Kako da vaš seksualni život preživi lečenje neplodnosti?

Za seksualnu vezu partnere uvek vežu najlepše moguće asocijacije. Ali za parove koji se suoče sa činjenicom da do željene trudnoće ne dolazi, seks poprima sasvim novo značenje, koje je često povezano sa osećanjem sramote, krivice i anksioznosti.

Nerealizovana želja za dobijanjem  deteta može dovesti do raznih reakcija oba partnera. Način na koji će reagovati zavisi od mnogo faktora: crta karaktera, socijalnih i kulturnih normi, medicinskih stanja, itd. Sve što se paru dešava može da ih dovede u stanje frustracije, anksioznosti, tuge, ljutnje, besa, depresivnosti i sumnje u sopstvenu seksualnost.

Couple-in-bed-unhappy

Foto

Umesto radosti i uživanja, seks je nešto što moraju da obave u tačno određeno vreme, na određeni način. Seksualni čin gubi na spontanosti i nešto što ih podseća da nisu kompletni i da jedan od iskonskih razloga seksualnih odnosa, produženje vrste, kod njih nema nikakvu svrhu. Čak i ako par uspe da pobedi neplodnost, njihov seksualni život može da bude zauvek promenjen

Zašto seksualni život pati?

Sama činjenica da ste neplodni veoma je bolna i mnogi parovi se sa tim teško nose. Tretmani za lečenje neplodnosti su najčešće veoma stresni, psihološki zahtevni, a često i fizički invazivni i bolni. Sve to može veoma negativno da utiče na seksualnost i muškarca i žene, njihovu želju i volju da se upuštaju u seksualne odnose. Za mnoge parove, vođenje ljubavi je način da se emotivno povežu. A kada se, kao u slučaju lečenja neplodnosti, njihov seksualni život poveže sa neuspehom, frustracijom, besom i ozlojeđenošću, mogu da izgube bilo kakvu želju da vode ljubav.

Saznaj više:  Uticaj psiholoških faktora na lečenje neplodnosti

Iako muškarci u manjoj meri oskudevaju u seksualnoj želji, zbog svog nivoa testosterona, činjenica da ne uspevaju da začnu bebu, čak i kada uzrok tome nije muškarac, može duboko da potrese mušku sliku o sebi. A posledično da dovede do gubitka libida i nemogućnosti ostvarenja seksualnog kontakta, tj seksualne disfunkcije.

Kako se seksualni odnosi sve više fokusiraju na začeće bebe, kao da parovi sve manje vode ljubav ili uživaju seksualno, a sve se dodatno pogoršava kada započne lečenje.

Dodatno, uz sve probleme sada moraju do detalja da pričaju o svom seksualnom životu pred nepoznatim ljudima. Mnogi parovi koji se leče od neplodnosti navode da čak izbegavaju seksualne odnose u periodima kada nije plodni deo ciklusa.  Svi ovi seksualni problemi u velikoj meri dovode do udaljavanja partnera, tenzija, i mogu ozbiljno da naruše vezu.

Seksualna disfunkcija može da se ispolji psihički, kao odsustvo seksualne želje i libida, ali i fizički, kao nemogućnost postizanja i održanja erekcije, i nemogućnost postizanja orgazma. I jedno i drugo treba shvatiti ozbiljno i problem rešavati što pre, kako ne bi eskalirao.

Kako da vaš seksualni život preživi neplodnost

Kako da vaš seksualni život preživi neplodnost?

Najvažnije za rešavanje problema u vezi sa seksualnim odnosima i intimnošću para koji se leči od neplodnosti je njihova volja da na tome porade. Iako su, prirodno, fokusirani na ono što im je u tom periodu najvažnije, da dobiju potomstvo, bitno je ne dozvoliti da problemi u seksualnoj sferi narastu i pogubno utiču na vezu.

Saznaj više:  Šest godina je pokušavala da postane mama: A onda je za 10 meseci dobila DVE bebe!

U zavisnosti od toga koliko dugo postoje problemi sa seksualnim životom, za neke parove je najbolje da potraže medicinsku pomoć, naročito psihološku podršku. Kombinacija raznih „taktika“ za oživljavanje seksualnog života daće najbolje rezultate.

Važno je da parovi znaju da su problemi sa seksualnom disfunkcijom veoma česti kod onih koji se leče od neplodnosti.

Šta možete da učinite da poboljšate svoje seksualni život

  • Fokusirajte se na vašu vezu, naročito na njen seksualni aspekt, na vezu kao para, ne samo osoba koje pokušavaju da dobiju bebu.
  • Razgovarajte otvoreno o seksu, o tome šta želite i šta bi vam prijalo, naročito u periodima kada ste u potpunosti fokusirani na lečenje neplodnosti
  • Izbegavajte ritualizovani i mehanički pristup seksualnim aktivnostima. Potrudite se da vratite seksu spontanost, da ne razmišljate samo o plodnim danima.
  • Nemojte dozvoliti da međusobno razgovarate samo o neplodnosti ili lečenju
  • Čak i ako idete kod psihologa ili posećujete grupe podrške, probajte da svoj seksualni život stimulišete na druge načine. Danas na tržištu postoje prirodni preparati koji vam mogu pomoći u podizanju libida i seksualne želje. Alfa aktiv je dodatak ishrani na biljnoj bazi uz dodatke aminokiselina, namenjen muškarcima za podsticanje libida i pomoć kod seksualne disfunkcije (glavni sastojci su: Damijana, L-karnitin i acetil-L-karnitin).alfaaktiv, muška neplodnost
Saznaj više:  Zašto ne pričamo o spontanom pobačaju?

Napomena: tekst napisan u saradnji sa kompanijom Herbasvet 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *