Da li ste psihički spremni za odlazak ginekologu?

Piše: Psiholog Jana Aleksić, stručni saradnik projekta www.hocubebu.rs

Dok se pripremate za vantelesnu oplodnju, imate hiljadu pitanja, hiljadu briga, rastrzani ste na mnogo strana, slušate razne priče, koje čak i nemaju sličnu osnovu. Više ne znate kome da verujete i trošite svoju energiju na nepotrebne stvari. Pored svega, treba vam osoba kojoj ćete verovati, koja će imati autoritet i iskustvo, kao i obrazovanje da vaš problem reši, da vam pruži odgovore i pomogne. Tada se najčešće javlja i jedna konkretna ideja: poseta ginekologu.Da li ste psihički spremni za odlazak ginekologu?

Obraćanje za pomoć za većinu žena znači priznavanje problema. Zavisno od samog karaktera, za neke to znači poraz, dok druge to vide kao početni korak u aktivnoj borbi za ostvarenje svog cilja. Žene koje na ovaj način sagledavaju odlazak kod ginekologa imaju mnogo veće šanse za uspešno lečenje i pozitivan ishod. Kako biste na što bolji način iskoristili vreme koje imate kod ginekologa, pre same posete odredite svoje prioritete i definišite svoja pitanja. Ne trudite se da zalazite u detalje, jer ćete tako izgubiti dragoceno vreme i energiju. Pre pregleda, obratite pažnju na sledeća pitanja:

Pitanje pripreme

Pre nego što odete kod svog ginekologa, razmislite o čemu želite da razgovarate i unapred pripremite pitanja koja želite da postavite. Pred sam pregled, zapamtite dan svog poslednjeg ciklusa, poslednjeg odnosa. Raspitajte se o istoriji bolesti vaše i suprugove porodice. Ako dođete spremni na pregled, izbeći ćete stres koji bi se u vama javio, ukoliko bi vas neka od ovih pitanja zatekla.

Saznaj više:  Pošaljite priču, proširite nadu!

Pitanje intimnosti

Ne tražite u svom doktoru prijatelja! Uvek imajte na umu da je on lekar specijalista, kao i svaki drugi. Teško je odupreti se toj želji za zblilžavanjem, kada ste na ovom pregledu najranjiviji, najotvoreniji. Potrebno je da odgovorite na najintimnija pitanja, ali uvek pokušajte da ostanete objektivni i sažeti. Ne idite u širnu, jer tako trošite, prvenstveno svoje, dragoceno vreme. Od zdravstvenih radnika se zahteva visok stepen objektivnosti, kako bi mogli da racionalno sagledaju slučaj i donesu adekvatnu odluku pri izboru lečenja. Doza empatije od strane lekara prema pacijentu je obavezna, ali se ne sme stvarati subjektivni odnos između lekara i pacijenta. Kada se emocije umešaju u profesionalnu sferu života, ozbiljno mogu da ugroze etičnost i objektivnost u radu. Upravo se iz ovih razloga preporučuje da se za ginekologa bira osoba koja nije u prijateljskoj, emotivnoj ili rodbinskoj vezi sa pacijentom.

Pitanje vremena

Svaki ginekološki pregled ima određeno vreme trajanja. Ukoliko se kod svog ginekologa zadržite 10-15 minuta, ne znači da ste zanemareni. Imajte na umu da vi niste jedini pacijent tog dana, da pregled ne može da traje čitavu večnost, da ginekolog postavlja pitanja ciljano, sažeto i samo ona na koja ne može da dobije odgovor iz samog pregleda ili laboratorijskih rezultata. Pitanja služe kako bi se povezale činjenice koje su već vidljive. Naravno, ovo vreme možete iskoristiti da se i vama objasni ono što nije jasno. Kada dođe i red za to držite se jednog pravila: SAŽETOST. Nema potrebe da se opterećujete detaljima, mogu samo da vas zbune i bespotrebno uplaše. Probajte da sagledate stvari iz što jednostavnijeg ugla i skoncentrišite se na savete i uputstva koje vam daje ginekolog.

Saznaj više:  Zamrzavanje jajnih ćelija, od teorije do realnosti u Srbiji

Pitanje isčekivanja

Možda i najteže pitanje. Treba prebroditi period između dva pregleda, vreme isčekivanja rezultata. Koliko god teško bilo, pokušajte da ne analizirate i tumačite rezultate iz laboratorije na svoju ruku. Ne možete postati stručnjak čitajući forume i sami tumačiti referentne vrednosti. Za to je, osim poznavanja teorije (do koje nije tesko doći, naročito u eri interneta) potrebno praktično  iskustvo, koje poseduje vaš ginekolog. Suočavanje sa rezultatima koji su van okvira normalnih vrednosti izaziva stah, napetost, depresiju, nesigurnost, a vrlo često je dovoljna rutinska terapija da se oni vrate u normalu. Zašto onda sebe izlagati takvim negativnim faktorima?

Pitanje očekivanja

Za prave stvari je potrebno vreme, trud, odricanje. Ginekološki pregled treba da predstavlja jedan čvrst temelj za adekvatno rešavanje problema: otkrivanje uzroka neplodnosti i putokaz za dalje lečenje. On treba da bude objektivan pokazatelj vaše rešenosti da se uhvatite u koštac sa problemom i rešite ga.

One thought on “Da li ste psihički spremni za odlazak ginekologu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *