6,8 (1,9-12,5) folikularna
  (8,7-76,3)ovulaciona
  (0,5-16,9)lutealna
  (15,9-54,0)postmenopauza
  <0,1-1,5 menstruacija (to je tamnim naznaceno)
  FSH 18,1 (2,5-10,2) folikularna
  (3,4-33,4) ovulaciona
  (1,5-9,1)lutealna
  (23,0-116,3) postmenopauza.
  Imam 31 godinu i do sada nisam pokusavala da ostanem trudna a sada vec 5 meseci nista. Inace menstruavija mi je uredna na 28 dana i da naznacim imala sam laparoskopiju cisti na oba jajnika a jedan je zarastao uz matericu. Molim za vase misljenje i hvala unapred.

  1. Draga Ana,
   Vas AMH je poprilicno nizak za Vase godine.Takodje je FSH dosta visok, ukoliko ste hormone radili od 2.-4. dana ciklusa. To bi moglo upucivati na prevremenu insuficijenciju jajnika. Obratite se Vasem ginekologu radi donosenja odluke o daljem lecenju.
   Srdacan pozdrav!

 46. Dr Ivana Đurđevic hvala na odgovoru samo da napisem da mi je dijagnoza endometrioza i da sam dobila terrapiju primolut nor5 10 dana pa kad dobijem menstruaciju pocecu da pijem 3 ciklusa trisequens. Nadam se da ce mi to pomoci. Molim van napisite mi da li se slazete sa terapijom i kolike su mi sanse za bebu. Hvala u napred

  1. Draga Ana,
   Trisequens ste dobili kao hormonsku supstituciju zbog niskog AMH. U medicini nista nije nemoguce, tako da i sanse za trudnocu postoje.
   Srdacan pozdrav!

 47. postovana doktorice…nalaz amh u pmol/l mi je 13,1 do 53,8….dali to utjece na ivf i kakve su mi sanse?s tim da sam bila na laparoskopiji jajovoda,i moja doktorica je rekla da je sve ostalo uredu…ostali hormoni su mi isto dobri…jedino mi je taj visok…a menstruacije redovite…

    1. Draga Bojana,
     Vas AMH je u optimalnim vrednostima ukoliko se radi o ng/ml.
     Srdacan pozdrav!

 48. dr Ivana moi rezultati AMH<0.14ng/ml
  molim vas da mi objasnite te vrednosti dali su niske ali visoke hvala lep pozdrav

  1. Draga Zorice,
   Vrednost AMH<0,14ng/ml je dosta niska. Konsuktujte Vaseg ginekologa radi daljeg lecenja.
   Srdacan pozdrav!

 49. Amh je 19,2 ng/ml. Moj ginekolog je rekao policisticni jajnici i dao jeanine tablete . Drugi ginekolog je rekao da je ne moguce da je tako visok i da je to greska i toliko od njega. Interesuje me da li je dovoljno da pijem te lekove i da li cu moci da zatrudim sa tolikim povisenjem? Inace imam 26 godina . Hvala puno unapred.

  1. Draga Jelena,
   Visok AMH, kao sto je u Vasem slucaju, upucuje na sindrom policisticnih jajnika. Oralni kontraceptivi pozitivno uticu na regulisanje rada jajnika. Trudnoca je moguca kod zena sa policisticnim jajnicima a pogotovo nakon njihove stabilizacije.
   Srdacan pozdrav!

  1. Draga Marija,
   Vas AMH jeste visok i najverovatnije ukazuje na sindrom policisticnih jajnika.
   Razgovarajte sa Vasim ginekologom o eventualnoj terapiji.
   Srdacan pozdrav!

 50. Postovana doktorka moja prica je malo duza al nadam se da cete imati vremena za mene! Hvala! Imam 24 godine i vec su mi se dogodile dve vanmatericne trudnoce. Prva je bila 2012 pukao mi je jajovod jer nisam znala da sam trudna,taj jajovod mi je odstranjen laparaskopijom. Posle toga odradjen HSG levi jajovod kompletno prohodan i sve u najboljem redu. Godinu dana posle toga dogodila mi se ponovo vanmatericna trudnoca doktoru nije jasno zasto kada je sve bilo u redu. Nakon svega toga suprug i ja krenemo da vadimo detaljno sve analize i kod njega u brisu pronadju hlamidiju. Na to nam katu da je hlamidija uzrok svih nasih problema. Malo sam bila i ljuta i na sebe i na dr.zasto nas posle prvog puta nisu uputili na te analize,mislim da do druge vanmatericne nebi doslo da smo odmah saznali za hlamidiju. Sada nas upucuju na VTO da bi se ja sto manje maltretirala tako su mi objasnili. Totalno sam zbunjena. Moji hormoni su sledeci:FSH 5,3. LH 6,4. AMH 5,71. Suprugov spermogram 60mil/ml.40% pokretnih od toga 30%normalnih. Da napomenem spermogram je radio kad nije bio potpuno izlecen od hlamidije.

  1. Draga Gordana,
   Odgovor na sva tri komentara je obuhvacen jednim odgovorom.
   Srdacan pozdrav!

 51. Bila bih vam jako zahvalna kad biste mi dali vase strucno misljenje o mojoj situaciji!! Unapred mnogo zahvalna!!!

  1. Draga Gordana,
   Niste napisali sta se desilo tokom druge vanmatericne trudnoce. Gde je ona bila i kako je resena.
   Vas hormonski status moze ukazivati na postojanje policisticnih jajnika, AMH je malo povisen i odnos FSH/LH nije idealan. Da li je Hlamidija koju je partner imao u brisu uzrok vanmatericne trudnoce ne mozemo sa sigurnoscu tvrditi. Hlamidija kod zena moze bti jedan od uzroka vanmatericne trudnoce, pa ako pretpostavimo da ste je i Vi imali onda mozemo Hlamidiju “okriviti” za to.
   Srdacan pozdrav!

 52. Postovana dr.Ivana mnogo vam hvala na odgovoru! Druga vanmatericna trudnoca je bila u levom jajovodu i resena je takodje laparaskopski. Posle nije radjen Hsg.A zanima me samo da li su ti hormoni ok za trudnocu. Da li moze da se ostvari prirodnim putem?

  1. Draga Gordana,
   Sa ovim hormonskim statusom moze doci do trudnoce prirodnim putem.
   Srdacan pozdrav!

   1. Hvala najlepse na odgovorima. Veliki pozdrav za vas. Vrlo ste ljubazni. Mnogo mi znaci misljenje srucnog lica a verujem i ostalim zenicama sa slicnim problemima! Hvala jos jednom

    1. Draga Gordana,
     Nadam se da cete nas ubrzo obradovati pozitivnim rezultatima!
     Srdacan pozdrav!

 53. postovana dr.ivana mozete mi reci posto se spremam za vantelesnu po drugi put sada mi je amh 0.71 imam 40 godina

  1. Draga Nevena,
   AMH jete ispod donje granice ali do trudnoca je dolazilo i sa nizim vrednostima AMH. Ocekujemo uskoro pozitivne vesti!
   Srdacan pozdrav!

 54. Dr Ivana,imam 37 godina, u toku su pripreme za VTO. Molila bih Vas za mišljenje….da li su moguće značajne oscilacije hormona:
  Septembar 2014.g 2 dan ciklusa FSH 2.8 IU/L
  LH 4.4 IU/l
  Estradiol 360 pg/ml
  AMH 0.4 ng/ml
  Novembar 2014.g 5. dc FSH 12.7 IU/l
  LH 4.6 IU/l
  Estradiol 60pg/ml
  Decembar 08. 2014. 15 dc AMH 0.310 ng/ml
  Decembar 22. 2014. 4 dc AMH <0.16 FSH 51.7 mlU/ml

  Hvala.

  1. Draga Svetlana,
   Hormonske oscilacije se desavaju iz ciklusa u ciklus. Hormoni su pod uticajem spoljasnjih i unutrasnjih faktora i pod njihovim uticajem se vrednosti menjaju. Nadam se da ce VTO biti uspesna.
   Srdacan pozdrav!

 55. Postovana Dr Ivana,imam 36 godina. Moji hormoni su sledeci:FSH 13,3. LH 5,1. AMH 0,37. E2 86,6. PROLAKTIN 120,40. PROGESTERON 3,16. TESTOSTERON 0,69. Spermogram je dobar kao i svi nalazi od urologa.
  Interesuje me da li trudnoca moze da se ostvari prirodnim putem?
  Hvala

   1. Draga Dragana,
    Uzeto u obzir prilikom odgovora na vase pitanje.
    Pozdrav jos jednom!

    1. postovana ovo su moj hormoski status AMH 1,02 ng/ml 0,19- 9,13 .hTSH 1.6062 , 0.40-4.60 mlU/L,FSH 8.95 U/L,LH 4.2 miU /L, TT4 103.66 62.68-150.85nmol/L ,PROLAKTIN 705 102-496 MIU/L -DOBILA SAM TERAPIJU PIJEM BROMO KRIPTIN PO JEDNU CETVRTINU UJUTRU I UVECE. TT3 0.99 0.89-2.44 PMOL/L .TESTOSTERON 1.97 mlu/L Estradiol 106 mlU/L . Progesteron 1.25 ng/L .s-ANTISTEPTOLIZIN 133.0 ,0.0-200 IU/mL. URADILA SAM PAPANIKOLAUT SA BRISOM -TOJE SUPER TAKODJE SAM RADILA ULTRAZVUCNI PREGLED SA SODOM I TO JE DOBRO,ENDOMETRIJA MATERICE JE DOBRA, IMAM 26 GODINA,U BRAKU SAM 6 GODINA NIKAD NISAM RADJALA IMALA SAM DVE NEUSPELE VANTELESNE,MENE ZANIMA ZASTO PRILIKOM RADJENA VATELESNE IMA MALI BROJ JAJNIH CELIJA SAMO 2 JAJNE CELIJE.

     1. Draga Stojanka,
      Vracanje “samo” dve jajne celije ima mnogo vecu verovatnocu za uspeh nego vracanje vise jajnih celija.
      U nekom zemljama se vraca samo jedna jajna celija i smatra se da je tako najbolje.
      Srdacan pozdrav!

  1. Draga Dragana,
   Ako je sve ostalo u redu, trudnoca je uvek moguca. Ponekad je malo teze doci do nje, ali je uvek moguca. Moj savet je da Vi pocnete pripreme za IVF a da nastavite da pokusavate prirodnim putem. Ukoliko ipak ne dodje prirodnim putem imate rezervni plan IVF.
   Srdacan pozdrav!

 56. Postovana doktorka,moj FSH je 16,2 mIU/mL a AMH 0,18 ng/mL.
  Imam 45 god.Sada se spremamo za VTO [finansijski] da li zbog stresa menstruacija mi kasni mesec i pol.Da li je moguce da nam uspesno bude uradjena priprema.Da nije pocela menopauza,mnogo se brinem zbog svega.Unaperd se zahvaljujem na odgovoru.A jos da dodam da su ovi rezultati od 31.10.2013.

  1. Draga Gordana,
   Poremecaj menstruacije se često desava usled stresa. Vas AMH jeste dosta nizak ali o tome morate razgovarati sa ginekologom koji vam vodi proces VTO.
   Srdacan pozdrav!

 57. Poštovana dr.Ivana
  Imam 30gonina danas sam dobila nalaz AMH rezultat mi je 7,3ug/L.
  Zanima me Vase mišljenje.
  Hvala.

  1. Draga Nataša,
   Vase analize su pretpostavljam u mikrogramima/ litru. U tom slucaju postoji sumnja na policisticne jajnike. Javite se Vasem ginekologu.
   Srdacan pozdrav!

 58. Postovana dr.Ivana,
  Imam 28 godina i sa suprugom pokusavamo da dobijemo bebu godinu ipo dana,svi nasi nalazi su uredni i suprugov spermogram sve u redu.Radila sam hormone 27.decembra treceg dana ciklusa i rezultati su sledeci: T3-1.5(1.1-2.7) ,T4-9.8(58.0-161.0) , TSH-2.88(0.4-4.0) ,Prolaktin-386.0(95.0-620) , FSH-6.0(folikularna faza 2.8-11.3) , LH-9,1(folikularna faza 1.1-11.6) ,Estradiol 56.0 (0-84.o) ,Progesteron 4.6 (1.0-6.3) , Testosteron-1.3. Dobila sam od ginekologa metformin ali sam prestala sa uzimanjem jer imam velike mucnine.Inace imam redovne cikluse na 28 dan.Mozete li mi protumaciti rezultate i reci da li da nastavim sa metforminom i da li postoje sanse za prirodno zacece.Pozdrav

  1. Draga Jelena,
   Terapija Vaseg ginekologa je odgovarajuca. Metformin jeste lek izbora u vasem slucaju. Pokusajte prvo sa manjim dozama. Trudnoca prirodnim zacecem, ukoliko je sve drugo uredno, je moguca.
   Srdacan pozdrav!

   1. Postovana dr.Ivana,
    Jesam uzimala male kolicine metformina 4 dana po 1 tableta sa doruckom ali posle 4 dana povecala dozu na 2 dnevno kako mi je lekar rekao ali nisam izdrzala.Probacu opet.Hocete li mi samo reci i protmaciti rezltate sta nije u redu?Hvala Vam unapred 🙂

    1. Draga Jelena,
     Odnos FSH hormona i LH hormona je u korist LH, tj LH je povisen u odnosu na FSH a trebalo bi biti drugacije.
     Srdacan pozdrav!

 59. Poštovana dr Đurović Starović,
  Nedavno sam napunila 35 godina i nisam radjala. Pre nekoliko nedelja radila sam analizu hormona, četvrtog dana menstruacije, i moji rezultati izgledaju ovako:

  AMH 2,07 ng/ml (ref.granice 0,5 – 5,3)
  FSH 7,0 mlU/ml (ref. 3,5 – 12,5 u folikularnoj fazi)
  LH 6,9 mlU/ml (2,4 – 12,6 u folik. fazi)
  Progesteron 0,6 ng/ml (o,2 – 1,5, folik. faza)
  Testosteron 0,23 ng/ml (o,084 – o,481)
  Prolaktin 290 mlU/l (102 – 496)
  Estradiol 36 pg/ml (12,5 – 166)
  T3 2,1 nmol/l (ref. 1,3 – 3,1)
  T4 112 mnol/l (ref. 62 – 164)
  TSH 2,25 IU/ml (ref. o,27 – 4,20)

  Da li je rezultat hormona u redu? Jesu li dobar znak vrednosti AMH (s obzirom na moje godine) i od cega zavisi kada ce te vrednosti opasti, tj. zna li se jos koliko godina cu biti plodna? Takodje me interesuje da li sa ovim rezultatima mogu ostvariti trudnocu prirodnim putem?

  Hvala unapred i srdacan pozdrav!

  Irma

  1. Draga Irma,
   Vas hormonski status je uredan. Brzina opadanja AMH je individualna ali svakako se godinama povecava. Ukoliko su ostali nalazi uredni trudnoca prirodnim putem je moguca.
   Srdacan pozdrav.

 60. Postovani,prvi put sam radila proveru hormona rezultati su sledeci pa me zanima rekli su mi u labaratoriji da su nize vrednosti dosta..pa ako moze neko tacnije objasnjenje FSH JE 2,22 LH 1,37 ESTRADIOL E2 5, TESTOSTERON 0,29 , PROLAKTIN 132,FT4 1O-59, TSH 2,35.Inace su mi ciklusi redovni,do sad nisam imala ni jednu trudnocu imam 30 godina,pokusavamo krace vreme pa sam uradila ove nalaze pa ako moze neki komentar,unapred hvala…

  1. Draga Jelena,
   Niste napisala kada je radjen hormonski status, tj. kog dana ciklusa. Svakako se javite Vasem ginekologu, on ce Vas uputiti na dodatnu dijagnostiku ukoliko je potrebno.
   Srdacan pozdrav!

 61. Poštovana dr.Ivana, imam 38 godina, prošle godine su mi radili 2 inseminacije. Prva je stimulisana klomifenom, druga menopurom, bezusoešno. Svi nalazi su i kod mene i kod supruga uredu predpostavljam da su nas zbog toga slali prvo na inseminacfiju.Svi hormoni su uredu, HSG uredan,prohodne obe tube. Pripremamo se za VTO i tek sada sam radila AMH koji je 0.83 ng/ml pa me zanima da li je to dobar nalaz za VTO pošto vidim iz tabele da i nije baš najbolji.Pozdrav

  1. Draga Ljiljana,
   AMH jeste nesto nizi kod Vas ali trudnoca je svakako moguca.
   Srdacan pozdrav!

 62. Zaboravila sam da napišem da je ultra zvuk i pre bilo kakvih stimulacija bio normalan sa dovoljnim brojem folikula,i da mi se menstrualni ciklus sada pole inseminacija poremetio, ranije sam imala ciklus na 28 dana, a sada na 19.20.23 dana

  1. Draga Ljiljana,
   Ciklus se moze poremetiti nakon stimulacije jajnika. Vremenom ce se vratiti u normalu.
   Srdacan pozdrav!

 63. iz prvog braka pre 16 god rodila bliznakinje na carski rez.ponovo se udala ali sad nam nesto ne ide vec 2god.ja 37god.suprug 39god.rezultat spermograma uredan,radjena folikulometrija takodje uredno,papa,uz,sve uredno.moji hormoni glase ovako;TSH 1.40mlU/L ref.v.0.35-4.94.T4 73nmol/L ref.v.60-160. T3 1.7nmol/L ref.v.1.0-2.7.FSH 5.8lU/L.LH 6.4 lU/L.PROLAKTIN 10.2 ngmL. Estradiol 33.0pg/mL. sve ovo je u granicama referentnih vrednosti folikularne faze.radjeno 2dc.AMH 6.2 ng/mL mislim da je referentna vrednost 0.19-9.13 za zene do 40god starosti.molim Vas za savet i hvala Vam unapred.

  1. iz prvog braka pre 16 god rodila bliznakinje na carski rez.ponovo se udala ali sad nam nesto ne ide vec 2god.ja 37god.suprug 39god.rezultat spermograma uredan,radjena folikulometrija takodje uredno,papa,uz,sve uredno.moji hormoni glase ovako;TSH 1.40mlU/L ref.v.0.35-4.94.T4 73nmol/L ref.v.60-160. T3 1.7nmol/L ref.v.1.0-2.7.FSH 5.8lU/L.LH 6.4 lU/L.PROLAKTIN 10.2 ngmL. Estradiol 33.0pg/mL. sve ovo je u granicama referentnih vrednosti folikularne faze.radjeno 2dc.AMH 6.2 ng/mL mislim da je referentna vrednost 0.19-9.13 za zene do 40god starosti.molim Vas za savet i hvala Vam unapred,zaboravih ciklusi tacni kao sat na 28 dana.

 64. Draga Stojanka,
  Osim prolaktina koji Vam je povisen ostali hormoni su u granici referentnih vrednosti.
  Srdacan pozdrav!

 65. Poštovana moji rezultati su sledeći:

  FHS 10,06 (3,5-12,5)
  LH 9,58 (2,4-12,6)
  Prolaktin 353,2 (102-496)
  Testosteron 0,241 (0,060-0,820)
  Estradiol 43,86 ( 12,5-166)
  AMH 1,3 ug(microgram)/L (05-53)
  Imama 36 godina, analize sam radila 3 dan ciklusa.Koje su mi šanse da ostanem u drugom stanju.
  Srdacan pozdrav

 66. Postovana,

  moj rezultat AMH hormona je 13,924 pa me zanima da li je to dobro ili lose. Imam 35 godina i jedno dete, takodje mi u rezultatu stoji -sebum blago lipemican.

  Srdacan pozdrav
  Danijela

  1. Draga danijela,
   Vas AMH jeste povisen i potrebno je uraditi kompletan hormonski status.
   Srdacan pozdrav!

 67. Postovani amh mi je 0,41 ng/ml pripremamo se za vto imam 28 godina i nisam radjala. Je li moguce ostvariyi trudnocu sa ovakvim amh hormonom? Inhibin b iznosi:101,7pg/ml

  1. Draga Anita,
   Vas AMH jeste nizi ali trudnoce se desavaju i sa tako niskim AMH. Imajte vere!
   Srdacan pozdrav!

 68. Postovani

  Vrijednost mog AMH nalaza je 12.99 ng/ml . Imam 28 godina. Prije dvije godine sam imala spontani (blighted ovum). Prije mjesec dana izvrsena inseminacija alinazalost neuspijesna beta hcg je bio negativan. Zanima me kakve su mi sanse za IVF sa takvim AMH nalazom.
  Unaprijed se zahvaljujem

  1. Draga Nikolina,
   Vaš AMH je visok. Konsultujte se sa Vasim ginekologom.
   Srdacan pozdrav!

 69. Postovana interesuje me vase misljenje – FSH 15,6 IU/L; LH 2,1 IU/L; LTH 906,3 mlU/L; estradiol 124,6 pmol/L; 17-Ohprogesteron 0,52 nmol/L; testosteron 1,3 nmol/L (rađeno sve 2. dan ciklusa); progesteron 34,7 nmol/L (rađen 21. dan ciklusa), AMH 1,283 ng/ml, TSH 9,94. Imam 38 godina, nisam imala trudnoce do sada, pokusavamo partner i ja vec 6 – 7 meseci i do trudnoce ne dolazi. Znam da je problem i TSH (otkriven Hashimotov sindrom) ali me interesuje vase misljenje u vezi ostalih hormona pogotovo FSH i AMH. Hvala unapred

  1. Draga Majo,
   Potpuno ste u pravu, Vas glavni problem je TSH. FSH jeste povisen za drugi dan ciklusa, ali prvo regulisite funkciju štitaste žlezde a zatim ponovite FSH.
   Srdačan pozdrav!

 70. Poštovana,imam 36god,jedno dete.Imam neredovne cikluse i endokrinolog je tražio AMH,vrednost je 15,33ng/ml(ref 0,19-9,13),da li to znači da sam bliže klimaksu nego još jednoj trudnoći?Hvala unapred!

  1. Draga Violeta,
   Povišen AMH ne ukazuje na menopauzu ili klimaks. Uradite hormonski status.
   Srdacan pozdrav!

 71. Draga Aleksandra,
  Vas hormonski nije “bas odlican”, kako ste i sami rekli, ali se moze korigovati uz odredjenu terapiju. Problem Vaseg infertiliteta je sprermogram Vaseg partnera. S obzirom na sve gore navedeno mislim da je IVF najoptimalnije resenje za Vas.
  Srdacan pozdrav!

 72. Poštovana doktorka,
  nakon 1 godine bezuspešnog pokušavanja da zatrudnimo supruga i ja smo prošli dosta analiza. Nakon lečenja od ešerihije koju smo imali i supruga i ja, moj spermogram je u redu a supruga je uradila sledeće analize:
  3. dana cuklsa je rađeno:
  Insulin 8,5
  T3 1,58
  T4 119,7
  TSH 3,12
  Estradiol 67,3
  LH 5,74
  FSH 5,71
  Progesteron 0,63
  Prolaktin 346
  Testosteron 0,15
  Tada je rađen o OGTT i imala je povišene vednosti isulina 30min-49,8/60min-67,2/90min-56/120min-31,9.
  Bili smo kon nutricioniste i ginekologa kažu da su vrednosti insulina skoro ok i trenutno je na posebnom režimu ishrane bez ugljenih hidrata.
  Radili smo i ASA test i u redu je.
  Svi brisevi su u redu.
  Takođe je rađen i HYCOSY 8. dc i sve je u redu.
  Ovo su rezultati iz Decebmra osim HYCOSY koji je rađen sada u Februaru i tada je doktorka rekla da se uradi AMH hormon.
  Radila ga supruga 20 dana ciklusa i vrednost je 0,36ng/ml.
  Molim Vas za mišljenje jer koliko smo se informisali mala vrednost AMH-a treba da bude povezana sa većom vrednosti FSH i malom vrednošću LH.
  AMH je rađen u laboratoriji AquaLab pa me interesuje da li da ponovimo testiranje u nekoj drugoj laboratoriji?
  Hvala Vam unapred na pomoći…

  1. Postovani,
   TSH , iako je u referentnim vrednostima, za trudnocu je preporuceno oko 2, pa razgovarajte o tome sa Vasim ginekologom. Sto se tice hormonskog statusa, ishrana bez ugljenih hidrata moze izbalansirati odnos FSH/LH . AMH jeste nizak. Da li ponavljati analizu? Svakako nece stetiti!
   Srdacan pozdrav!

   1. Upravo smo dobili rezultate iz druge laboratorije gde je rađen AMH 4.dana cikulusa i on je 1,03 ng/ml.

 73. Poštovana,

  na poslednjem ginekološkom pregledu i urađenom ultrazvuku
  utvrđena mi je menopauza. Imam 41 godinu i menstruacija mi
  izostaje već puna tri meseca.
  rezultati hormona su mi
  estradiol 51.2
  lh 55.1
  FSH – 86.5
  Interesuje me vaše stručno mišljenje na osnovu dobijenih rezultata.
  Unapred zahvalna,
  Mirjana

  1. Draga Mirjana,
   Vrednost FSH-a, sa podatkom o izostanku menstruacije tri meseca upucuje na menopauzu. Ukoliko zelite, mozete razgovarati sa Vasim ginekologom o supstitucionoj terapiji.
   Srdacan pozdrav!

 74. Postovana doktorice imam nalaze uradjene 18.02.15 treci dan ciklusa
  imam 28 godina, u muza spermogram uredan ali tri godine pokusavamo bebu
  TSH 2,84 REF VREDNOST 0,27-4,20 ulU/ml
  T3 1,98 ref vrdmost 1,3-3,1 nmol/L
  T4 134,8 ref vrednost 66-181 nmol/L
  FSH 8,12 ref vred. 3,5-12,5 mlU/ml
  LH 10,70 ref vred. 2,4-12,6 mlU/ml
  E2 40,66 ref vred. 12,5-166 pg/ml
  TES 0,133 ref vred. 0,084-0,481 ng/ml
  PRO 0,336 ref vred. 0,2-1,5 ng/ml
  PRL 285,4 ref vred 102-496 ulU/ml
  S-anti mullerian hormon 2,39 ng/mL ref vred. 0,19-9,13

  1. Draga Edina,
   Vasi nalazi upucuju da se najverovatnije radi o sindromu policisticnih jajnika. Konsultujte Vaseg ginekologa o dodatnim analizama i uvodjenju terapije.
   Srdacan pozdrav!

 75. Postovana,
  imam 38 godina, pre 4 godine imala sam spontani, uzrok nepoznat i od tada pokusavamo prirodnim putem uz stimulaciju i pracenjem folikula. AMH treceg dana ciklusa je 1,3 ( ref.vred. 0,19-9,13 ng-ml,Ureaplazma je pozitivna i TSH je 0,2.
  a sve ostale analize su u redu. Pripremam se za prvu VTO.
  Interesuje me Vase misljenje.
  Unapred sam Vam zahvalna.

  1. Draga Biljana,
   Niste dali dovoljno podataka da bih mogla da Vam dam svoje misljenje. Nadam se da ce VTO biti uspesna.
   Srdacan pozdrav!

 76. Draga,
  Hormonski status nije obecavajuci. Morate otkriti uzrok takvog hormonskog statusa!
  Srdacan pozdrav!

 77. Postovana,imam 34 god.,nemam dece,vec godinu dana pokusavam.Radila sam hormonski status trecag dana ciklusa.FSH 5.1
  Estradiol E2 29.74
  LH 10.93
  Progesteron 2.73
  Prolaktin 16.84
  Testosteron 0.142
  AMH 1.096 ng/ml
  Molim Vas da mi protumacite nalaz.Hvala!

  1. Draga Dragana,
   Kod Vas postoji inverzija odnosa FSH/LH, na racun LH. Savetujem da uradite OGTT sa insulinemijama.
   Srdacan pozdrav!

  2. Postovana doktorka, mozete li mi dati vase misljenje.Imam inverziju LH/FSH.Moj ginekolog mi je predlozio stimulaciju sa Klomifenom od petog do desetog dana ciklusa sa dve tbl.odjednom.Koliko sam citala taj hormonski disbalans dovodi donemogucnosti prskanja folikula,a Klomifen stimulise stvaranje folikula.Unapred hvala!

   1. Draga,
    Ne mogu da komentarišem terapiju drugog ginekologa.
    Svakako je potrebno prvo stabilizovati jajnike pa onda pokušati stimulaciju.
    Srdačan pozdrav!

 78. Postovana,pokusavamo vec dve godine da dobijemo bebu.Muz ima 47.god i nema dece,a ja 44.god i jedno dete.Uradidli smo analize hormona
  Tsh-1,19
  Prl-405
  Lh-6,90
  Fsh-7,93
  E2-39,5
  Ft4-12
  Amh-0,9
  Analize su radjene treceg dana ciklusa.Molim vas za vase misljenje,unapred se zahvaljujem.

  1. Draga Tatjana,
   Niste napisali u kojim jedinicama vam je AMH. Prolaktin je blago povisen. Ostali hormoni su svakako u referentim vrednostima. Konsultujte se sa Vasim ginekologom o dodatnim analizama.
   Srdacan pozdrav!

 79. Postovana doktorka,

  Imam 25 god i pripremam se za VTO.Nisam radjala.Moji rezultati hormona su:
  TSH-2.540 mlU/L
  T3-1.91 nmol/L
  T4-124.71 nmol/L
  Prolaktin-561.34 mlU/L
  E2-201.00 pmol/L
  PG-8.04 nmol/L
  LH-8.02 mlU/ml
  FSH-8.62 mlU/ml
  Testosteron-1.30 nmol/L
  Samo da napomenem da su radjeni drugog dana ciklusa.
  ANTIMELIRIJAN JE radjen treceg dana ciklusa i iznosi 3.71 ng/ml a referentne vrednosti su 0.19-9.13 ng/ml/
  Doktori su mi konstantovali da imam policisticne jajnike.Da li mozete reci kakvi su mi rezultati i da li cu uspeti sa zacecem?
  UNAPRED ZAHVALNA

  1. Draga Anci,
   Rezultati upucuju na sindrom policisticnih jajnika. Naravno da moze doci do zaceca tim pre ako ste dobili terapiju. Nadam se da cete nas ubrzo obradovati lepim vestima!
   Srdačan pozdrav!

 80. Postovanje DR.Ivana

  Imam 32god i godinu ipo sam u brako radimo na bebi,ali nikako da se desi?
  Predve godine imala sam operaciu miona i cistu na jajniku.Uz je uredan sada su mi prvi put radjeni hormoni..

  FSH:6,7
  LH: 4,3
  Progesteron: 0,2
  Prolaktin: 16,3
  Estradiol:10,0
  Testeron: 3,0

  Molim vas za misljenje i savet sta dalje??Hvala unapred

  1. Draga Katarina,
   Niste napisali jedinice u kojima su izrazeni hormoni. Mozda Vam je testosteron povišen jer su njegove referentne vrednosti najčešće do 2,5nmol/L.
   Takodje je potrebno da uradite HSG ili laparoskipiju zbog prethodne operacije i na taj način proverite prohodnost jajovoda.
   Srdačan pozdrav!

 81. Imam 36 godina, AMH je 1,08 ng/ml. Ima li šanse d ostanem u drugom stanju i da li treba ici na vantelesnu sto pre?

  1. Draga Snezana,
   Vaš AMH je potpuno u redu! Ukoliko su ostali nalazi uredni trudnoća prirodnim putem je apsolutno moguća!
   Srdačan pozdrav!

 82. Poštovana, ovo su rezultati mog supruga.
  U ejakulatu nema sprematozoida. Možete li mi reći vaše mišljenje i da li se ovi rezultati mogu poboljšati. Suprug je imao seminom i ima 40 godina.
  Hvala!

  Hormoni
  FSH 23,06
  Imuno-hemiluminiscentna metoda
  ↑ Muškarci 0,7-11,1 mlU/ml

  LH 12,49
  Imuno-hemiluminiscentna metoda
  ↑ Muškarci 0,8-7,6 mlU/ml
  Testosteron 3,16

  Imuno-hemiluminiscentna metoda
  2,8-8,0 ng/ml
  Inhibin B 0,2

  Metoda enzim-imuno određivanja
  5-6 dan ciklusa 10,0-262,0 pg/ml

  1. Draga Zorana,
   Ne mogu Vam dati pouzdan odgovor na Vase pitanje.Morate se obratiti Urologu.
   Srdačan pozdrav!

 83. poštovana
  uradila sam hormone 2.dana ciklusa, nisam za ostale dobila rezultate, ali mi je AMH 0,21 (referentne vrednosti 0,19 – 9.13). kakve su mi šanse? ušla sam u program VTO. Imam 38 godina

  1. Draga Dragana,
   Vaš AMH jeste nizak ali pacijentkinje su ostajale u drugom stanju i sa tako niskim vrednostima.
   Samo napred!
   Srdačan pozdrav!

 84. Postovana,

  Imam 27 godina. Laparoskopski sam operisala endometriozu u oktobru, i trenutno sam na terapiji sa diferelinom. AMH mi je bio nizak prije operacije, 10,4, a nakon nje 3,8. Doktori su mi preporucili VTO cim zavrsim sa poslednjom dozom diferelina. Jajovodi su mi prohodni odlicno…ali me strah da zbog smanjene vrijednosti AMH necu ostvariti trudnocu. Da li treba da se plasim toliko zbog AMH. Hvala!

  1. Draga Jano,
   niste napisali u kojim jedinicama je izrazen AMH, pretpostavljam u pmol/L. Vrednost jeste niska ali trudnoća se dešava i sa takvim nalazima. Nemojte gubiti nadu.
   Srdačan pozdrav!

 85. Imam 40 godina i skoro sam prvi put radila analizu hormona,moj FSH je 37 bio 3 dan ciklusa a AMH je 0,19,ima zakazan pregled kod doktora ali bih volela dok cekam taj pregled da mi odgovorite kakve su moje sanse za trudnocom ,sta mi savetujete da uradim….
  unapred zahvalna

  1. Draga Jelena,
   Vaš FSH je visok. On, zajedno sa AMH, upućuje da su Vaše rezerve jajnih ćelija poprilično potrošene. Razgovarajte sa Vašim ginekologim o što hitnijem preduzimanju koraka radi željene trudnoće!
   Srdačan pozdrav!

 86. Poštovana, imama 28 godina, AMH mi je 15,325 ng/ml , a Inhibin B 128,8 pg/ml. Da li je ta vrednost AMH prevelika? Rezultati ostalih analiza hormona su u granicama normale , osim prolaktina koji je 613. Imam li razloga za brigu?

  Hvala,

  Dragana

  1. Draga Dragana,
   Vaš AMH jeste jako visok! Niste naveli vrednost ostalih hormona! Takodje savetujem dnevni profil prolaktina!
   Srdačan pozdrav!

 87. Poštovana , ove godine punim 38g.Moj AMH je 2,58ng/mL, a ref. vrednosti su 0,14-10,40ng/mL. Da li je nalaz ok? Unapred veoma zahvalna

 88. Postovana,

  Imam 43 godine i jedno dete koje sam rodila u 41-prvoj godini, zacece prirodnim putem. Sada pokusavamo da dobijemo drugu bebu, ali nemamo uspeha. Jucerasnji rezultati su sledeci, nalaze sam vadila 15-tog dana ciklusa.
  FSH – 4,76 mlU/ml
  LH – 8,61 mlu/ml
  AMH – 1,46 ng/ml

  Ultrazvucni nalaz je uredan, pregledom je ustavljeno da je sve u redu, PAPA test – II grupa.

  Molim Vas za komentar rezultata i Vase misljenje o mogucnosti zaceca.

  Zahvalna mama

  pozdrav !

  1. Draga Vesna,
   Potrebno je da uradite hormonski status 3.dana ciklusa i progesteron 21. dana ukoliko su ciklusu na 28 dan. Svakako savetujem i folikulometriju uz pracenje debljine endometrijuma.
   Srdacan pozdrav!

 89. Postovana,imam 30 god( u junu punim 31 ),od 2011.pokusavamo trudnocu ali je bezuspesno.Pila sam klomifen dva mesaca za redom i odradila hormonski status..nalazi su sledeci: TSH 1,97 mU/l
  AMH 0,5 ng/L
  FSH 6,9 mlU/ml
  LH 3,56 mlU/ml
  Prolaktin 190,8 nU/ml
  Estradiol 39,51 pg/ml…
  Receno mi je da sam na osnovu AMH jednom nogom u menopauzi (sto me je jako uznemirilo) i da su mi sanse za trudnocu nikakve… Zanima me Vase misljenje… Hvala unapred. Srdacan pozdrav!

  1. Draga Ksenija,
   Vas AMH jeste nizak, ali ukoliko je radjen odmah nakon stimulacije klomifenom rezulatat mozda nije validan. A trudnoce su zabelezene i sa nizim vrednostima AMH-a.
   Srdacan pozdrav!

 90. Postovana doktorka,
  imam 31 godinu i u decembru prosle godine sam imamla veoma obimno vanmenstrualno krvarenje koje sam zaustavila Primolut Norom. Nakon toga sam imala 3 redovne manstruacije. Pred poslednju menstruaciju sam osetila uticaj hormona a kako ih nisam kontrolisala nakon krvarenja to sam sada obavila. Reyultati su mi sledeci:
  AMH 0,15 ng/ml
  FSH 17,6 miU/ml
  LH 11,7 mlU/ml
  Prolaktin 125 mlU/l (ref. vrednost40,0-530,0)
  Estradiol 39,4 pg/ml
  Vadila sam krv treceg dana menstruacije.
  Planiram da ostanem trudna, pa me interesuje i Vase misljenje.
  Kakve su mi sanse za trudnocu po Vasem misljenju?
  I da li je moguce da su mi se vrednosti FSH i AMh poremetile zbog terapije Primolut Norom i zbog tog hormonalnog disbalansa u decembru?
  Hvala unapred.
  Srdacan pozdrav.

  1. Draga Ana,
   AMH je nizak za Vasu zivotnu dob, na njega nije mogao uticati Primolut Nor! FSH ukazuje da je doslo do hormonskog disbalansa. Razgovarajte sa Vasim ginekologom o daljim postupcima radi ostajanja u drugom stanju.
   Srdacan pozdrav!

 91. Postovana,imam skoro 33 godine i dve neuspesne VTO (U prvoj dve jajne cel.,u drugoj jedna opkodjena).Moj AMH JE 0,38 (0,19-9,13),ostali svi hormoni u granicama normale.Imam endometriozu na desnom jajniku i taj jajovod zapusen.Svi dr tvrde da meni nema mnogo pomoci obzirom na tako nizak amh,pa me zanima vase misljenje o tome,da li da odustanem ili nastavim da se borim.Hvala

  1. Draga Mirka,
   Nemojte odustajati! Za trudnocu je dovoljan jedan spermatozoid i jedna jajna celija! Samo hrabro!
   Srdacan pozdrav!

 92. Postovana doktorice! Imam 27 godina, radila nalaz AMH 4.7 REFERENTNI INTERVAL 1.2-52.7 . Koliko je los nalaz? Hvala

  1. Draga Samanta,
   Niste naveli u kojim jedinicama je AMH.
   Srdacan pozdrav!

 93. Poštovana
  Imam 30 godina. Molim Vas da pogledate nalaze. FSH I lH sam radila 30.ti dan od početka poslednje mestruacije. Sledeće analize su:
  AMH 5.35ng/ml ref za ženeod 30-34 0.67-7.55ng/mL
  FSH 5.9 IU/L ref: folik: 2.50-10.20
  faz.ovul: 3.40-33.40
  lut.faz: 1.50-9.10
  postmenop: 23-116.30
  LH 23.4 IU/L REF: FOLIK: 1.90-12.50
  faz.ovulac: 8.70-76.30
  lut.faz :0.50- 16.90
  postmenop: 10.39- 64.57(2H OGTH SA 75g glukoze) Insulin o’ 9.9 mIU/L REF: 3.0-25
  Insulin 120′ 52.7
  GLUC O’ 4.5 mmol/L REF:3.9-6.1
  GLUC 120′ 5.1 mmol/l
  IR HOMA 1.98
  SECR HOMA-HOMA B 41
  EISI 0.09
  EMCR 7.91
  EFP PRVA FAZA 2821.76
  ESP DRUGA FAZA 364.26
  ŠUK O’ 4.2
  ŠUK 120′ 5.4
  kORTIZOL U 8h 590.3 ref: 150-620
  ACTH u 8h 18 ref:7-63
  PROLAKTIN u 8h 10.06ng/mL REF: 2.8-29.2
  prolaktin u 11h 4.92
  vitamin D (TOTAL) <11 REF:30-150
  S-anti helicobacter pylori IgG 21
  granično 16-21
  negativno <16
  Kalcijum 1.80 ref:2.1-2.6
  Fosfor 1.17 ref:0.65-1.55

  Hvala!

  1. Draga Milice,
   Napisali ste da je FSH I LH radjen 30. dan ciklusa?! Ne znam da li je greska ili ste zaista radili tada? Ostale analize su poprilicno konfuzno napisane. Mozete me kontaktirati na privatan mail.
   Srdacan pozdrav!

 94. Imam 43god radila sam AMH i vrednost mi je 1,5pmol/L..Kakve su misanse dali iko zna sto se tice trudnoce…hvala unapred pozzz!!!!

  1. Draga Zorice,
   Vas AMH jeste nizak ali to svakako ne znaci da trudnoca nije moguca.
   Srdacan pozdrav!

 95. Poštovana dr Ivana,
  molim Vas za mišljenje.
  Moji najnoviji nalazi (rađeni trećeg d.c.) izgledaju ovako: FSH 10.9 IU/L, LH 7.44 IU/L, E2 57,12 pg/ml i AMH 10.210 ng/ml (ref.vrednosti su manje od 10).

  Jasno mi je da su vrednosti AMH povišene, a iz Vaših prethodnih odgovora sam zaključila da se verovatno radi o policističnim jajnicima.
  Pročitala sam da savetujete terapiju u dogovoru sa ginekologom.
  U mom slučaju je potvrđena insulinska rezistencija i koristim glukofaž od 850 2xdnevno (već oko 1,5 mesec).
  Molim Vas za savet, da li je uzimanje glukofaža optimalno za moj problem ili biste posavetovali još neki od lekova. Odnosno, šta se pokazalo kao dobra terapija za ovu vrstu problema. Znam da je sve individualno, ali ako možete da mi date malo detaljniji odgovor.
  Najlepše Vam se zahvaljujem na odgovoru.
  Milica

  1. Draga Milice.
   Terapija metforminima je preporucljiva za sindrom policisticnih jajnika. Naravno potrebno je korigovati nacin ishrane tj. smanjiti unos ugljenih hidrata i povecati fizicku aktivnost.
   Srdacan pozdrav!

 96. Poštovana doktorka, želim bebu, ne ide mi prirodnim putem, imam 35 godina, uradila sam analize i bila bih Vam jako zahvalna ako bi ste mi dali Vaše mišljenje o tome da li mogu da se nadam pozitivnom ishodu.

  OGTT 100: 0′-5,7mmol/l, 60′-10,5mmol/l, 120′-7,8mmol/l, 180′-6,0mmol/l
  TSH 1,2 (0,3-5,5)
  FT4 20,1 (7-18)
  FT4 ponovljen 19,9 (12-22)
  AMH 6,6 (0,19-9,13) (3. dan c.)
  Trećeg dana ciklusa:
  ESTRADIOL 20 (26-144)
  PROGESTERON 0,7 (0,31-1,52)
  LH 6,2 (2,12-10,89)
  FSH 5,99 (3,85-8,75)
  TESTOSTERON 0,34 (0,10-0,74)
  Hvala Vam za vreme koje izdvajate za sve nas!!
  Srdačan pozdrav!

   1. Draga Marice,
    Uzeto u obzir prilikom odgovora na Vas mail.
    Srdacan pozdrav!

  1. Draga Marice,
   Vas OGTT ukazuje da kod Vas postoji insulinska rezistencija.To se takodje vidi i po rezultatu AMH. Konsultujte Vaseg ginekologa radi uvodjenja terapije.
   Srdacan pozdrav!

 97. Draga Adisa,
  Vas AMH je jako nizak. Uzrok toga moze biti u endometriozi ako je endometrioza jajnika. Nakon zavrsene terapije endometrioze ponovite AMH.
  Srdacan pozdrav!

  1. Draga Ivana,
   Uzeto u obzir prilikom odgovora na Vas mail!
   Pozdrav!

 98. Molim za pomoc! AMH mi je 1,9 mikrograma / litar. Referentne vrednosti 0,5-5,3 . Imam 28 god i policisticne jajnike.
  Da li je ovaj rezultat los? :/ hvala unapred!

 99. Poštovana Dr Ivana,
  Moji rezultati za AMH su 0,73 ng/ml (referentne vrednosti laboratorije su 0,43-9,65). Imam 37 godina.
  Kakve su mi šanse za trudnoću prirodnim putem?
  Hvala unapred,
  Maja

  1. Draga Majo,
   Vas rezultat AMH nije zabrinjavajuci i sanse sa trudnocu postoje.
   Srdacan pozdrav!

 100. Postovana Dr Djurdjevic,

  Zamolila bih vas za tuamacenje hormona. Godine starosti 38.
  Unapred vam se zahvaljujem.

  Srdacan pozdrav.
  Jelena

  Anti Mullerian Hormon (AMH) 0,795 ng/ml
  Prolaktin 460,2 102-496 mIU/L
  FSH 11,28 mlU/ml
  LH 5,2 mlU/ml
  Estradiol 89,6 pg/ml
  Progesteron 0,501 ng/ml
  Testosteron 0,15 ng/ml
  T3 1,97 nmol/l
  T4 104,5 nmol/l
  TSH 2,360 IU/ml

 101. Postovana, zanima me da li posto pijem kontraceptivne pilule, yaz, mogu da radim antimilerijan, da li bi pokazao prave vrednosti? I kada bi mozda bilo najbolje da se uradi ta analiza?

  1. Draga Lila,
   Mozete uraditi AMH i ako pijete kontraceptivne pilule.
   Srdacan pozdrav!

 102. Postovana Doktorice,

  Imam 40 godina.Sa 36 godina sam imala missed ab u 6 nedelji. U februaru ove godine sam ostala trudna prirodnim putem, sve je bilo ok, u 6-toj nedelji je registrovan STP i velicina ploda je odgovarala nedelji trudnoce. U 10-toj nedelji mi je prvi put radjena laboratorija, krv mi je bila izrazito gusta, eritrociti povecani (5,30). Tri dana posle toga sam imala spontani pobacaj. Prvi put sam radila analize sledecih hormona (2.dan ciklusa)

  FSH 1,85 mlU/ml
  Estradiol 66,2 pg/ml
  AMH 0,71 ng/ml

  Molim Vas za Vase misljenje

  Svako dobro!

  1. Draga Mima,
   Morate se obratiti Vasem ginekologu radi dopunske dijagnostike.
   Srdacan pozdrav!

   1. Postovana doktorka,

    Za par meseci punim 35 godina, nisam imala abortusa, pobacaja, trudnoca, cisti, bolesti i sl. Par meseci pokusavam da zatrudnim. Uradila sam 3.dana ciklusa hormene. Rezultati su:
    – Estradiol 110 pg/ml
    – FSH 9,0 mlU/ml
    – 8,2 mlU/ml
    – AMH 3,89 ng/ml
    Koliko ja umem da procitam sve je u granicama referentnih vrednost. Imam li razloga za brigu jer sam negde procitala da mi je vrednost AMH nesto povecana. Koliko znam nemam policisticne jajnike, svi ultrazvucni nalazi su uvek bili normalni, menstruacije sasvim redovne i cesto prilicno obilne, i nemam nikakve druge simptome tog sindroma naprotiv.
    Molim Vas za odgovor.

    1. Draga Mika,
     Vaš AMH zaista bi ukazivao na sindrom policisticnih jajnika ali odnos FSH/LH je uredan.
     Srdačan pozdrav!

 103. Postovana Doktorka,

  Imam 40 godina, abortusa 0, trudnoca 0. Suprug i ja se spremamo za VTO. Rezultati hormona radjeni 3. dana ciklusa su sledeci:
  AMH 0.94 ng/ml
  FSH 11.70 IU/L
  LH 3.6 IU/L
  Prolaktin 5.9 ng/ml (ref 3.3 – 26.7 ng/ml)
  Estradiol 295 pmol/L
  Total Testosteron 1.31 nmol/L (ref 0.3 – 2.7)
  T4 11.0 pmol/l (ref 7.2 – 16.4 pmol/l)
  T3 4.5 pmol/L (ref 3.8 – 6.0 pmol/l)
  TSH 2.60 mIU/L (ref 0.37 – 3.50 mIU/L)
  Veoma me zanima Vase misljenje o ovim rezultatima i sansi za trudnocu uopste??
  Unapred Vam se zahvaljujem i srdacno Vas pozdravljam,
  Vida

   1. Draga Alenka,
    Nizak AMH znaći da je Vaša rezerva jajnih ćelija mala ali nikako ne znači da ne možete zatrudneti.
    Srdačan pozdrav!

 104. Postovani,
  molim Vas da mi protumacite moje rezultate AMH i Inhibina B.
  Pokrenuli smo postupak VTO (suprug ima los spermogram vec tri godine). Ja imam 27 godina, a rezultati su sledeci:
  AMH 4,010 ng/ml
  Inhibin B 6,7 pg/ml
  Obadva hormona su radjena pre ciklusa (dr. mi je rekla da nisu vezani za ciklus i da ih mogu uraditi bilo kada).
  Da li je to tacno i kakvi su mi rezultati?

  Veliko hvala unapred.

  P.S. ostale hormone cu ici da radim 2. dana ciklusa, kako mi je receno od strane dr.

  1. Postovana,
   Vas AMH bi mogao ukazivati na sindrom policisticnih jajnika, dok Vam je inhibin B u referentnim vrednostima. Razgovarajte sa svojim ginekologom o dodatnoj dijagnostici.
   Srdačan pozdrav!

 105. Postovanje,
  danas sam dobila rezultate amh hormona koji iznosi 3.730 ng/ml. Da li je to ok vrednost? Imam 37 godina.

  1. Draga Mojce,
   Rezultat ukazuje na policisticne jajnike, potebno je uraditi dopunske analize.
   Sradacan pozdrav!

 106. Postovanje,
  Imam 37 godina i vec dve godine pokusavam da ostanem u drugom stanju i ne uspevam.Sa muzem je sve u redu.Imam inverziju FSH/LH hormona,mada mi doktorka tvrdi da nemam policisticne jajnike.Danas sam dobila nalaz AMH koji iznosi 3.730 ng/ml. Ne znam da li je to ok vrednost ili i on ukazuje na policisticne jajnike.Molim vas za savet.Hvala unapred.

  1. Draga Moki,
   Vas rezultat ukazuje na policisticne jajnike. Potrebno je uraditi dopunske analize i uvesti eventualnu terapiju i korekciju nacina ishrane.
   Srdacan pozdrav!

 107. Draga doktorka,

  ja imam malo duže pisanje i totalno sam zbunjena isto tako se nadam da ćete imati strpljenja da pročitate sve do kraja:
  Imam 32 godine i suprug i ja pokusavamo vec godinu i po dana da zatrudnimo ali nam ne ide. Pre nego što sam se preselila išla sam kod jednog lekara koji mi je pre 4 godine uklonio mozaik i nikad ništa posle toga nije našao kao problem. Po preseljenju sam promenila doktora jer mi je bilo daleko da putujem kod svog ginekologa i on mi je rekao da imam kondilome i da moram pod hitno da ih se rešim. Pod stresom sam otišla kod jedne dugogodišnje prijateljice-babice koja mi je rekla da nemam ništa. Tada u mestu stanovanja opet promenim ginekologa da bih mogla eventulano da da dobijem upute za laboratorijske analize on mi potvrdi da imam kondilome i da moram da otklonim ali mi ne upiše na zvaničnom papiru koji sam dobila posle pregleda i da mi odradim sledeće stavke:

  tg antitela < 20IU/ml (ref <40) cmia metoda
  anti TPO (anti Mc-AB) <10 IU/ml (ref <35)cmia metoda
  amh 1.07 ng/ml (0.19-9.13) elisa
  antifosfolipidna IgM at 1,7 U/ml (ref <15,0) elisa
  antifosfolipidna IgG at 2,3 U/ml (ref 1,5
  ph 7,5 ref 7,2-7,8
  antiglutinacija spermatozoida
  mikroskopsko ispitivanje pozitivna

  Broj sperm. 56,0 10*9/L (ref >15)
  broj sperm. po
  zapremini ejakulata 56,0 10*6/v (ref >39)

  progresivno pokretni sperm. 55% (ref >32)
  pokretni sperm. 30%
  nepokretni sperm. 15%
  normalne forme 75% (REF>30)
  patoloske forme 25,0%
  epitelne celije 2-4

  apstinencije 3 dana

  Šta vi mislite o ovim rezultatima?

  1. * nekako mi se pomerio red kome gore nije mesto medju mojim reziltatima a to je ph koja je kod suprogove analize.

   Poozdrav

  2. Draga Ivana,
   Ne znam zasto ste radili sve ove analze s obzirom da nije bilo spontatih pobacaja, u svakom slucaju su Vam rezultati uredni. Zelim Vam da uskoro ostanete u drugom stanju!
   Srdacan pozdrav!

 108. draga doktorka vereliko postovanje imam 38 godina danas sam dobila analize amh rezultat je 0,10 ref vrednosti 0,19/9,13 u planu sam imala da radimo vantelesnu oplodnju nisam radjala molim vas kazite mi sta da radim i dali ima sanse za mene puno vam hvala

  1. Draga Ivana,
   Vas AMH jeste nizak. Uradite jos jednom za svaki slucaj ali AMH nije stopostotno presudan za VTO .
   Srdacan pozdrav!

 109. Poštovana dr Ivana,
  molim vas da mi protumačite analize hormona koje sam radila 2. dan ciklusa:
  AMH 1,46 ng/mL
  FSH 7,13 mlU/mL
  LH 6,04 mlU/mL
  Estradiol 45,86 pg/ml
  Progesteron 1,96 nmol/L
  Pre par meseci sam išla na pregled štitne žlezde i sve je bilo ok, kao i hormoni i anti-tela. Prošle godine sam imala indukovani prekid trudnoće. Interesuje me da li imam ikakve šanse za trudnoću prirodnim putem?

  1. Nisam napomenula, imam 43 godine i u februaru sam imala, kako mi je moj ginekolog objasnio, biohemijsku trudnoću.
   Molim vas za mišljenje.
   Unapred zahvalna!

   1. Draga Majo,
    Vasi hormoni su uredni bez obzira na godine. Nadam se da ce uskoro doci do zeljene trudnoce.
    Srdacan pozdrav!

  2. Draga Majo,
   Sanse za trudnocu postoje. Vasi nalazi su u granicama referentnih vrednosti.
   Sradacan pozdrav!

 110. Postovana,
  imam PCOS i uzimam 1000mg gluformina i imam uredne menstruacije. Nalaz AMH: 0,74 ng/ml, FSH: 16. Dokrorka mi je rekla da nemam puno vremena i da pozurim da ostanem trudna. Inace imam 31 godinu. Mene zanima da li je zaista tako i da li trebam jos neke dodatne analize da uradim.
  Pozdrav

  1. Draga,
   Vas FSH jeste visok ukoliko ste ga radili 2.-4. dana ciklusa. Ukoliko ste ga radili u vreme ovulacije onda je nalaz uredan.
   Srdacan pozdrav!

 111. Postovana Dr.Ivana
  Imam 34,5 god.Uradila sam AMH 21. dana ciklusa i rezultat je 2,559.
  Da li mozete da mi kazete kakav je rezultat?
  Unapred zahvalna
  Marina

  1. Draga Marina,
   Za AMH nije bitan dan ciklusa. Nalaz je u granici referentnih vrednosti.
   Srdacan pozdrav!

 112. Postovana,

  Danas su mi stigli rezultati, AMH mi je 4,79 ng/ml, referentne vrednosti su 0,19 – 9,13. Analaizu sam radila 11.dan ciklusa. Imam 29.godina, vec dve godine pokusavam da ostanem u drugom stanju. Nisam radjala, nisam imala spontane pobacaje ni abortuse. Da li je ovaj rezultat zadovoljavajuci?
  Hvala puno na odgovoru.

  1. Draga Tamara,
   Za AMH nije bitno kog dana ciklusa je radjena. Vrednost Vaseg AMH je blago povisena pa razgovarajte sa Vasim ginekologom o dodatnoj dijagnostici.
   Srdacan pozdrav!

 113. postovana doktorko ivana jedno da vas pitam rodjena sam 1985 god uradila sam amh hormon i rezulata je 0,355 prolaktin fsh 215,1 8,33 lh 9,15 estradiol 153 testeron 0,21 ft4 19,91 tsh 0,599 dali sa time postoji mogucnost da ostanem u drugom stanju vec sam izgubila nadu da mogu molim vas savet

  1. Draga Ivana,
   Niste napisali u kojim jedinicama je AMH, takodje niste napisali kog dana su radjene analize.
   Srdacan pozdrav!

 114. Poštovana dr Ivana,
  Imam 39,5 godina, nisam radjala, poslednjih 6 meseci pokušavam da ostanem u drugom stanju. Danas sam dobila rezultate hormona koje sam radila 2.dana ciklusa: TSH 2,020 uIU/mL (ref.0,400-4,000), Estradiol 45,0 pg/mL (ref.0-160), FSH 11,1 miU/mL (ref.2,8-11,3), LH 6,4 mIU/mL (ref.1,1-11,6), Prolactin 175 mU/L (ref. 40-530) i AMH 0,83 ng/mL (ref. 0,19-9,13).
  Da li možete da mi kažete kakvi su rezultati i da li je moguća spontana trudnoća ili je pak bolji izbor neki od metoda asistirane reprodukcije. Nalaz partnera je u granicama normale.

  Unapred zahvalna,

  Andjelka

  1. Draga Andjelka,
   Vas FSH jeste na granici referentnih vrednosti i AMH jeste malo nizi od optimalnog ali sanse za trudnocu postoje. s obzirom na Vase godine mozda ipak treba razmotriti neku od metoda asistirane reprodukcije.
   Srdacan pozdrav!

 115. Postovana,

  vrednost amh mi je 3,884. U refrerentnim vrednostima pise da je zadovoljavajuce od 2,199-4,006 a optimalno 4,006-6,793ng/ml. Sta znaci to zadovoljavajuce i sta mislite o mom rezultatu. Imam 31 godinu i prosle godine sam imala jedan spontani. Unapred zahvalna

 116. Postovana dr. Ivana,
  Imam 32 godine,nisam radjala, radimo na bebi vec skoro godinu dana, radila sam hormonski status a ovo su nalazi pa ako vam nije problem da mi ih malo protumacite ( reproduktivni hormoni su radjeni treci dan ciklusa):

  prolaktin 555,30 refer.vredn 102 -496 uIU/ml
  FSH 6, 55 3,50 – 12,50 mIU/ml
  LH 9, 95 2,40- 12, 60 mIU/ml
  estradiol 119, 00 45,40 – 854,00 pmol/L
  progesteron 3,7 0,6 – 4,7 nmol/L
  testosteron 2,05 0,28 – 1,73 nmol/L
  AMH 5,16 0,43 – 9,65 ng/mL

  T3 2.01 1,30- 3.10 nmol/L
  T4 92,56 59 – 154 nmol/L
  TSH 1,690 0,270 – 4,200 uIU/ml

  Mnestuacije su mi neredovne.
  Da li ove vrednosti koje odstupaju imaju veliki uticaj na zacece?

  Unapred hvala,

  Angie Stone

  1. Draga Angie,
   Vasi rezultati upucuju na sindrom policisticnih jajnika. Savetujem da uradite test opterecenja glikozom sa insulinemijama.
   Srdacan pozdrav!

 117. Postovana doktorka Ivana,
  imam 44 godina.Do sada radjala nisam. Fiyicko zdravlje mi je jako dobro jer vodim racuna o nacinu zivota i ishrani. Sa ovim parametrima da li se mogu nadati trudnoci prirodnim putem ili eventualno insemenaciji_ Moram da napomenem da do sada nisam pokusavala da ostanem u drugom stanju. Nalazi su radjeni za vreme treceg dana ciklusa. E2 349 /45.4-854/, LH 6,01 /2,4-12,6/, FSH 11,33 /2,4-12,6/, Prolaktin 486 /102-496/, B12 235 /191-663/, AMH 0,43 /0,43-9,56/. Unapred Vam se zaista mnogo zahvaljujem na odgovoru.

  1. Draga Danijela,
   Vasi rezutati su zadovoljavajuci. AMH jeste nizi ali mogucnost trudnoce postoji.
   Srdacan pozdrav!

 118. Postovana dr Ivana,

  Imam 36 godina, nisam imala trudnoce u proslosti, u fazi sam pokusavanja.
  Rezultati su mi sledeci(3.dan ciklusa:

  Amh 0,85 ng/mL (ref. vrednosti 0.19-9.13)
  FSH 10,6 IU/L (ref. vrednosti 2.8-11.3)
  AntiTPO-At 24.2 IU/mL (ref. vrednosti < 35.0)
  LH 6.4 IU/L (ref. vrednosti 1.1-11.6)
  Estradiol 26,2 pg/ml (ref. vrednosti 0-84.0)
  Prolaktin 386 mIU/mL (ref. vrednosti 95.0-620.0)
  TSH 2,1 mIU/L (ref. vrednosti 0.4-4.0)
  Progesteron (21 dan.)57,6nmol/L (ref. vrednosti 13.9-90.0)
  Nalazi partnera su dobri.
  Molim Vas recite mi kakve su mi sanse za trudnocu.
  Unapred zahvalna,
  Lena

  1. Draga Leno,
   Na osnovu Vasih rezultata koje ste ovde izneli sanse za trudnocu apsolutno postoje!
   Srdacan pozdrav!

 119. Poštovana, zanima me da li su moji nalazi u redu, antimh je 6,12 , refe.vrednosti 0,50-5,30ng/mL
  Imama 29 godina i policistične jajnike.
  Ciklusi su mi na 41 dan.
  Hvala!

 120. Postovana Ivana,
  Imam 27god.nisam radjala.Dobila sam rezultate hormona pa zelim Vase misljenje.Radila sam ih treceg dana ciklusa.
  T3 1,6 nmol/l
  T4 108 nmol/l
  S-tsh 3,930 uiu/ml
  Estradiol 35,8pg/ml
  Estradiol 131,4 pmol/l
  Fsh 7,3 miu/ml
  Lh 3,2 miu/ml
  Prolactin276 mu/l
  Progesteron < 0,64 nmol/l
  Progesteron <0,20 ng/ml
  Testosteron <0,69nmol/l
  Inhibin b 48,4 pg/ml
  AMH 1,90 NG/ML

  Unapred hvala,
  Ivana

  1. Draga Ivana,
   Vas hormonski status je uredan! Eventualno razgovarajte sa endokrinologom radi uvodjenja terapije za stitastu zlezdu.
   Srdacan pozdrav!

 121. Poštovana,
  Imam 37 godina. Nikada nisam bila trudna. Zbog azoospermije supruga, nedavno smo imali jedan pokušaj VTO sa spermom donora koji nije uspeo. Nalazi hormona su:
  AMH – 0,74 ng/mL; ref. vrednosti 0,67-7,55; metoda ECLIA;
  PRL – 633,0 mU/L (uzorkovan u 8h); ref. vrednosti 127,0-637,0; metoda ECLIA;
  sTSH (ultrasenzitivni) – 1,580 ulU/mL; ref. vrednosti 0,270-4,200; metoda ECLIA;
  Zanima me Vaše mišljenje o verovatnoći uspešnosti neke naredne VTO. Lekar je preporučio pokušaj sa doniranom jajnom ćelijom jer smatra da je rezerva jajnih ćelija kod mene slaba. Molim za vaše stručno mišljenje.

  1. Draga Mirjana,
   Lekar koji Vam je radio VTO najmerodavnije moze proceniti Vasu situaciju. Rezerve Vasih jajnih celija, prema Vasim rezutlatima, jesu niske.
   Srdacan pozdrav!

  1. Draga Tasha,
   Vas AMH jeste jako nizak. Ponovite analizu i svakako uradite komletan hormonski status.
   Srdacan pozdrav!

 122. dobar dan zelim doktorice! moze jedno pitanje uradila sam amh nalaz je 4,37 ng|ml jel to dobro?imam 28 godina vec pokusavam vise od 5 godine da zatrudnim al imam nederovnu menstruaciju!

  1. Draga Gabrijela,
   Vas AMH ukazuje na sindrom policisticnih jajnika. Potrebno je uraditi dodatnu dijagnostiku i uvesti terapiju.
   Srdacan pozdrav!

 123. Poštovana doktorka zanima me da li vrednost Amh od 19,03 odgovara mojim policisticnim jajincima? Imam 29 godina i pokušavam da zatrudnim, I imam neredovan ciklus. Hvala

  1. Draga Mirjana,
   Niste napisali u kojim jedinicama je izrazena vrednost hormona. Ukoliko je u ng/ml onda se najvero vatnije radi o policisticnim jajnicima.
   Srdacan pozdrav!

 124. Draga Ivana,

  žena i ja se spermamo za VTO – prikupili smo sve potrebne analize koje su u redi osim što ja već četvrti put za redom imam POZITIVAN rezultat na hlamidiju. Lečio sam se i čekam peti rezultat i zanima me, ukoliko bi on bio negativan, da li je to dovoljno za ulazak u postupak VTO? Imam još jedno pitanje, šta se dešava ukoliko u postupku VTO prilikom obradjivanja (korišćenja) sperme se opet pronadje Hlamidija? Da li se ona ona tada može odstraniti i staviti zdrav spermatozoid ili se obustavlja proces VTO?
  Hvala.

 125. Postovana Ivana,
  imam 34 godine,nisam radjala, imala jedan spontani pre 6 godina, uradjena mi je laparaskopija pre skoro dva meseca i izvadjene dve endometrioze , sa levog i desnog jajnika i miom. Treba da idem na konzilijum za endometriozu i uradila sam AMH hormon i rezlutat je 0,40. Zelim Vase misljenje, da li to znaci da je mogucnost zaceca samo vantelesnom oplodnjom?

  Unapred zahvalna,
  Natasa

  1. Draga Natasa,
   Endometrioza koja se nalazi na jajnicima direktno utice na vrednost AMH. Trudnoca je najoptimalnija terapija endometrioze, kod zena koje zele trudnocu, bilo prirodnim putem ili vantelesnom oplodnjom.
   Srdacan pozdrav!

 126. Postovana,
  Imam 28god. nisam radjala, pre cetiri god mi je odstranjen jedan jajnik zbog ciste, sada na drugom jajniku imam cistu, radila sam AMH cetvrtog dana ciklusa, vrednost je 4.29 ng/ml. Zanima me Vase misljenje.
  Unapred zahvalna!

  1. Draga Lidija,
   Bitna je velicina ciste kao i sadrzaj ciste. Trudnoca bi svakako bila najoptimalnije resenje za Vas, ukoliko je zelite.
   Srdacan pozdrav!

 127. Poštovana dr Đurđević Starović,

  Imam 44 godine i veliku želju za još jednim detetom. Na svoju ruku sam nedavno proverila anti Mullerian hormon, 9. dana ciklusa, i vrednost je 1,32 μg/L. Molim vas da mi kažete kakva je ta vrednost za moje godine i koje bih još analize mogla da uradim pre odlaska kod svog ginekologa početkom sledećeg meseca. Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

  1. Draga Iskra,
   Svakako morate uraditi hormonski status koji se radi od 2.-4. dana ciklusa, on ce upotpuniti Vasu hormonsku sliku. AMH je mnogo znacajniji za uspesnost VTO nego za mogucnost zaceca.
   Srdacan pozdrav!

 128. Postovana dr Ivana,
  imam 37 godina I prosle godine sam imala spontani pobacaj u osmoj nedelji. Prirodno sam ostala trudna. Nakon toga nikako da se desi trudnoca. Radila sam hormone petog dana ciklusa I rezultati su:
  FSH 10,29 mUl/ml
  LH 11,4 mUl/ml
  estradiol 21 pg/ml
  testosteron o,45 ng/ml
  progesteron 1,28 ng/ml
  AMH 0,99 ng/ml
  Da vam ne pisem sve rezultate, koji su ok, ali hormon insulin nije bio dobar I dobila sam lek Glukofaz, koji pijem vec nedelju dana. Strasno sam obeshrabrena I tuzna, gubim nadu polako. Nadam se da cete mi nesto reci o ovim rezultatima koje sam Vam napisala. Hvala puno!

  1. Draga Ksenija,
   Nemojte gubiti nadu! S obzirom da ste vec jednom ostali u drugo stanju, sanse za trudnocu postoje! Lek koji ste dobili znacajno povecava tu mogucnost!
   Srdacan pozdrav!

 129. dobar dan zelim doktorice! moze jedno pitanje uradila sam amh nalaz je 4,37 ng|ml jel to dobro?imam 28 godina vec pokusavam vise od 5 godine da zatrudnim al imam nederovnu menstruaciju!

  1. Draga Gabrijela,
   Vas AMH ukazuje na sindrom policisticnih jajnika. Potrebno je uraditi dodatnu dijagnostiku i uvesti terapiju.
   Srdacan pozdrav!

   1. Doktorice jel mozete mi reci da li je to opasno jel mogu od toga jos da ostanem u drugom stanju? i koje jos dijagnostiku da uradim? hvala vam unapred

    1. Draga Gabrijela,
     Sindrom policisticnih jajnika se uspesno leci. Za terapiju morate konsutovati Vaseg ginekologa.
     Srdacan pozdrav!

 130. draga doktorka, moj rezultat AMH je 0,91 , ref vrednosti su 0,13_9,13 ng.ml imam 35 godina , nisam do sda bila trudna , kakve su moje sanse za prirodno zacece, vec dve godine se nista ne desava. Unapred zahvalana>

  1. Draga Ceco,
   Mogucnot zaceca postoji, ukoliko su ostale analize uredne.
   Srdacan pozdrav!

   1. kasnije sam dobila ostale analize, FSH mi je 10,80 a gornja granica mi je 9, pa mi je doktorka preporucila cikloproginova tablete, cula sam da su jake i dsa samo trenutno regulisu hormone, plasim se da mi ne bude jos gore, da ne dobijem na kilazi i slicno, a mojoj drugarici su ih prepisivali trri meseca pred VTO, STA DA RADIM, molim vas vase misljenje o ovim tableticama , pozdrav.

 131. Postovana doktorka,

  Imam 38 godina, tri neuspesne inseminacije. Spremam se za VTO. AMH mi je 5.7 Referentne vrednosti 0.43-9.65. Da li je to u redu? Srdacan pozdrav

  1. Draga Ana,
   Vas AMH je povisen. Verovatno se radi o sindromu policisticnih jajnika. Razgovarajte sa Vasim ginekologom i dodatnoj dijagnostici i uvodjenju terapije.
   Srdacan pozdrav!

  1. Draga Ana,
   Da li ste radili kompletnu diajgnostiku za dokazivanje sindroma policisticnih jajnika?

   1. Postovana doktorka,
    radila sam sledece analize. Napisacu rezultate i u zagradi referentne vrednosti koje odgovaraju danu ciklusa u kome sam radila analize.
    Prl 411 (46-607) iIU/mL
    Estradiol (E2) 42.01 (46-607) pmol/L
    Progesteron 0.46 (0.6-4.7) nmol/L
    LH 5.28 (2.4-12.6) IU/L
    FSH 9.27 (3.5-12.5)
    Testosteron 0.529 (0.220-2.9) nmol/L
    hTSH 2.754 (0.4-4.6) mIU/L
    FT4 13.26 (7-16)pmol/L

    AMH 5.7 (0.43-9.65) ng/mL

    Imam 38 godina. Imala sam 3 bezuspesne inseminacije. Ciklusi su mi redovni, tacni u dan oduvek. HSG u redu. Radila sam ultrazvuk dosta puta i niko mi nikada nije rekao da imam PCOS, niti da treba da radim dodatnu dijagnostiku. Molim Vas za analizu rezultata i savet.

    Srdacan pozdrav

    1. Draga Ana,
     Vas hormonski status je uredan.
     AMH je povisen i on jedino izaziva sumnju na PCOSy. Mozete uraditi test opterecenja secerom sa insulinemijama.
     Srdacan pozdrav!

 132. Poštovana doktorka,
  imam 42 godine i rezultazi su E2 218 pmol/l, prog 3.24nmol/l, testo 0,43ng/ml, hfsh 13,25IU/ l, hlh 5,06 IU/ l, AMH <0,1ng/ml referntne granice 0,5-5.3. Kakve su šanse za začeće.
  Hvala!
  Pozdrav!

  1. Draga Vesna,
   Vasi nalazi ukazuju da su Vam rezerve jajnih celija jako male.
   Sanse za zacece postoje, male, ali ipak postoje.
   Srdacan pozdrav!

 133. Postovana doktorka,

  Anti Mullerian Hormon (AMH) 3,430
  Prolaktin 402,4
  FSH 0,58
  LH < 0,1
  Estradiol 23,2
  Inhibin B 0,8
  Androstendion 2,4
  Free testosteron 0,97

  OGTT test je pokazao povisene vrednosti insulina.

  Vec 6 godina pijem Diane35 koje mi je prepisala dr endokrinolog jer je tako lecila policisticne jajnike I cuvala plodnost.

  Medjutim, poslednjih nekoliko meseci mi jako opada kosa zbog cega sam krenula u potragu hormona. Hormoni I antitela za stitnu zlezdu su u granicama normale, ali ovi polni FSH LH I Inhobin B me zabrinjavaju…
  Imam 32 godine, nisam radjala.

  Kako se Vama cine ovi rezultati?

  Hvala!

  1. Draga Ana,
   Povisene vrednosti insulina upucuju na insulinsku rezistenciju. Posavetujte se sa Vasim ginekologom oko uvođenja terapije za insulinsku rezistenciju!
   Srdacan pozdrav!

 134. Zaboravila sam da napisem merne jedinice:

  Anti Mullerian Hormon (AMH) 3,430 ng/ml
  Prolaktin 402,4 mIU/L
  FSH 0,58 mIU/L
  LH < 0,1 mIU/L
  Estradiol 23,2 pg/ml
  Inhibin B 0,8 pg/ml
  Androstendion 2,4 ng/ml
  Free testosteron 0,97 pg/ml

  1. Draga Andjela,
   Niste napisali jedinice AMH-a. Ukoliko je ng/ml reultat je nesto malo ispod donje granice ali nemojte da Vas to obeshrabri. Uradite dodatnu dijagnostiku radi utvrđivanja razloga spontanih pobacaja.
   Srdacan pozdrav!

 135. Postovana, Zbog nemogucnosti ostajanja u drugom stanju, uradjen mi je hormonski status za kojimi je receno da je potpuno regularan i da ponovim analizu samo progesterona 21. dana ciklusa. MEdjutim posto ste ranije napisali da se ta analiza radi 21. dana samo ukoliko su nalazi regularni, molim vas za savet kada je potrebno uraditi ovaj status ako su ciklusi skraceni? Rezultati su sledeci: 3.dc i rezultati su sledeci:S-T4 122 REF 66-181, S-TSH 3,12 REF 0,27-4.2
  S FSH 5,4, REF 3.5-12.5, S-LH REF 2.4-12.6
  S PROGESTRON 1.1 REF 0,6-4.7 S ESTRADIOL 282 REF 46-607
  PROLAKTIN 293 REF 102-496, TESTESTERON 0,62, REF 0,29-1,67

  1. Draga Ivana,
   TSH jeste u referentnim vrednostima ali za ostanak u drugom stanju optimalan je oko 2. Vrednost LH ste izostavili.
   Progesteron koji se radi zbog pracenja ovulacije potrebno je uraditi 7 dana pre menstruacionog ciklusa. Npr ukoliko je ciklus na 30 dana progesteron se radi 23. dana ciklusa.
   Srdacan pozdrav!

 136. Postovana
  Imam 33 godine pa bih Vas zamolila da mi prokomentarisete nalaze hormona radjene 3 dana ciklusa
  Fsh 7.59 ref vredn 3.85-8.78
  Lh. 4.75. ( 2.12-10.89)
  Estradio 380pmol/L. (99-448)
  Amh 2.3 ng/ml. (0,2-10)
  Da li je moguce ostvariti trudnocu sa ovim nalazima bez vto
  Pozdrav

 137. Htela bih da Vas zamolim da mi protumacite rezultat AMH hormona koji je 10. dana ciklusa iznosio 0,50 ng/L, posto imam 39,5 godina, nisam radjala, a pripremam se za VTO. Unapred zahvalna.

 138. Draga Ivana,

  prosle godine sam imala missed ab. 9 meseci pokusavamo da napravimo bebu ali nikako. Radila sam analizu hormona i rezultati su sledeci:

  Amh- 3,884 zadovoljavajuca plodnost 2,199-4,006 ng/ml optimalna plodnost 4,006-6,793 ng/ml
  fT4- 10,8 ref.vred. 7,9-14,4 pmol/L
  fT3- 4,70 ref.vred. 3,80-6,00 pmol/L
  Tsh- 2,730 ref.vred. 0,400-3,500 mlU/L
  Fsh- 4,4 ref.vred. 2-15IU/I
  Lh- 3,8 ref.vred. 1-10IU/I
  Prolaktin- 404 ref.vred. 59-619nmol/l
  Estradiol- 67,5 ref.vred. 105-217mlU/l
  Progesteron- 4,0 ref.vred. 1,0-9,5pmol/l
  Testosteron- 1,7 ref.vred. 0,3-33nmol/l

  Hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, gonoreja – svi negativni.

  Sta vi mislite o mom hormonskom statusu?

  Unapred zahvalna,
  Maja

  1. Poštovani,

   Imam ranicu na grliću materice tj. ektopiju. Doktorka mi je rekla da se ne brinem jer su nalazi u redu. Imam 24 godine. Zanima me da li ona može sama da nestane ili uz pomoć vaginaleta i da li mogu da zatrudnim bez komplikacija iako imam ranicu?

   1. Draga Natasa,
    Termin ranica je sirok pojam. Zavisi kakav je Vas PAPA test i kolposkopski nalaz.
    Srdacan pozdrav!

    1. PAPA nalaz mi je uredan. a odnose imam tek nekoliko meseci i ranica mi je nastala između septembra i decembra. Kako ona nastaja i da li mogu da utičem na njeno nastajanje?

     1. Draga Natasa,
      Mehanizam nastanka promene na grlicu je uslovljen različitim faaktorima. Vi možete uticati na promenu tako što ćete redovno odlaziti na pregleede i slušati Vašeg ginekologa.
      Srdačan pozdrav!

   2. Draga Natasa,
    Ranica je sirok pojam. Potrebno je uraditi kolposkopiju i PAPA test.
    Srdacan pozdrav!

    1. Papa nalaz mi je uredan i doktorka smatra da nema potrebe za kolposkopskim pregledom. Odnose imam tek nekoliko meseci i ranica mi je nastala između septembra i decembra. Kako ona nastaje i da li mogu da utičem na njeno nastajanje?

     Srdačan pozdrav

 139. Postovana, imam 26 godina i nisam radjala. Muz i ja radimo na bebi vec godinu dana, ali nista. Uradila sam hormonski status i nalazi su sledeci:
  amh 0,86 ng/ml
  estradiol 79,6 pg/ml
  fsh 5,0 IU/L
  lh 2,4 IU/l
  prolaktin 13,9 ng/ml
  progesteron 8,5 nmol/l
  testosteron 4,60 nmol/l

  Koji je Vas savet?
  Unapred hvala.

  1. Draga Tamara,
   Vas AMH jeste malo nizi. Niste napisali kakvi su ostali nalazi, spermogram, HSG, hormoni stitaste zlezde…

 140. Postovana dr Ivana,

  htela bih da cujem Vase misljenje o mom hormonskom statusu.
  Da li je moguce da za mesec i po dana,u 3 tri razlicite laboratorije dobijem 3 razlicite vrednosti AMH?
  Prvi put AMH 0,41ng/ml. Nakon mesec dana sam proverila u drugoj laboratorijii i bio je AMH 0,97ng/ml. I treci put htela sam da potvrdim koji je rezultat tacan i sta mi je ciniti (jer prvi put, zbog AMH 0,4 doktorka je predlozila VTO). I treci put, treca laboratorija pokazala najvisi nivo AMH 1,27ng/ml. Kako je to uopste moguce? I sta mi Vi predlazete po pitanju utvrdjivanja tacne vrednosti AMH?

  Pored toga, FSH i LH se drasticno razlikuju u rezultatima.

  Iz druge laboratorije, gde je AMH bio 0,97ng/ml, 3.dc status je bio sledeci:
  FSH 7,2 mIU/ml (ref.vrednosti: 2.8-11.3 mIU/ml)
  LH 3,1 mIU/ml ( 1.1-11.6 mIU/ml)
  E2 60,5 pg/ml ( 0 -160 pg/mL )
  Prolaktin 252 mU/L ( 40-530 mU/L )
  Inhibin B 79,8 pg/mL (10-220 pg/mL)
  21.dana progesteron 31,4 nmol/L (ref.vrednosti 3,8 -78,9)

  2.Sledeceg ciklusa, drugog dana, u drugoj laboratoriji, gde je AMH 1,27ng/mL, rezultat je pokazao duplo visi FSH (sto bi ukazivalo na smanjenu rezervu, a meni je tu AMH najvisi, u odnosu na prvi 0.4, ili drugi gde su rezultati relativno dobri).
  FSH 12,16 mlU/ml (ref.vrednosti: 3,5-12,5 mlU/ml)
  LH 9,09 mlU/ml ( 2,4-12.6 mlU/ml)
  E2 32,27 pg/ml (12.4-233 pg/mL )
  Prolaktin 450,4 ulU/mL (120- 496 ulU/mL)
  Testosteron 0.701 nmol/L (0.290-1.67 nmol/L)
  Progesteron 2.06 nmol/L (0,6-4.7 nmol/L)
  DHEAs 149.2 ug/dL (60.9_337ug/dL )

  Da li je to moguce? Sta Vi mozete zakljuciti na osnovu ovih rezultata?
  Inace, imam 35godina.

  U iscekivanju Vaseg odgovora, srdacan pozdrav!

  1. Draga Mia,
   Pri izboru laboratorije biramo onu koja ima najbolje reference tj.certifikate. Ne znam u kojim laboratorijama ste radili.Rezultati zaista imaju velika odstupanja. Ukoliko su svi ostali nalazi uredni savetujem Vam da i dalje pokusavate trudnocu prirodnim putem a takodje da pocnete obradu za VTO.
   Srdacan pozdrav!

 141. Poštovana,
  Imam 40 godina.
  Nalaz AMH mi je 0,98 (ref.vr. 0,19-9,13).
  TSH mi je bio 4.900, ali uz 0,25mkg Eutiroksa dnevno sad je 2.270 (ref.vr.0.270-4.200), FT4 je 16 (ref.vr.12-22)
  Radila sam nedavno hormone na 3. dan ciklusa: LH 4.0, FSH 9.6, Progesteron 0.74, prolaktin 387, testosteron 0.30, estradiol 25.81, kortizol 638. Imam redovne menstruacije na 28 dana, nedavno rađen papa, svi brisevi, ultrazvuk, pregled, sve uredno. Samo trudnoće nema. Suprug uredan, ima dvoje iz prethodnog braka.
  Da li mislite da je problem zbog štitne, niskog AMH ili ukupne slike.

  1. Draga Nina,
   Najverovatnije da je TSH bio jedan od glavnih uzroka. Nadam se da ce te sada ubrzo doci do zeljene trudnoce. Suprug svakako treba uraditi spermogram jer je i to promenljiva stvar.
   Pozdrav!

 142. Postovana,
  sa partnerom pokusavam 2 godine da dobijemo bebu ali bezuspesno. FSH 10.33mIU/ml , LH 4.94mIU/ml, E2 5pg/ml. Radila sam i AMH 1.16 ng/ml i Inhibin B 38.8 ng/L. Inace imam 27 godina i pila sam klomifen i primala pregnyl ali bezuspesno. Sta Vi mislite o hormonskom statusu i ima li sanse da se prirodnim putem ostane u drugom stanju? Hvala

  1. Draga Tatjana,
   Hormoni koje ste ovde poslali su uredni ali je potrebno uraditi jos analiza, kako hormonskih tako i drugih. Razgovarajte sa Vasim ginekologom.
   Srdacan pozdrav!

 143. Poštovana Dr Ivana,

  Ostajala sam u drugom stanju 2 puta i oba puta sam imala spontani, prvi put u 6. a drugi put u 12. nedelji. Zadnji spontani sam imala u avgustu prošle godine. Radila sam hormone 3.dan ciklusa u novembru ove godine i ovo su rezultati:

  AMH 43,6 pmol/l odnosno 6,1 ng/ml
  T.S.H. 3,11 mUI/l
  F.S.H. 6,4 UI/l
  THYROXINE libre (T4L) 14,63 pmol/l
  OESTRADIOL PLASMATIQUE 48 pg/ml odnosno 176 pmol/l
  PROLACTINE 15,2 ug/l odnosno 319,2 mUI/l
  TESTOSTERONE 0,37 ng/ml odnosno 1,28 nmol/l
  Krvna grupa A pozitivna, Kell pozitivna, Phénotype Rhésus CC ee

  Suprug je radio spermogram, pokretljivost 50%, morfologija svega 20% spermatozoida normalne građe;

  Šta Vi mislite o mom hormonskom statusu i da li treba da se brinem? Imam 34 godine.

  Unapred zahvalna na odgovoru,

  Irma

  1. Draga Irma,
   Uzrok spontanih pobačaja je najčešće trombofilija žene ili loš kvalitet spermatozoida. Konsultujte se sa Vašim ginekologom oko dodatnih analiza u pravcu trombofilije a partner svakako neka poseti urologa.
   Srdačan pozdrav!

 144. Poštovana dr Ivana. Imam 34god, spremam se za vto jer suprug ima proglem sa pokretljivošću spermatozoida, trenutno je na terapiji proxeedom u martu radi kontrolni spermogram. Prosle godine sam radila hormone. Molim vas recite mi da li je ok anti milerov hormon(sa 33god) 2,12 ng/mL ref.vrednosti0,19-9,13.Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav!

  1. Draga,
   Vas AMH je potupuno uredan. Nadam se da ce terapija Vaseg supruga biti uspesna.
   Srdacan pozdrav!

 145. Postovana Dr Ivana,
  Imam 29god,nemam dece, i prvi put mi je menstruacija izostala. Inace sam uvek dobijala redovno i nikada nisu kasnile. Posle pregleda i uradjenih analiza,dijagnoza je: Amenorrhoea secundaria M91.1. AMH je 0,00. Posavetovali su me da se obratim endokrinologu. Zanima me ,da li postoji sansa za dobijanje jajnih celia uz odgovarajucu terapiju?

  Unapred hvala.

 146. Postovana dr Ivana,
  Imam 40,5 god, poslednjih 1,5 godinu dana pokusavamo da zatrudnimo 🙂 Urađena je analiza hormona: rezultati februar 2016 su sledeci (3 dan ciklusa):
  FSH 11,97 (Folikularna faza 3,50-12,5), napomena: poslednji rađeni mart 2015 7,87
  LH 8,11 (Folikularna faza 2,4-12,6),
  Prolaktin 264,5 (Ž.102-496),
  Estradiol 49,87 (folikularna faza 12.4-233)
  anti TPO 5 (ref vrednosti <35),
  TSH 2,55 (ref vrednosti 0,27-4,20),
  s-DHEA 11,23 (ref vrednosti 1,65-9,15),
  vitamin D total 14,34 (ref vrednosti 5-10 srednja deficijencija, 10-30 blaga deficijencija,30-100 poželjno),
  AMH 1,2 (ref vrednost 0,5-5,3) napomena poslednji rađeni mart 2015: 1,3
  OGTT:
  Glukoza našte 4,1 ref.vrednosti 4,1-6,1 mmol/l
  2h nakon opterećenja 4,2 nema
  Insulin 5,05 ref.vrednosti 4,1-6,1
  Insulin 120 min nakon opterećenja 34,5 nema

  Imajući u vidu moje godine,da li je sa ovakvim rezultatima moguća prirodna trudnoća ili se predlaže VTO?
  Da li povišene vrednosti s-DHEA i manjak vitamina D utiču na ostvarenje trudnoće?
  Napomena: spermogram muža je uredan (normospermia)

  Unapred hvala

  1. Draga Di,
   Vase analize su uredne. Deficijencija vitamina D ne utice na ostanak u drugom stanju. Apsolutno je moguca trudnoca prirodnim putem sa ovakvim nalazima.
   Srdacan pozdrav!

 147. Postovana doktorka, Vrednost mog AMH je 5,79 ,a referentne vrednosti su 0,19-9,13. Imam 24 godine. Kako se moze protumaciti ovaj rezultat?

  1. Draga Ceco,
   Vas rezultat ukazuje na verovatno postojanje sindroma policisticnih jajnika.
   Srdacan pozdrav!

 148. Poštovana dr, možete li mi odgovoriti da li je moguće da mi AMH iznosi 2 ako je predhodne dve godine uvek bio oko 1 ili je posredi neka greska u laboratoriji. Trenutno se pripremam za trecu vto, imam 37 godina. FSH mi je 9.69, LH 9.48, TSH 1.25, estradiol 36, prolaktin 461

  1. Draga Majo,
   Vrednost AMH se ne moze posmatrati izolovano. Potrebno je uraditi kompletan pregled u vidu Fertiliti testa.
   Pozdrav!

 149. Postovana dr Ivana.Imam 31 godinu sad cu 32 nisam do sada nijednom ostvarila trudnocu a sada bih jako zelela.Danas sam dobila nalaz hormona hs TSh,Anti TPO At,FSH,LH,Estradinol,Anti Mullerian i Prolaktin svi hormoni su dobri,ali mi nije jasno da li je za moje godine i sto nisam ni slucajno ostvarila trudnocu problem taj Anti Mullerian hormon. Radila sam ga 3 dana ciklusa da napomenem.Na nalazu pise 2.20-3.99 zadovoljavajuci dali je to u redu i dovoljno da ostvarim trudnocu prirodnim putem,nisam jos nikakve briseve radila ali nameravam hvala unaped na odgovoru.

  1. Draga Majo,
   Vas AMH je uredan. Javite se Vasem ginekologu radi dodatne dijagnostike.
   Srdacan pozdrav!

 150. Postovana, imam 25 godina, nisam radjala, ciklusi mi nisu redovni, a AMH mi je 4.59 ng/ml. Da li mi je reyultat dobar?

  1. Draga Petra,
   Uradite hormonski status treceg dana ciklusa.
   Srdacan pozdrav!

 151. Poštovana doktorice,
  Hormoni su mi slijedeći: estradiol 211,8; prolaktin 224,9; LH 7,96; FSH 9,78. TSH mi je 2,73. AMH 0,71 ng/L.
  Prošle godine u 7. mjesecu imala sam blighted ovum, bila je prirodna trudnoća.
  Imam 42 godine.
  Moje pitanje: imam li šanse prirodno ostati trudna? AMH mi se čini dosta nizak.
  Puno vam hvala na odgovoru, kojeg željno iščekujem. Veliki pozdrav!

  1. Draga Sanja,
   Sanse za trudnocu uvek postoje. AMH jeste nizak ali nije presudan. Mozda je bolje pokusati sa vantelesnom ukoliko imate mogucnosti.
   Srdacan pozdrav!

 152. Draga Doktorka,
  Imam 35 godine, 2011 sam imala jedan missed i do tad nisam planirala decu do sad dpa sam radila analize:
  FSH mi je porazavajucih 30,3
  LH 11,4
  AMH <0,10
  ESTRADIOL 32,5
  ESTRADIOL 119,3
  PROLACTIN 146
  PROGESTERON 1,19
  PROGESTERON 0,38
  TESTOSTERON <0,69
  Da li da odmah krenem na VTO ili ima nade da se nesto uradi.
  Hvala unapred

  1. Draga Tijana,
   Moj savet je da se obratite ginekologu radi eventualne vantelesne oplodnje.
   Srdacan pozdrav!

 153. Poštovanje,

  Htela bih da ostanem u drugom stanju,nisam rađala do sada, imam 29 godina, obratila sam se ginekologu zbog stalni tegoba u maloj karlici sa desne strane.
  Na vaginalnom ultrazvuku mi je video u materici promenu koja liči na endometrijalni polip od 16x12mm , a na desnim adneksima promena različitog inteziteta 38x35mm i oko jajnika malo slobodne tečnosti.
  DR sumnja na endometriozu.
  I dao mi je da uradim analize trećeg dana ciklusa, rezultati su sledeći:

  1.ESTARDIOL= 36,6 pg/mL, ref.vred. u folikul.fazi 0-160 pg/mL
  2.ESTRADIOL= 134,3 pmol/L
  3.FSH= 6,6 mIU/mL, ref.vred. u folikul.fazi 2,8-11,3 mIU/mL
  4.ANDROSTENDION §= 3,55 ng/ml, ref.vred. 0,30-3,30 ng/mL
  5.ANTI MULLERIAN HORMON §= 1,52 ng/mL, ref.vred. 0,19-9,13 ng/mL
  6.CA 125= 9,4 U/mL, ref.vred. <35,0 U/mL
  7.HE 4= 48,3 pmol/L, ref.vred.:premen.<70,0 pmol/L i postmen.<140,0 pmol/L
  8.ROMA indeks= 6,7%, ref.vred.:premen.<7,4% i postmen.<25,3%

  Izvinjavam se što sam odužila, pošto mmi je DR na odmoru do 16.5. jako me zanima komentar rezultata, vidim da je ANDROSTEDION van ref.vred. pa ne znam šta to može da znači?

  Unapred zahvalna.

  1. Draga Nevena,
   Vase lab. analize ne ukazuju na endometriozu. Svakako je potrebno korelirati sa ultrazvucnim nalazom kao i sa klinickim pregledom. Takodje vazi i za androstendion.
   Srdacan pozdrav!

 154. Postovani, analize su radjene 3 dana ciklusa, 34 godine mi je….
  Da li Vam ovi rezultati govore sta je uzrok sto do sada nikad nisam ostala u drugom stanju?

  NALAZ:7.241 ng/mL
  Očekivane vrednosti – žene:
  Rana folikularna faza 0.5-2.3
  Sredina ciklusa   0.8-2.6
  Lutealna faza 0.5-2.3odrasli (15-41 god.-reproduktivno doba)0.9-4.3 (uvek < 10.0) ng/mL

  Analiza Rezultat Referentne vrednosti Jed. mere
  FSH 5.9folikularna faza 3.5 – 12.5ovularna faza 4.7 – 21.5lutealna faza 1.7 – 7.7post menopauza 25.8 – 134.8muškarci 1.5 – 12.4IU/

  LESTRADIOL (E2) 18.43folikularna faza 12.4 – 233ovulatorna faza 41.0 – 398lutealna faza 22.3 – 341post menopauza < 5.0 – 138trudnoća (prvi trimestar) 154 – 3243muškarci 25.8 – 60.7pg/mL

  LH 3.93folikularna faza 2.4 – 12.6ovulatorna faza 14.0 – 95.6lutealna faza 1.0 – 11.4post menopauza 7.7 – 58.5muškarci 1.7 – 8.6IU/L

  PROGESTERON 1.31folikularna faza 0.6 – 4.7ovulatorna faza 2.4 – 9.4lutealna faza 5.3 – 86post menopauza 0.3 – 2.5muškarci 0.7 – 4.3nmol/L

  PROLAKTIN 13.24muškarci 4.04 – 15.2žene 4.79 – 23.3ng/m

  TSH mi je 1,88

  1. Draga Lela,
   Ove analize koje ste naveli ivde su uredne osim prve za koju niste napisai sta pretstavlja.
   Srdacan pozdrav!

 155. Draga Ana,
  Vas hormonski status je zadovoljavajuci.Savet je da partner uradi spermogram.
  Srdacan pozdrav!

 156. Draga Ana,
  Hormoni koji se rade treceg dana ciklusa su FSH, LH, estradiol, progesteron, testosteron, prolaktin, i hormoni stitaste zlezde. Svakako konsultujte Vaseg ginekologa.
  Srdacan pozdrav!

 157. Postovani imam 31 godinu. Moj hormonski status, kojeg sam radila 3. dana

  ciklusa, izgleda ovako.

  FSH 9.3 folikularna faza 2.5 – 10.2

  LH 4.3 folikularna faza 1.9 – 12.5

  Prolaktin u 8 casova 15.25 5.18 – 26.53

  Estradiol 39.2 folikularna faza 19.5 – 144

  Progesteron 4.02 folikularna faza treba da bude manja od 4.45

  Testosteron 1 .64 0.5 – 2.6

  AMH 2.67 ng/ml

  Hormoni stitne zlezde su dobri.

  Brine me visok FSH i plasim se u vezi zaliha. Ne pokusavam da zatrudnim, ali moje pitanje bi bilo, sta ove vrednosti govore i da li treba da poradim na tome, jel nemam mozda puno vremena. Da napomenem da jako maljava i imam problem sa bubuljicamam, ali je mesecni ciklus redovan. Hvala Vam mnogo.

  1. Draga Jelice,
   Vas hormonski status je potpuno uredan!
   Srdacan pozdrav!

 158. Postovna,imam 31 godinu i jedan neuspjeli postupak vantjelesne.Imam sindrom policisticnih jajnika.Molim vas da mi prokomentarisete nalaze(radjeni 3 dan ciklusa)
  TSH 2.81
  TPOAt 13.1
  TgAt <20.0
  Slobodni T4 15.2
  FSH 6.8
  LH 10.8
  Prolaktin 490
  Estradiol 209
  Progesteron 1.9
  Testosteron 0.933
  SHBG 152
  Androstenedion 7.39
  DHES 2.88.Ovo su poslednji nalazi.
  Prije nekoliko mjeseci sam radila i inhibin b 107pg| ml,AMH 71,88 pmol|L.I opet sam uradila AMH u privatnoj klinici i on je bio 11.8 ng|mL.
  DHES u julu prosle godine bio je 4.34 a sad je 2.88.Shbg je bio 99.5 sad je 152. Ogtt test je radjen i on je u redu.Zasto ne moze doci do trudnoce?KOji jos problem po Vama imam pored pcos sindroma?

  1. Draga Marijana,
   Vi prvo morate regulasati rad jajnika, tj.dobiti adekvatbu terapiju..
   Razgovarajte ssa Vasim ginekologom.
   Sradacan pozzdrav!

 159. Poštovana dr Ivana Đurđević Starović,molim vas za odgovor na sledeće pitanje. Danas sam uzela rezultat AMH hormona,rezultat je 0.645 ref vrenosti 0,672-7,55ng/ml. Da li je ovo normalan rezultat shodno tome da imam 36 godina?Vidim i sama da je vrednost malo niza od ref. dali treba da se brinem o tome pretpostavjamda imam jos neka jajna celija dal da ocekujem da zzatrudnim prirodnem putem ili treba da predjem na vantelesnu nista mi nije jasno i sam zbrinuta .da nisam radila druge ispitivanja hormone dali bi trebalo jos neki hormon da se ispita .hvala unapred

  1. Draga Elena,
   Vas rezultat AMH jeste nizak. Ukoliko je ultrazvucni nalaz uredan, savetujem da pokusate sa lekovima koji mogu poboljsati funkkciju jajnika i povecati nivo AMH-a.
   Srdacan pozdrav!

 160. Da napomenm sa su mi u poslednje vijeme menstruacije su sve oslunije, a hormon TSH 3,50.Molim Vas na bilo kakvom odgovoru, posto cudno se osjecam vec duze vreme.

  1. Draga Jelice,
   Vrednost TSH je uredna ali je potrebno uraditi fT4 i fT3.
   Srdacan pozdrav!

 161. Poštovani,

  Poštovani,

  Imam 24 godine. Pojavilo mi se vanmenstrualno krvarenje 16. dana ciklusa. Danas je 27. dan i još uvek traje. Nije obilno, već je kao poslednji dan menstruacije. Doktorka mi je prepisala orgametril da pijem 10 dana 2×1. Počela sam da pijem 20. dan ciklusa, ali mi ne prestaje. UZ i pregled su u redu, to sam radila prošle nedelje. Pre dva meseca sam radila kolposkopiju i papa test i to je bilo u redu, kao i testove na hlamidiju, mikoplasmu, ureaplasmu, bakterije i gljivice i to je u redu. Nemam pojacan vaginalni sekret, ali sam tu III b grupa iako su ovi brisevi u redu. Uzimala sam vaginalete i nisu mi pomogle.

  Zanima me koji su UZROCI vanmenstrualnog krvarenja, ako su mi rezultati dobri i zašto nisu prestali kada već 8 dana uzimam orgametril? Zašto mi se sekret ne reguliše od vaginaleta, ako su brisevi u redu?

  Prijatan dan,

  Marija

  1. Draga Marija,
   Morate da se obratite Vasem ginekologu, on je taj koji ce preuzeti dalje korake.
   Pozdrav!

 162. Postovana Dr Ivana,
  Imam 32 godine. Na ultrazvucnom pregledu je utvrdjeno da na oba jajnika imam mikrociste od sasusenih folikula.
  Zamolila bih vas za procenu mog hormonskog statusa na osnovu ovih razultata.

  Drugi dan ciklusa:
  hormon rezultat ref. vrednost i jedinica
  LH 3,7 (1,7-13,3 mlU/ml)

  FSH 9,7 (4,5-11,0 mlU/ml)

  Prolaktin 910,3 (110,7-780,3 mlU/L)

  17 beta-ESTRADIOL 41,1 (25-300 pg/ml)

  Testosteron 56,43 (9-56 ng/dl)

  Progesteron 0,80 (<0,87 ng/ml)

  T3 0,92 (0,79-1,58 ng/ml)

  T4 7,7 (4,9-11 ug/dl)

  FT4 13,33 (10,6-21,0 pmol/L)

  TSH 2,910 (0,63-4,19 uU/ml)
  Hvala unapred!

  1. Draga Danijela,
   Kod Vas postoji sindrom policisticnih jajnika. Razgovarajte sa ginekologom o uvodjenju terapije.
   Srdacan pozdrav!

 163. Postovana dr Ivana Djurdjevic Starovic….uradila sam amh hormon pre par dana…rezultat je 0,978/ml a ref vr su 0,672-7,55…imam 38godina…zanima me da li mogu ostati trudna prirodnim putem i sta da radim jako sam zabrinuta…nemam dece…unapred hvala

  1. Draga Snezana,
   Postoji mogucnost za trudnocu. AMH jeste nizi ali nemojte da Vas to obeshrabri.
   Pozdrav!

 164. Pozdrav Doktorka
  Da li bi ste bili ljubazni da mi malo pojasnite tj.rastumacite moje nalaze hormona?!
  Imam 27 godina,suprug i ja pokusavamo vec 1,5 da dobijemo bebu ali neuspesno.
  Letos sam vadila hormone drugi dan menstruaciije,moj ginekolog i nije bas nesto zadovoljan!
  AMH: 2,9 ng/ml(ref.vrednost 05-5,3 ng/ml)
  FSH: 7,74(ref.vrednost 3,50-12,50 mlu/ml)
  LH:11,9(ref.vrednost 2,4-12,6 mlu/ml)
  PROGESTERON: 0,809(ref.vrednost 0,2-1,5 ng/ml)
  PROLAKTIN JUTARNJI: 1113(ref.vrednost 102,00-496,00 nu/ml
  TESTOSTERON: 0,274(ref.vrednost 0,060-0,820 ng/ml)
  ESTRADIOL: 31,10(ref.vrednost 12,4-233 pg/ml)
  Hs/TSH:1,11(ref.vrednost 0,27-4,20 mu/l
  Hvala vam unapred!
  Srdacan pozdrav!

  1. Draga Tatjana,
   Vi imate povisene vrednosti prolaktina i to morate da regulisete. Hormonski status ukazuje da kod Vas potoji sumnja na policisticne jajnike. Razgovarajte sa svojim ginekologom o daljem ispitivanju.
   Srdaca pozdrav!

 165. Poštovana dr Ivana, moj AMH je 1,66 ng/mL (0,19-9,13), a imam 25 godina. Da li je ovaj rezultat zadovoljavajući?
  Evo ostalih:
  T3 1.79 nmol/L 1,30 – 3,10
  T4 68.84 nmol/L 66,0 – 181,0
  TSH 1.28 µIU/ml 0,27 – 4,20
  Estradiol 23.54 pg/mL 12,4-233,0
  LH 5.09 mIU/ml 2,4-12,6
  FSH 5.88 mIU/ml 3,5-12,5
  Progesteron 1.18 ng/mL 0,4-2,3
  Prolaktin 316.6 µIU/L žene: 102-496
  Testosteron 0.338 ng/mL Žene od 20-49 g.:
  0,084-0,481

 166. Poštovana dr Ivana Đurđević Starović,molim Vas za odgovor na sledeće pitanje:rezultat AMH hormona je 0.814, a ref vrednosti su 1,18-9,16 ng/ml. Da li je ovo normalan rezultat shodno tome da imam 29 godina?Vidim i sama da je vrednost niska. Da li treba da se brinem?kakve su mi sanse za trudnocu prirodni putem?

  1. Draga Milice,
   AMH jeste nizak, narocito s obzirom na Vase godine. Nizak AMH se cesto javlja kod endometrioze pa Vam savetujem ultrazvucni pregled.
   Srdacan pozdrav!

 167. Imam 32 godine. Moj AMH je 0.46. (dva puta radjeno)
  Referentne vrednosti su 0.19 do 9, ..
  Koliko je loše stanje?

  Da napomenem da sam pre oko 9 meseci radila AMH i rezultat je bio oko 4.

   1. Da, nema greške iste jedinice.
    Čitala sam da i hormoni mogu da variraju. :/ FSH mi se malo povećao, a bio je u granicama normale. Ostali su dobri.
    Međutim, AMH je drastično opao.

 168. Postovana doktorka Ivana,
  Zelela bih i ovog puta da cujem Vase misljenje buduci da se spremam na novi postupak VTO.Iz prethodnog imam devojcicu kojoj je sada
  13 meseci. Vi ste mi tada ulili nadu u uspeh i tako je i bilo.
  Sada imam 43 god. i vrednosti hormona su se promenile.Amh je 0,83 ng/ml, fsh 9,4.
  Radila sam i ostale koji su svi u normalnim vrednistima. Molim Vas za Vase misljenje o mojim sansama za trudnocu.
  Hvala Vam 

  1. Postovana dr.Ivana,imam 33 god i spremam se za VTO.AMH mi je 4,73 ng/ml(optimalna plodnost).Da li je to uredan,i kakve su sanse za trudnocu? unapred hvala.

  2. Draga Majo,
   Nadam se da ce i ovoga puta pozitivna energija uciniti svoje
   Vas AMH jeste nizi ali svakako nije obeshrabrujuci, tim pre sto je FSH uredan.
   Zelim Vam ubrzo i drugu trudnocu.
   Srdacan pozdrav!

 169. Postovana dr. Ivana, molim Vas za Vase misljenje. Imam 30 godina amh mi je 7.2 referentne vrednosti su od 0.43 do 12.6, ali nisam radila 3. dana ciklusa. Dal to ima veze, jel su mi ti rezultati dobri? Unapred hvala.

  1. Draga Marija,
   AMH nije obavezujuce raditi 3. dana ciklusa. Vas nalaz bi mogao ukazivati da imate sindrom policisticnih jajnika. Konsultujte se sa Vasim ginekologom.
   Srdacan pozdrav!

  1. Draga Riza,
   AMH 0 je jako redak nalaz. Sto se tice drugog hormona da li ste mislili na FSH?

 170. Draga Ana,
  Zavisi kada je radjena stimulacija.
  Vec nakon par ciklusa mozete raditi AMH.
  Srdacan pozdrav!

 171. Vesna
  Poštovana dr.Ivana,imam 33 god, i dg policistični jajnici,neuredan ciklus, radila sam hormone i evo mojih rezultata;FSH 4.15mlU/mL , Anti Mullerian hormon 15.4ng/mLM ,LH 10.27mlU/mL,Estradiol 17.16pg/ml , Estradiol (pmol/l) 63 pmol/l, Progesteron 1.87 nmol/L , Progesteron ng/ml 0.587 ng/ml. Molim Vas Vase misljenje o mojim rezultatima i kakve su mi šanse za prirodnim začećem obzirom da do sad nisam rađala. Pozdrav.

  1. Draga Vesna,
   definitivno se radi o sindromu policisticnih jajnika. Konsultujte Vsseg ginekologa o uvodjenju terapije.
   Srdacan pozdrav!

 172. Postova doktorice,
  Imam 32 godine,nikada nisam ostajala u drugom stanju,a upravo trebam na laparoskopiju, jer imam na lijevom jajniku endometrioznu cistu velicine 8,4 mm.
  Radila sam hormone:FSH – 13,42 mlU/mL, LH – 2,97, Estradiol – 39,80 i progesteron – 0,40 i AMH – 0,617 ng/mL, TSH mi je 4,56.
  Molim vas mozete li mi reci da li mogu ostati u drugom stanju,jesu li mi ovi nalazi bas losi?
  Hvala vam unaprijed na odgovoru!

  1. Draga Slavice,
   Vas AMH jeste nizak, to je uzrok endometrioza koja je ostetila jajnicno tkivo. Savetujem da se obratite endokrinologu radi uvodjenja terapije za povisen TSH.
   Srdacan pozdrav!

 173. Postovanje! Imala sam jednu prirodnu trudnocu pre tri godine (tada sam imala 38), amniocentezom su utvrdjene anomalije kod ploda i trudnoca mi je prekinuta u 6-om mesecu trudnoce. Nakon toga sam imala operaciju 12 mioma, od tada mi je jedan jajovod (desni) srastao. Prohodan je samo levi. Sada imam 41 god.i tri meseca. Pokusavam da zatrudnim vec skoro dve godine…bila sam na jednoj inseminaciji koja nije uspela. Inace imam redovne ovulacije i po nekoliko folikula, ne pijem nikakvu terapiju. Ovulacije su bez stimulacije sa po nekoliko sitnih i jedan do dva vodeca folikula. Moje pitanje…kakve su mi sanse za vto sa AMH 0,23 ng/ml FSH 11,64 mlU/ml i LH 10,29 IU/L. Citam po forumima svasta, pa sam se uplasila da li cu moci na vto sa ovakvim analizama? Unapred Hvala!

  1. Draga Snezana Vas AMH jeste nizi ali i sa nizim vrednostima se ostaje u drugom stanju.
   Nadam se pozitivnim vestima.
   Srdacan pozdrav!

   1. Zahvaljujem se na odgovoru. U međuvremenu sam ponovila FSH i LH i sada su vrednosti smanjene. FSH je sada 7,88 mlU/ml a LH 6,18 mlU/ml.AMH nisam ponovila pošto sam ga radila pre 4 meseca. Počinjem da se pripremam za VTO. Još jednom hvala Vam na odgovoru. Veliki pozdrav!

 174. Poštovanje imam 27 god.i osam god.braka ali nikada nije došlo do začeća evo mojih rezultata: AMH 2.65ng/ml.FT3 6.09 indikator H. FT4-12.53,TSH-1.843,ESTRADIOL 118,PROGESTERON 0.9,LH-1.9,PROLAKTIN8H 435,PROLAKTIN11h 183. TESTOSTERON 1.79.

  1. Draga Dragana,
   Prema Vašim nalazima hormina Vi nemate policistične jajnike. Razgovarajte sa Vašim ginekologom o dodatnoj dijagnostici kao što je ispitivanje prohodnosti jajovoda, spermogram partenera…
   Srdačan pozdrav!

 175. Poštovana, imam 39g i 7 meseci AMH sam radila šestog dana ciklusa i vrednost je 1.42ng/ml,ref.vrednosti su od 0.43 do 12.6, da li je moj rezultat u redu , obzirom da se pripremam za VTO?

  Unapred veliko hvala

 176. Postovana, zanima me da li ima veze kada se radi hormonska analiza da li je bolje raditi drugi ili treci dan ciklusa ili je svejedno, takodje za amh koji dan ciklusa je najbolje da se radi? Hvala.

 177. Poštovana dr. Ivana, molim Vas za Vaše mišljenje. Imam 24 god, radila sam hormone 3. dana ciklusa i evo mojih rezultata: FSH 6.6 mIU/mL, LH 12.9 mIU/mL, AMH 9.62 ng/mL. Da li su to policistični jajnici?
  Unapred zahvalna

  Srdačan pozdrav

 178. Devojke hormoni su mi radjeni 3-eg dana ciklusa i evo rezultata pa malo da mi pomognete.Imam 30 god i radim na bebi ali nikako da bude 🙁
  LH 6,88 FOLIKULARNA FAZA 2,4-12,5 IU/L
  ESTRADIOL 81 FOLIKULARNA FAZA 46-607 pmol/L
  TESTOSTERON 1,06 0,22-2,9 nmol/L
  PROGESTERON 1,73 FOLIKULARNA FAZA 0,6-4,7 nmol/L
  PROLAKTIN 660 102-496 mlU/L (to je povecano i te kako)
  FSH 6,4 FOLIKULARNA FAZA 3,5-12,5 IU/L
  AMH 2,484 ng/mL 0-12,6 ( zene premenopauze) i zene 3-eg dana ciklusa 0-10,6
  INHIBIN B 43,01 pg/mL zene 3-eg dana ciklusa manje od 273

 179. Poštovana, imam 34 godine. FSH je 10.79 IU/L
  Prolaktin je 188.74uIU/ml
  AMH 0.784 ng/mL
  kakav je ovo nalaz i da li je udovoljan za prirodno začeće?

 180. Poštovana dr Ivana,
  Molim Vas za mišljenje oko mogućnosti da zatrudnim. Imam 45 godina, upravo sam dobila rezultate po kojima je AMH 0.37 ng/mL a Inhibin B 119.6 ng/mL.
  Hvala unapred.

 181. Poštovana,
  Imam 42 godine i pripremam se za prvu VTO. Nisam radjala do sada.
  Moji rezultati su:
  AMH 1,41 ng/ml
  FHS 5,7 IU/L
  LH 6,4 IU/L
  PROLAKTIN 19 ng/ml
  ESTRADOL 372 pmol/L
  PROGESTERON 0,5 ng/ml
  TESTOSTERONE 1,08 nmol/L
  T3 1,92 nmol/L
  T4 98,2 nmol/L
  THS 2,17 mU/L
  Molim Vas za misljenje o mojim rezultatima.

 182. Postovana Ivana, imam 34,5 godine radila sam AMH treci dan ciklusa i rezultat je 3,16 ng/ml,referentne vrednosti su od 0,19-9,13 ng/ml.Da li je to uredan rezultat i dobar, s obzirom da se pripremam za VTO.Srdacan pozdrav.

  1. Draga Bojana,
   Vas rezultat je uredan.Zelim Vam srecu prilikom pokusaja VTO-a.
   Srdačan pozdrav!

 183. Dr imam pitanje za vas o mojim mogucnostima za prirodno zatrudnjivanje.
  Imam 30 godina. imala sam operaciju mioma a tokom operacije je otkrivena i endometrioza i zarista su uklonjena a zatim sam bila na terapiji diferelina 4 meseca. Pre operacije AMH je bio 4.44ng/ml a trudnocu smo pokusavali oko god dana. da li je ova operacija i terapija uticala na sadasnje vrednosti AMH da li treba da ponpvim analize i kakve su sada sanse za zatrudnjivanje?

  1. Draga Ivo,
   Endometrioza moze da utice na funkciju jajika ukoliko je iste zahvatila. Sanse za zatrudnjivanjem postoje. Ukoliko ne ostajete u drugom stanju uradite hormonski status 2.-4. dana ciklusa.
   Srdacan pozdav!

 184. Postovana, imam 34 godine, amh mi je 0.68ng/ml, ref. vrednosti su od 0.07-7-35, radjen 19 dan ciklusa.
  Polni hormoni i hormoni stitne zlezde radjeni 2. dan ciklusa,
  E2 22.1 ng/ml
  lh 5.8 iu/l
  fsh 15.5 iu/l
  progesteron 0.30ng/ml
  prolaktin 534.5iu/ml
  testosteron 0.456 ug/l

  ft4 15,67 pmol/l ref.vred. 12.00-22.00
  tsh 3.87 iu/ml ref.vred 0.27-4.20

  Ima li sanse za trudnocu prirodnim putem? Pozdrav.

  1. Draga Marina,
   Vas FSH je poprilicno visok za vase godine. Takodje i TSH treba sniziti na vrednost oko 2. Posavetujte se sa svojim ginekologom oko uvodjenja terapije za stitastu zlezdu.
   Srdacan pozdrav!

 185. Postovana,
  AMH mi je 12.11 ng/ml a ref.vrednosti 0.19-9.13…imam 31 godinu i pokusavam da ostanem u drugom stanju 2 godine. FSH je 7.0 a LH 4.9. Hvala!!!

  1. Draga Svetlana,
   Savetujem Vam da ponovite rezultat, ponekad dodje do greske.
   Srdacan pozdrav!

 186. Poštovana doktorka,

  imam 45 godina. Molji rezultati su:
  AMH – 1.61 ng/ml (ref. vrednosti 0.43-12.6 ng/ml)
  FSH – 9.56 mlU/ml (ref. vrednosti 3.50-12.50 mlU/ml)
  LH – 6.41 mlU/ml (ref. vrednosti 2.40-12.60 mlU/ml)
  E2 – 46.14 pmol/L (ref. vrednosti 46.00-607.00 pmol/L)
  FSH,LH i E2 radjeni su drugog dana ciklusa.
  Molim Vas za mišljenje vezano za VTO sa sopstvenom jajnom ćelijom.

 187. Poštovana,
  imam 36 godina. Već dve godine pokušavam da ostanem u drugom stanju. Do sada nisam rađala.Uradila sam hormonski status 3.dana ciklusa. I rezultati su sledeći:
  TSH-1,21 (0.55-4.78)referentne vrednosti
  FT4-19,5 (11.5-22.7)
  FT3-5,29 (3.5-6.5)
  LH-5,05 (2.4-6.6)
  ESTRADIOL-102 (46-607)
  TESTOSTERON-2,36 (0.22-2.9)
  PROGESTERON-3,91 (0.32-0.95)
  PROLAKTIN-185 (59-619)
  FSH-9,4 (59-8.1)
  AMH-0.74 (nisam pratila koji je dan ciklusa)
  INHIBIN B-54.49 (nisam pratila koji je dan ciklusa)
  Spremam se za VTO.Zanima me šta znači povišen progesteron? Da li postoje neki lekovi za povećanje AMH i ako postoji šta biste mi preporučili? Napominjem da imam blagu IR i preddijabet.Pijem Siofor 2*500mg.

  Unapred Vam se zahvaljujem na brzom odgovoru.

  Srdačno,
  Maja

 188. Postovana doktorka,

  Molim Vas za misljenje o rezultatima dobijenim treceg dana ciklusa (imam 44 god.):
  TSH 2,67
  FT4 14,5
  AMH 1,64 (ref. 0,19- 9,13)
  FSH 7,2
  LH 3,5
  PRL 195
  E2 90

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *