Parovi sami biraju kliniku u programu besplatne VTO

Za prve tri nedelje otkako je potpisan ugovor sa privatnim klinikama za proceduru BPMO (biomedicinski potpomognute oplodnje) o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, na vantelesnu oplodnju  kod privatnika upućena su 132 para. To su uglavnom parovi koji su bili na listi čekanja za GAK “Narodni front”, a sada su odlučili da odu u neku od 9 privatnih klinika sa kojima je Fond potpisao ugovor. Dr Verica Lazić, direktorka Fonda je i zvanično potvrdila da parovi sami biraju gde će uraditi proceduru VTO.

-Od 204 para koji su bili na listi čekanja u GAK “Narodni front”,  63 para su odlučili da i dalje na proceduru vantelesne oplodnje čekaju da dođu na red u ovoj ustanovi – rekla je za “Večernje novosti” dr Lazić.Parovi sami biraju kliniku u programu besplatne VTO

Parovi koji su se odlučili za privatne ustanove, u kojima će o trošku Fonda uraditi vantelesnu oplodnju, posle priprema će tokom aprila moći da se podvrgnu ovoj proceduri. Prema rečima direktorke Fonda, osim onih koji su se odlučili da čekaju svoj termin u GAK “Narodni front”, nema više liste čekanja za one kojima je VTO jedini put do potomstva.

Posle duže od tri godine, Fond je nedavno raspisao konkurs i uključio u program vantelesne oplodnje o državnom trošku i privatne klinike (njih devet), jer je očigledno da državni kapaciteti po pitanju vantelesne oplodnje nisu dovoljni. Za  program VTO kod privatnika Fond je opredelio oko 100 miliona dinara iz budžeta.

Saznaj više:  Ne odustajte! Nekada VTO uspeva iz šestog puta

Odlukom da parovi sami odlučuju gde će uraditi vantelesnu oplodnju, Fond je izašao u susret i željama parova, kao i privatnim ustanovama, koje se odavno zalažu za uspostavljanje reda u ovoj oblasti. Prema rečima Miodraga Stojkovića, vlasnika klinike “Spebo”, na taj način bi parovi sami, na osnovu uspešnosti pojedinih klinika, njihovih rezultata i reputacije odlučivali i ko će raditi više vantelesnih oplodnji i znalo bi se ko postiže najbolje rezultate.

Ukoliko parovi ne ispunjavaju uslov da uđu u program besplatne vantelesne oplodnje, mogu da pogledaju da li neki od gradova u Srbiji  može da finansira ili sufinansira vantelesnu oplodnju

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *