„Čokoladne ciste“: Otkud tako lepa reč u tako ružnom kontekstu?

„Mnogi stručnjaci smatraju da se teži oblici endometrioze češće sreću kod neplodnih žena koje su odlagale trudnoću, te se zbog toga ovo stanje ponekad naziva bolešću žena od karijere.“ – citat preuzet ovde, osim što može da izazove napad besa kod skoro svake normalne žene, istovremeno pokazuje da se još uvek ne zna dovoljno o tome zašto ova bolest nastaje.

Za endometriozu se tačno zna šta je, gde se javlja i na koji način je povezana sa delovanjem ženskih polnih hormona. S druge strane, još nema objašnjenja zašto se javlja kod nekih žena, a kod drugih ne.

Endometrioza je poremećaj koji predstavlja prisustvo tkiva sluzokože materice (endometrijuma) van šupljine materice. Ovakvo tkivo se ponaša isto kao i endometrijum koji se nalazi u materici, što znači da u svakom ciklusu raste, buja i krvari.„Čokoladne ciste“: Otkud tako lepa reč u tako ružnom kontekstu?

Dok endometrijum koji je u šupljini materice može slobodno da raste i razvija se, na drugim mestima vrši pritisak na okolne strukture, pa izaziva kako kratkoročne (bolovi, iregularna krvarenja…), tako i dugoročne poremećaje (sterilitet).

Endometrioza se javlja samo u doba polne zrelosti. Kada žena koja inače nije imala bolne menstruacije, dobije jake bolove, koji su u vreme menstruacije najjači, znak je da se možda radi o endometriozi i treba obavezno da se javi ginekologu.

Saznaj više:  Savetovalište

Simptomi endometrioze

Simptomi endometrioze zavise od lokalizacije endometriotičnog ognjišta. Najčešći su: jaki menstrualni bolovi (dismenoreja), pojačana i produžena mentrualna krvarenja, bolni seksualni odnosi. Ciklična pojava ovih simptoma ukazuje na to da se možda radi o endometriozi.

Što se tiče lokalizacije, endometrioza se najčešće javlja na jajnicima, jajovodima, unutar mišićnog sloja materice, na zadnjem zidu grlića materice ili na mestu nekog ožiljka (npr od epiziotomije).

Endometrioza može napasti jajnik, proizvodeći ciste ispunjene krvlju koje se zovu endometriomi. Vremenom, krv postaje sve tamnija, dobijajući duboku, crvenkasto-smeđu nijansu, ili boju katrana, zbog čega se često opisuju kao „čokoladne ciste“. One mogu biti manje od zrna graška ili veće od grejpfruta.

„Čokoladne ciste“: Otkud tako lepa reč u tako ružnom kontekstu?

Endometrioza jajovoda zapravo dovodi do njihovog začepljenja, pa tako kod 75% žena u reproduktivnom dobu predstavlja uzrok steriliteta. Statistički se mnogo ređe javlja u mišiću prednjeg trbušnog zida ili ožiljku od carskog reza, gde ćelije endometrijuma dospeju nakon hiruške intervencije. Ovakva endometrioza zna da izaziva jake bolove, u zavisnosti od faze ciklusa. Tumefakcije rastu s vremenom i obično se njihovo odstranjivanje vrši hiruški, mada je prvi izbor hormonska terapija.

Terapija endometrioze

Savremena terapija endometrioze bazira se na primeni hormonskih preparata (u koje spadaju i određene vrste kontraceptivnih pilula) ili operativnim metodama. Endometrioza se zapravo ne leči, već se samo “drži pod kontrolom” primenom određenih kontraceptivnih pilula, nekada i u kontinuiranom režimu doziranja (bez sedmodnevne pauze između pakovanja).

Saznaj više:  Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću

Najvažnije je da ako prepoznajete kod sebe neki od pomenutih simptoma, obratite se svom ginekologu.

Ukoliko se spremate za VTO, a uspostavljena je dijagnoza endometrioze na jajnicima, važno je da pitate ginekologa i kako procenjuje da će vaši jajnici reagovati na stimulaciju.

Slika preuzeta ovde

One thought on “„Čokoladne ciste“: Otkud tako lepa reč u tako ružnom kontekstu?

  1. Imam cistu na jajniku,velicine 3 cm.Ginekolog sumlja na endometricnu cistu.Zanima me zasto mi nisu dali odgovarajucu terapiju?Savjetuju samo pracenje,svaka tri mjeseca.A cista stoji gidinu i pol.Mjesecnica traje dan-dva.Nikakvu terapiju nisam dobila!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *