Muška neplodnost, zanemareni problem

Neplodnost? Ne, to ne može meni da se desi.

Kada par shvati da verovatno ima problem s neplodnošću, veoma česta reakcija muškaraca je da to verovatno nema veze s njima. U malim sredinama naročito, urolozi imaju mnogo manje posla oko neplodnosti od ginekologa, iako sve statistike pokazuju da je kod neplodnosti u podjednakom broju slučajeva uzrok problema kod muškaraca, kao i kod žena.

Muška neplodnost, zanemareni problem

Iako je i sama neplodnost donekle tabu, ima se utisak da se o ženskim problemima sa plodnošću, analizama, lečenju priča mnogo više nego o muškim.

U celom svetu, kao i kod nas, povećava se broj muškaraca koji imaju probleme sa plodnošću. Statistika beleži da je pre dvadesetak godina, u Srbiji, na 10 žena koje su se lečile od steriliteta samo jedan muškarac morao na lečenje da bi postao tata.  Ipak, stručnjaci za sada nemaju čvrste dokaze da li je povećan broj muškaraca koji imaju infertilitet posledica zaista većeg broja slučajeva, ili su samo smanjene predrasude prema ovom pitanju i muškarci se u većem broju obraćaju lekaru za pomoć.

Iako generalno gledano muškarci nemaju vremensko ograničenje kada je plodnost u pitanju, istraživanja poslednjih godina pokazuju da životno dobra i životni stil utiču  i na kvalitet sperme i šanse da postanu očevi. Plodnost kod muškaraca počinje da opada posle  četvrdesete, a naročito kod muškaraca koji puše, piju ili pate od gojaznosti. Najčešći uzroci opadanja plodnosti u drugom delu života imaju veze i sa promenama na prostati i smanjenom proizvodnjom testosterona.

Saznaj više:  Isplativ način lečenja muške neplodnosti

Muška neplodnost, zanemareni problem

Uzroci muške neplodnosti

 • Poremećaji i bolesti

Postoji čitav niz lakših ili težih poremećaja i oboljenja koji direktno ili indirektno mogu uticati na mušku reproduktivnu moć.  Neke od tih bolesti, poput varikokele, upale testisa kao posledica zauški, zapaljenja spoljnih žlezda  zvuče zastrašujuće,  najčešće se brzo i lako leče.

 • Varikokela – 36 odsto neplodnih muškaraca pati od ove bolesti, i ona je jedan od najčešćih uzročnika muškog steriliteta.
 • Orhitis – upala testisa, najčešće kao posledica zauški. Dovodi do smanjenog broja ili potpunog odsustva spermatozoida
 • Kriptorhizam – poremećaj koji podrazumena nespuštanje testisa iz trbušne šupljine u mošnice. Ukoliko se ovaj poremećaj ne izleči u ranom životnom dobu, takođe može biti uzrok steriliteta.
 • Klineferterov sindrom – genetski poremećaj koji se pojavljuje relativno često (na svakih 500 novorođenčadi) i ne može se otkriti pre puberteta. Dovodi do lučenja manjih količina muškog hormona testosterona nego kod zdravih muškaraca.
 • Imunološki uzroci – Autoimunološki problemi su uzrok neplodnosti kod 2 do 13 odsto neplodnih muškaraca.
 • Polno prenosive bolesti – najčešće hlamidija, gonoreja, ureaplazma i mikoplazma.
 • Oštećenja spoljnih žlezda – kao posledica različitih spoljnih uticaja: zbog zračenja, uzimanja pojedinih lekova, visoke temperature na radnom mestu, kontakta sa određenim hemikalijama… 
Saznaj više:  Da li su muškarci manje plodni nego ranije?

 

 • Životne navike

Kao jedan od glavnih „krivaca“  za porast muške neplodnosti navode se loše životne navike. Tu se pre svega misli na cigarete i preterano konzumiranje alkohola. Istraživanja pokazuju da  muškarci koji često konzumiraju alkohol imaju niži nivo testosterona i smanjen broj spermatozoida i niži kvalitet semene tečnosti.

Takođe, gojaznost  je veliki problem, naročito što se u stomačnom salu luči estrogen, koji negativno utiče na lučenje testosterona u muškom organizmuIspravljanjem loših životnih navika, lečenjem uzroka koji su doveli do neplodnosti, čak i promena načina ishrane ili uzimanje određenih supstanci mogu da dovedu do značajnog poboljšanja muške plodnosti.

Kako možete da pozitivno utičete na plodnost

(Ukoliko je glavni problem muške plodnosti smanjen broj spermatozoida)

Muška neplodnost se leči, kao i ženska, što boljim otklanjanjem uzroka. Koriste se razne metode za povećanje oplodnog potencijala muškarca, broja i pokretljivosti spermatozoida, od hirurških, preko lekova ili raznih tehnoloških izuma, do pomoćnih lekovitih sredstava. Evo šta možete da uradite da potpomognete lečenje neplodnosti:

 • Ako konzumirate cigarete ili alkohol, poželjno je da umanjite ili skroz prestanete
 • Tesan veš ili slip gaćice zamenite širim ( boksericama)
 • Ne zagrevajte predeo testisa – tuširanje vrelom vodom, saune, uske gardarobe
 • Koliko god je moguće, klonite se stresnih situacija
 • Oslobodite svoje testise svakog nepotrebnog pritiska (recimo, klonite se duge i intenzivne vožnje bicikla, jer je pritisak sedišta jednak jačem udarcu u vaše polne organe)
 • Počnite se konzumiranjem vitamina, minerala i aminokiselina kroz ishranu i suplemente
 • Za održavanje zdravlja semene tečnosti, svakom muškarcu dnevno je potrebno da unosi Vitamin E (oko 400 i.u.), Vitamin C (oko 1000 mg), Vitamin B12 (oko 150 – 300 mcg), Vitamin B6 (oko 15 – 30 mg),  Folna kiselina (od 400 do 2400 mcg), Cink (oko 60 mg), Selen,  ali i važne aminokiseline (poput L – karnitina i Acetil L – karnitina), koje mogu da pomognu u dostizanju boljeg libida i postizanja što boljeg rezultata spermograma.
Saznaj više:  Psihološki uticaj infertiliteta: patnja kao pri teškoj bolesti

Analize spermograma

[su_frame]Spermogram je osnovna analiza semene tečnosti. Da bi se dobila dijagnoza, najčešće je potrebno uzeti nekoliko uzoraka, jer na kvalitet sperme utiču različiti trenutni faktori (vrela voda, uzak veš, cigarete, alkohol, ishrana, neki lekovi). Prema kriterijumima Svetske  zdravstvene organizacije  za normalan nalaz spermograma potrebno je da od 20 do 60 miliona spermatozoida u 1 ml ejakulata i da najmanje 50 procenata od njih bude pokretljivo, a da najmanje 60 procenata bude normalne građe.[/su_frame]

Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom “Herbasvet”

alfaaktiv, muška neplodnost

2 thoughts on “Muška neplodnost, zanemareni problem

 1. nisu vam bas tacni ovi podaci vezani za spermogram. Potrebno je da budu vise od 30 posto normalne gradje, mada novije studije pokazuju a WHO usvojio da je dovoljno i 4 posto, mada je rigorozniji kriterijum. Takodje potrebno je da 32 posto budu pokretni, a ne 50 posto, i da u jednom ml bude vise od 15 miliona spermatozoida.

  1. Draga Lejdi,
   Prihvataju se razliciti kriterijumi za “normalan” spermogram. Svakako je bolje da bude sto vise normalne gradje i progresivno pokretnih.
   Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *