Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)?

S obzirom na to da nam stiže jako veliki broj pitanja o Anti-Muulerian hormonu (AMH), smatramo da bi bilo dobro da se jos malo bolje upoznamo sa njim. Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)? Ovaj hormon je parovima koji se leče od neplodnosti veoma važan jer može da ukaže na rezervu jajnih ćelija koje žena ima.

Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)?

Amh ili Antimilerijan hormon je veoma važan pokazatelj rezerve jajnih ćelija.

Za razliku od muškaraca, kod kojih se ovaj hormone luči od rođenja, celog života, kod žena, hormon proizvode ćelije folikula jajnika, tek nakon puberteta, kada se oni aktiviraju.  AMH luče preantralni i antralni folikuli, veličine od 3mm-8mm. Nakon rasta folikula preko 8mm prestaje stvaranje AMH.

Povišene i smanjene vrednosti AMH

  • Povišene vrednosti AMH se javljaju kod žena sa policističnim jajnicima. Kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika postoje mnogobrojni folikuli jajnika veličine od 3mm-8mm, koji luče AMH.
  • Smanjene vrednosti AMH ukazuju na smanjenu rezervu janih ćelija. To smanjenje može da bude u u skladu sa godinama starosti pacijentkinje, jer vrednosti ovog hormona opadaju s godinama, naročito nakon 40. godine. Ali, isto tako ovo smanjenje se može javiti i pre 40. godine pa čak i dosta ranije.
Saznaj više:  Osam rečenica koje ne treba da kažete parovima koji se bore sa neplodnošću

žene sa AMH koji je u granici referentnih vrednosti imati veću šansu za uspeh vantelesne od onih žena kod kojih je AMH nizak

Žene kod kojih dolazi do smanjenja broja jajnih ćelija pre 40. godine najčešće imaju prevremenu insuficijenciju jajnika(POF), što se ranije nazivalo terminom preuranjena menopauza. Kod ovih žena je po pravilu smanjen nivo antimilerijan hormona, a povišen nivo FSH.

Na funkciju janika, a samim tim i na vrednost AMH mogu uticati i mnoga druga stanja. U endometriozi koja zahvata jajnik, pogotovo stromu jajnika  gde se nalaze antralni folikuli, takođe je smanjen nivo AMH ali vrednosti FSH ostaju uredne.

AMH predviđa uspeh vantelesne oplodnje

Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)? AMH ima visoku uspešnost u predviđanju uspeha vantelesne oplodnje. Tako će žene sa AMH koji je u granici referentnih vrednosti imati  veću šansu za uspeh vantelesne od onih žena kod kojih je AMH nizak. Zato je najčešće ispitivanje ovg hormona uvršćeno u osnovne analize koje se rade pre vantelesne oplodnje.

S obzirom na to da AMH ne može predstavljati značajni dijagnostički parametar sam po sebi neophodno je kao dopunske metode uraditi ultrazvučni nalaz, i uraditi bazične hormone. Tek kada se ovi rezultati uporede, može se bliže odrediti šta znači nivo AMH koji žena ima.

One thought on “Zašto je važan Antimilerijan hormon (AMH)?

  1. Postovana doktorko Ivana imam 28 god amh mi je 13.48 estradiol 66.3,FSH 7.19,lh 15.36,prolaktin 178,progesteron 0.93 testosteron 0.70 tsh 1.310 I ft4 15.6 rez. radjeni 3 Dan ciklusa imam jednom dete I sedan godina pokusavam da dobijem drugo molim vas kazite mi da li imam sanse za trudnocu prirodnim putem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *