Teme o neplodnosti koje vas najviše zanimaju

Za protekle tri godine projekta “Hoću bebu”, objavili smo više stotina tekstova o svim spektrima neplodnosti. Kroz proverene informacije, savete lekara i novosti iz oblasti lečenja neplodnosti trudimo se da sajt www.hocubebu.rs bude jedan od najboljih izvora informacija, ali i podrške za parove koji pokušavaju da dobiju dete. Istražili smo za vas teme o neplodnosti koje vas najviše zanimaju.

Istražili smo statistike sajta da bismo videli koje informacije, od onih koje smo vam pružili, smatrate najbitnijim i najkorisnijim. Ono što smo saznali iz rezultata statistike na sajtu nam mnogo znači, jer će nam biti smernica kojim temama da se bavimo u budućnosti.

Teme o neplodnosti koje vas najviše zanimaju

1. Ženski sterilitet

Neplodnost je ozbiljan problem, i za parove koji ne mogu da dobiju dete, i za društvo u celini. Oko 15% bračnih parova u reproduktivnom periodu je neplodno.

SMatra se da je muški faktor neplodnosti je uzrok u 45%, ženski u 45%, a u 10% slučajeva, oboje su odgovorni.

2. Antimilerian hormon

Jedna od prvih analiza koje žene sprovode su vezane za proveru hormona. AMH je hormonski marker kojim se kvantitativno predviđa rezerva jajnika, starost, funkcionalna iscrpljenost i njegova reakcija na stimulaciju ovulacije. Nivoi AMH opadaju sa godinama, pa u perimenopauzi opada, kako kvalitet, tako i broj folikula u jajniku. Nivo AMH ne može direktno da pokazuje aktuelni broj oocita (jajnih ćelija ), ali sigurno ukazuje na njihov ukupni broj i potencijal. Pročitajte više o antimilerian hormonu.

Saznaj više:  Ne odustajte! Nekada VTO uspeva iz šestog puta

3. Hlamidija –  prva stvar koju treba da isključite, ako želite bebu

Ova bakterija  (Chlamydia trachomatis) je glavni uzrok steriliteta, vanmaterične trudnoće i prevremenog porođaja. Infekcija ovom bakterijom u najvećem broju slučajeva ne daje simptome, a pre uključivanja u postupak VTO, jedna od prvih stvari koju će vam tražiti da uradite, jeste upravo testiranje kojim se utvrđuje da li ste zaraženi hlamidijom. Pročitajte više o opasnostima od hlamidije.

 

teme o neplodnosti koje vas najviše zanimaju

 

4. Faze vantelesne oplodnje

Vantelesna oplodnja je dugo bila poslednja metoda lečenja neplodnosti, onda kada nijedna druga metoda ne pruži rezultat. Međutim, zbog stope uspešnosti, većina ginekologa je danas smatra jednom od prvih metoda za lečenje infertiliteta. Vantelesna oplodnja je procedura zahvaljujući kojoj je do sada rođeno više od 5 miliona beba u svetu.  Pogledajte infografik koji jednostavno i slikovito objašnjava faze vantelesne oplodnje.

5. Veza između prolaktina i neplodnosti

Jedan od najvažnijih hormona u regulaciji menstrualnog ciklusa je prolaktin (PRL). Povećanje njegove sekrecije je najčešće povezano sa hroničnom anovulacijom i infertilitetom. Povišen prolaktin može da bude jedan od uzroka neplodnosti. Na koji način možete otkriti da li je vaš nivo prolaktina normalan i kako se leči ovaj poremećaj, pročitajte u tekstu na temu povezanosti prolaktina i neplodnosti.

Saznaj više:  Na grupe razbrojs’- da li znate koju grupu vaginalnog sekreta imate? I zašto bi to trebalo da vas zanima ako planirate bebu

6. Ultrazvučna folikulometrija

Postoji više načina kojima se ovulacija može dokazati. Folikulometrija je jedan od načina, a sam pregled, takozvana “ultrazvučna folikulometrija”, je jednostavan, bezbolan i neškodljiv, a dovoljno pouzdan. Pročitajte više o ultrazvučnoj folikulometriji

7. Priče koje inspirišu – Ponosna mama trojki

Ma koliko put ka bebi bio težak, lepe priče, sa srećnim završetkom, uvek su velika inspiracija i podstrek za parove koji se leče od neplodnosti. Tako je i ova divna priča, ponosne mame trojki, o tome kako su do njih došli, osvojila srca naših čitalaca i nalazi se visoko na listi naših najčitanijih tekstova. Pročitajte ovu inspirativnu priču Ponosna mama trojki.

8. Kategorija Moja priča

Volite da čitate i iskustva drugih, koji su već uspeli i uživaju sa svojim bebama. Tako se kategorija “Moja priča” našla na mestu najčitanijih tekstova na sajtu Hoću beba. Pročitajte neke od ovih inspirativnih priča o putu ka potomstvu.

9. Ureaplazma

Ova mala, ali opasna bakterija, može da bude i često jeste uzrok neplodnosti. Čak oko 70 % seksualno aktivnih odraslih osoba je domaćin neke od ovih bakterija. Međutim, kada dođe do značajnijeg razmnožavanja, mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje male karlice, uretritis i gubitak trudnoće. Saznajte više o ureaplazmi i načinima da se ova bakterija izleči.

Saznaj više:  Vantelesna je izbor: Priča jedne mame

10.  Aspiracija

Aspiracija je deo procesa vantelesne oplodnje. Ova procedura podrazumeva probadanje iglom u šupljine folikula koji nose jajne ćelije, što se zove punkcija folikula, a usisavanje jajnih ćelija. U našem tekstu smo opisali kako aspiracija izgleda, koji su potencijalni rizici i kako treba da se ponašate posle ove intervencije. Pročitajte više o aspiraciji. 

Ovo su najčitaniji tekstovi na sajtu Hoću bebu. Da li biste želeli da pišemo i o nekim drugim temama? Predložite, u komentarima, ili na e mail podrska@hocubebu.rs

2 thoughts on “Teme o neplodnosti koje vas najviše zanimaju

  1. Pozdrav interesuje koje sve hormone treba da izvadim da vidim jeli sve uredu duzi period pokusavam da zatrudnim ali nista ultrazvucni nalaz,papa nalaz i kolsposkopski nalazi su mi uredni.Imam vec cerkicu od 6god.Unapred hvala

    1. Draga Svjetlana,
      Hormoni koji se rade su FSH, LH, progesteron, estradiol, prolaktin, testosteron i hormoni stitaste zlezde. Sakako konsultujte Vaseg ginekologa.
      Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *