Na grupe razbrojs’- da li znate koju grupu vaginalnog sekreta imate? I zašto bi to trebalo da vas zanima ako planirate bebu

Samo 30 do 40 odsto žena ima zdravu vaginalnu floru.

Zato obnavljanje i zaštita vaginalne flore zauzima posebno mesto u prevenciji  genitalnih infekcija i njihovih posledica

Piše: dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva

 

GENITALNE INFEKCIJE KOD ŽENA

Više od 300 miliona žena svake godine oboli od genitalnih infekcija, poput kandidijaze ili bakterijske vaginoze. Iscedak iz vagine, svrab, peckanje u genitalnoj regiji itd., smetnje su po kojima ih možemo prepoznati.

Tokom celog života žene vaginalna flora je njena prirodna odbrana od genitalnih infekcija. Vaginalnu floru čine takozvani „dobri” mikroorganizmi koji žive u vagini žene.

Nakon odnosa, normalna vaginalna flora je neophodna, da bi omogućila kretanje spermatozoida do grlića materice, a potom kroz sam grlić materice. Vaginalna flora, zajedno sa odbačenim ćelijama sluzokože, vodom, sluzi  i drugim sastojcima čini vaginalni sekret. Različita stanja poput stresa, nekih bolesti, nezaštićenih seksualnih odnosa, uzimanje određenih lekova (antibiotici, kontraceptivi i sl.), zbog razvoja pogodnih uslova, takođe  dovode do uništavanja vaginalne flore. Time je žena lišena prirodne odbrane i otvoren je put naseljavanju “loših” mikroorganizama koji mogu uzrokovati genitalne infekcije. Danas, samo 30 do 40 odsto žena ima zdravu vaginalnu floru. Zato, obnavljanje i zaštita vaginalne flore zauzima posebno mesto u prevenciji ponavljajućih genitalnih infekcija, a tako i njihovih posledica.

Pregled vaginalnog sekreta na stepen čistoće  se obavlja rutinski, prilikom odlaska kod ginekologa. Nakon uzimanja brisa, razmaz se nanosi na pločicu, a potom analizira pod mikroskopom. Podela vaginalnog sekreta u grupe čistoće služi samo za grubu orijentaciju, da li se radi o normalnom ili patološkom sekretu.

Saznaj više:  Miomi: Benigni tumori koji mogu da se ispreče između vas i trudnoće

 

Jako je bitno znati da pregled sekreta na stepen čistoće vagine nije isto što i cervikalni i vaginalni bris. Cervikalnim i vaginalnim brisom utvrđuje se o kojoj vrsti bakterije ili gljivice se radi.

 

GRUPE VAGINALNOG SEKRETA

Razlikujemo šest grupa vaginalne čistoće, odnosno šest grupa vaginalnog sekreta.

  1. Prva grupa vaginalnog sekreta odlikuje se prisustvom sluzi, ponekog leukocita i mnoštvom Doderleinovih bacila. Ovaj nalaz je dosta redak i susreće se kod devojčica pre puberteta.
  2. Druga grupa vaginalnog sekreta sadrži nešto više leukocita i sluzi, dosta Doderleinovih bacila, poneki streptokok ili stafilokok. Takav nalaz se smatra normalnim.
  3. Treća grupa vaginalnog sekreta sadrži dosta leukocita, mnoštvo patogenih bakterija, nema Doderleinovih bacila. Sekrecija nekad može proći nezapaženo i bez reakcije, ali najčešće  ističe iz vagine, prlja rublje žene i stvara okolno crvenilo, svrab i bol. Priličan procenat žena ima u svom nalazu treću grupu vaginalnog sekreta koji, bez obzira na to da li smetnje postoje ili ne, treba da se leči upravo zbog toga što se infekcija ushodno širi i neopaženo pređe u hronična zapaljenja. Vagina ima veliku ulogu u oplodnji, ne samo u samom činu oplodnje, već i kasnije. Zato je važno treću grupu dalje ispitivati i lečiti kod žena koje se leče od infertiliteta.
  4. Četvrta grupa vaginalnog sekreta karakteriše se obilnom žućkastom sekrecijom. Izazivač je gram–negativni diplokok–gonokok. Veoma brzo se širi i zahvata veliki broj seksualno aktivnih, a promiskuitetnih osoba, tako da u kratkom vremenskom intervalu oboli veći broj osoba. U narodu ova vrsta polno prenosive bolesti poznata je pod nazivom „triper“ ili „kapavac“, upravo zbog sekrecije koja se prilikom pritiska na penis iz njega izliva kapanjem. Iz tih razloga, skoro uvek se na pregled javlja muškarac kog pečenje pri mokrenju i obilje sekrecije upućuje na pregled. Istovremeno se sprovodi lečenje i muškarca i žene, antibiotikom na koji je uzročnik osetljiv. Gonokokna infekcija nekada prođe nezapaženo, ili se usled nedovoljnog terapijskog tretmana gonokok preseli ushodno i ugnjezdi u cervikalnim žlezdama, tako da tu može dugo da nezapaženo boravi, ali i da izazove veoma ozbiljna oboljenja organa karlice.
  5. Peta grupa vaginalnog sekreta izazvana je bičarem koji je normalan stanovnik završnih partija debelog creva–Trihomonas vaginalis. Aktivno se kreće, pa nepravilna higijena (pranje odozdo na gore ili nepravilno brisanje posle defekacije), kao i niz drugih momenata, mogu dovesti do infekcije ovim dosta upornim, neprijatnim i recidivima sklonim uzročnikom. Pored seksualnog puta, u ginekologiji veliki značaj u infekciji trihomonasom imaju mokraćni kateteri, pa se zato preporučuje upotreba samo sterilnih katetara za jednokratnu upotrebu.
  6. Šesta grupa vaginalnog sekreta nastaje usled infekcije kandidom albikans. U preparatu se nalazi dosta leukocita, deskvaminisanih ćelija, sluz i kolonije gljivica kandide albikans, koja na sluzokoži vagine stvara malinast izgled, pa se dijagnoza može postaviti sa sigurnošću i bez uzimanja brisa. Ova vrsta infekcije se prenosi polnim putem, a kisela sredina pogoduje za njen razvoj.
Saznaj više:  Novi DNA test mogao bi da duplira uspeh vantelesne oplodnje

Mogu postojati i mešovite grupe vaginalnog sekreta (III i V, III i VI). Stepeni čistoće vaginalnog sekreta od III do VI grupe su patološki i zahtevaju odgovarajuće lečenje. Bitno je da ukoliko primetite poremećaj sekrecije, bilo u količini, konzistenciji ili mirisu, obratite se Vasem ginekologu, nikako nemojte biti sam svoj doktor! Vaginalni sekret je normalno pojačan u toku ovulacije i posle ovulacije. Vaginalna flora se poremeti nakon menstruacije i često će vaginalni probiotik rešiti problem, čime ćete izbeći nepotrebno uzimanje antibiotika!

 

PROBIOTIK LACTOGYN VRAĆA IZGUBLJENU ZAŠTITU

Probiotici su „dobre” bakterije koje imaju pozitivan efekat na zdravlje. Važno je znati da svaki probiotik nije isti i da je za adekvatni učinak potrebno odabrati pravi. Danas su u svetu poznata i priznata samo dva probiotička soja Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14 koji, nakon oralne primene, obnavljaju vaginalnu floru. Lactogyn je jedini probiotik u Srbiji i nizu drugih zemalja u svetu koji sadrži GR-1/RC-14. Proizveden je kao produkt dvadesetogodišnjeg istraživanja kanadskih naučnika. Obnavljajući vaginalnu floru vraća ženi prirodnu zaštitu umanjujući mogućnost nastanka genitalnih infekcija, a time i njihovih posledica. Delotvoran je i siguran za primenu od puberteta do zrelog doba.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *