Psihološki uticaj infertiliteta: patnja kao pri teškoj bolesti

Mnoge studije su se u poslednjih dvadesetak godina bavile proučavanjem psihološkog aspekta neplodnosti, kako bi se utvrdilo da li i kakav psihosocijalni uticaj ima ovo stanje na ženu, ali i na njenu neposrednu okolinu, partnera, porodicu…

U studiji sprovedenoj još daleke 1993.* ispitivani su i poređeni simptomi anksioznosti i depresije između žena koje pate od neplodnosti sa onima koje se leče od karcinoma, hroničnog bola, visokog krvnog pritiska ili HIV-a, kao i onim koje se oporavljaju od srčanih bolesti. Ispostavilo se da su neplodne žene imale psihološke simptome ekvivalentne simptomima koji se javljaju kod žena obolelih od karcinoma, srčanih bolesti i hipertenzije, ali niže od hroničnog bola i HIV-a. Anksioznost i depresija neplodnih žena bili su znatno niži samo u poređenju sa anksioznošću i depresijom pacijentkinja sa hroničnim bolom, ali se nisu statistički razlikovali u odnosu na druge grupe.

Psihološki uticaj infertiliteta: patnja kao pri teškoj bolesti

Depresija kod infertiliteta kao kod kancera

Rezultati studije su još onda pokazali da su psihološki simptomi  povezani sa neplodnošću slični psihološkim simptomima koji se povezuju sa drugim ozbiljnim bolestima i stanjima. Iz tog razloga, naučnici su predložili da se standardne psihosocijalne intervencije koje se primenjuju kod ozbiljnih bolesti, primenjuju i u procesu lečenja neplodnosti.

Iako je u razvijenim zemljama praksa da psiholog čini deo tima stručnjaka koji se bave lečenjem neplodnosti, to kod nas, nažalost, još uvek nije slučaj. Lekari će rešavati medicinski problem koji sprečava da do trudnoće dođe, ali nedostatak podrške psihologa može dodatno usporiti napredak u lečenju. Jer ne sme se zanemariti psihološki uticaj infertiliteta: patnja kao pri teškoj bolesti.

Saznaj više:  Kako da zaštitite trudnoću pre samog začeća?

Tu dolazimo do najvažnije poruke: nije sramota potražiti pomoć psihologa! Ne dozvolite da vam tuđi, nametnuti tabu, uspori put do željene bebe. Pođite od životnog primera – ako se loše osećate jer vas boli ruka, otići ćete lekaru. Ako se loše osećate što ne uspevate da zatrudnite, otići ćete psihologu. Jer je tako normalno i tako ćete najbolje pomoći sebi da savladate strah, napetost, krivicu, bes i sve ostalo što vam generiše stres i udaljava vas od cilja.

*(Domar AD, Zuttermeister PC, Friedman R., The psychological impact of infertility: a comparison with patients with other medical conditions. Journal of Psychosom Obstet Gynaecol. 1993;14 Suppl: 45-52. PubMed PMID: 8142988.)

One thought on “Psihološki uticaj infertiliteta: patnja kao pri teškoj bolesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *