Depresija umanjuje šanse da zatrudnite

Depresija i anksioznost, sa ili bez upotrebe antidepresivnih lekova, povezani su sa nižim uspehom i vantelesne oplodnje i rođenih beba iz ovog procesa, pokazala je velika studija Karolinska Instituta u Švedskoj. rezultati su objavljeni u u stručnom časopisu “Plodnost i infertilitet”, i mogu biti veoma korisni stručnjacima koji leče žene sa depresijom ili anksioznošću, koje planiraju da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji ili nekoj drugoj metodi potpomognute oplodnje.

Sve više žena pije antidespresive poslednjih decenija, pa i onih koje se leče od neplodnosti. istraživači su koristili aninimne podatke svih VTO procedura u Švedskoj od 2007. godine do danas, iz Švedskog registra asisitirane reprodukcije. Uporedili su ove podatke sa informacijama o broju prepisanih lekova za depresiju i anksioznost , iz nacionalnog registra lekova.Depresija umanjuje šanse da zatrudnite

Žene u depresiji imale manje uspešnu VTO

Od svih žena u studiji, oko 4.4 odsto je imalo dijagnozu depresije ili anksioznosti dve godine pre starta procedure VTO i /ili su prekinule da koriste antidepresive u okviru šest meseci pre početka ciklusa. Istraživači su upoređivali stopu uspešnosti VTO, kao i procenat pobačaja, rođenih beba kod žena sa ovom dijagnozom u poređenju sa ostalim ženama.

“Utvrdili smo da žene koje su išle na svoju prvu vantelesnu, a imale su dijagnozu depresije ili anksioznosti, imale niži procenat uspešnosti trudnoće, ali i porođaja u poređenju sa ženama koje nisu patile od ovog problema, ili nisu uzimale antidepresive pre vantelesne oplodnje” – rekla je Karolin Cesta, prvi autor studije. ” Veoma je važno da smo shvatili da su žene koje su bile depresivne ili anksiozne, a nisu uzimale nikakve antidepresive, imale još manje šanse za uspeh VTO i rađanje deteta.

Saznaj više:  Mali rečnik steriliteta

Depresija umanjuje šanse da zatrudnite

SSRI , odnosno selektivni inhibitori preuzimanja serotonina su danas najčešće prepisivani antidepresivi u Švedskoj. U velikoj grupi žena koje su ispitivane tokom studije, a koje su uzimale ovaj antidepresiv, nije bilo razlike u stepenu trudnoća i porođaja iz vantelesne oplodnje. Ali, mala grupa žena koje su uzimale neke drugi antidepresive, i koje su imale kompleksnije oblike depresije, imale su umanjene šanse za trudnoću, kao i povećan rizik od pobačaja posle vantelesne oplodnje.

Ako ih posmatramo zajedno, ovi rezultati pokazuju da depresija i anksioznost mogu da budu glavni faktor koji dovodi do neuspeha asistirane oplodnje kod ovih žena, rekla je glavna istraživačica Anastasija Najman Iliadou.

Izvor: Karolinska Institut

NAPOMENA: Iako žena može da ima problema sa depresijom i anksioznošću i pre početka lečenja neplodnosti, žene koje se već leče su pod daleko većim rizikom da zbog neplodnosti dožive anksioznost i depresiju. Istraživanja pokazuju da je depresija zbog neplodnosti jednaka depresiji u terminalnim fazama smrtonosnih bolesti.

[su_frame]Zato je veoma važno na vreme potražiti stručnu psihološku podršku i pomoć. Možete se obratiti  i našem Kontakt centru za pružanje psihološke podrške, koji Vas može uputiti gde i kako da rešavate probleme sa depresijom i neplodnošću.[/su_frame]

Saznaj više:  Genetskom analizom embriona do zdravog potomstva

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *