Zdravabeba.rs: Novi virtuelni kutak za sve savremene trudnice

U Dečijem kulturnom centru u Beogradu  26. marta održana je promocija sajta www.zdravabeba.rs, namenjenog svim ženama koje žele najbolju negu u periodu od planiranja trudnoće do rođenja deteta. Sajt je osmišljen kao onlajn mesto gde će buduće mame i one koje to tek planiraju moći da se najpravilnije informišu o važnosti uzimanja vitamina u trudnoći, pravilnoj ishrani i imunitetu.

Prema rečima dr Ivane Đurđević- Starović, ginekologa, briga o zdravlju deteta ne počinje onog trenutka kada mama uzme bebu u svoje ruke, već od trenutka začeća, pa i ranije. Pravilna ishrana žene u reproduktivnom periodu je jako bitna, ali s obzirom na način na koji živimo, ne možemo se osloniti samo na ishranu. Suplementacija, zajedno sa pravilnom ishranom, dovešće nas do željenog cilja, a to je rađanje zdrave bebe.

„Sajt www.zdravabeba.rs ima sve informacije koje su potrebne ženi da donese odluku o optimalnom unošenju vitamina, pre i tokom trudnoće. Buduća mama ne mora da jede za dvoje, ali svakako mora da brine o zdravlju za dvoje- kako o svom, tako i o zdravlju svog deteta“- istakla je dr Đurđević Starović i dodala: „Možemo reći da se danas dosta zna o važnosti vitamina u trudnoći, ali se ipak nedovoljno priča o pravilnom doziranju. Žena koja nosi jednu bebu ima dnevne potrebe za folnom kiselinom u dozi od 0,4mg. Nekim ženama potrebne su veće doze unosa vitamina, što će utvrditi njihov ginekolog. Procenjeno je da žene koje boluju od dijabetesa, epilepsije, poremećaja resorpcije, i žene koje su imale trudnoću u kojoj je plod imao defekt neuralne cevi, imaju potrebe za većim dozama. S druge strane, i preteran unos nije poželjan. Folna kiselina se izlučuje putem bubrega, te se bubrezi dodatno opterećuju, što je jako bitno izbeći kod žena kod kojih već postoji oboljenje bubrega.“

Saznaj više:  Da li će moći da se biraju privatne klinike za besplatnu VTO?

Jovana Jestrović, magistra farmacije i urednica sajta www.zdravabeba.rs istakla je: „Sajt će se baviti svim temama važnim za zdravu trudnoću- od ishrane, fizičke aktivnosti, do pravilne suplementacije u trudnoći. Suplementaciju, koja je važan deo prenatalne nege, prate mnoge zablude, koje ćemo mi na stručan i proverljiv način, uz oslanjanje na važne medicinske studije, pokušati da ispravimo. Na primer, nedovoljno se zna o tome da je potrebno da se folna kiselina, koju  žene kroz razne vrste preparata  unose u organizam, prevede u aktivni oblik folat (metiltetrahidrofolat), da bi imala korist za telo.

Folati su važni za rast materice, pripremu grudi i formiranje placente tokom trudnoće. Ako ih nema dovoljno, mogu se javiti nepravilnosti u formiranju neuralne cevi (od koje se kasnije formira centralni i periferni nervni sistem), kao i srčane i urogenitalne mane. Važno je reći da nemaju sve žene enzim koji je potreban za prevođenje iz biološki neaktivnog u biološki aktivan oblik folata, i potrebno im je da unose  folat u obliku koji je odmah iskoristiv. One za ovo uglavnom nisu čule, što ih dovodi u zabludu da su zaštićene unosom vitamina, iako njihovo telo ne može da ih iskoristi.“ –zaključila je Jestrović.

O supstanci Metafolin®

Saznaj više:  Godišnjica projekta Hoću bebu: Darivanje beba

Biološki aktivan oblik vitamina B9, Metafolin® (L-metilfolat) je zaštićeno ime supstance, a ne proizvoda, i predstavlja oblik folata koji najbolje odgovara ljudskom telu. Direktno je iskoristiv od strane organizma i neposredno je uključen u smanjenje nivoa homocisteina u krvi koji može dovesti do komplikacija trudnoće, a predstavlja jedini oblik folata koji prolazi kroz barijeru između krvi i mozga.

4 thoughts on “Zdravabeba.rs: Novi virtuelni kutak za sve savremene trudnice

    1. Draga Jelena,
      Ukoliko imate problem koji zahteva vadjenje zuba svakako ga morate resiti, tj izavditi zub.
      Srdacan pozdrav!

  1. HITNO … U 6 sam mesecu trudnoce ,u 16 nedelji mi je radjen serklaz,danas sam imala neko jace peckanje dole i pogledala sam ogledalcem desavanja i videla sam svoj grlic i te konce na njemu. Prestravljena sam. Jel to moguce da ja vidim,jel to toliko nisko? Inace ispiram se svaki dan po 2x sa irigatirom i tantum rosa … Uplasila sam se i ne znam sta da mislim. Molim vas za odg. da li je to moguce?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *