Novogodišnji poklon

Uvod: Admin

Ovo je lična priča koju smo dobili putem mejla podrska@hocubebu.rs. Naša psihološkinja, Jana Aleksić, savetovala je da je objavimo, kao podršku svim budućim mamama, ali i kao počast ženi koja nam je svoju priču poslala. Ime žene je izostavljeno, ali smo sigurni da će njena priča ohrabriti one koji uporno pokušavaju da se ostvare kao roditelji.

Priču prenosimo u celosti:

„Drage žene, buduće majke!

Ništa tužnije od osećaja pre nego što krene prva menstruacija, i ona bedna najava pojave na gaćicama, pre nego što stvarno krene (kažu da je zbog  niskog nivoa  progesterona). Kad se toga setim, toliko mi pozli, da mi se plače.

Slušajući razne savete pokušali smo sve, za dve i po godine bezuspešnog pokušavanja i četiri u braku. Sledeće su bile inseminacija (za koju sam verovala da neće uspeti) i vantelesna. Posle šest meseci pokušavanja, počela sam da koristim ’maybe-baby’ i da zapisujem svaki odnos koji smo imali. Nakon toga sam pročitala sve sto sam mogla. Učlanila sam se na sajt koji je računao plodne dane, ovulaciju i sve ostalo. Imali smo odnose, još uvek ‘spontano’ na dva tri dana, bez opterećenja, par meseci. Posle otprilike 6 meseci, krenuli smo na sve analize. Spermogram je bio u okviru referentnih vrednosti. Moji hormoni  normalni. Otišla sam na HSG i kada su mi rekli da su mi oba jajovoda prohodna (uzana, ali prohodna), počela sam da mislim kako je sve OK, i da ću uskoro ostati trudna. Međutim, prolazili su meseci i ništa se nije dešavalo. Odlučila sam da probam macinu travu, čaj od virka, imala sam recept i za vodjenje ljubavi kako da  spermatozoidi sigurno stignu do jajne ćelije (!) i, manje-više sam se potpuno pridržavala tog plana.

Tako smo ‘pokušavali’, sa malim odstupanjima….ne znam koliko dugo!

Napravila sam mešavine semenki meda, suvog grožđa, golice. Počela sam da se pridržavam hrono ishrane. Svaki mesec sam kupovala trakice za ovulaciju. Uz ’maybe-baby’ i folikulometriju.

Skoro svaki mesec sam radila testove za trudnoću, bez obzira što sam znala da ce UVEK biti negativni.

Iako sam to znala, uvek sam uspevala da vidim drugu liniju na testu pokazujući je presrećna i mužu. Lažnu, u mojoj glavi. Dva puta sam radila i Beta HCG posle oskudne menstruacije, kada sam bila sigurna da sam ipak trudna.

Divila sam se ženama u okruženju koje su uspele da zatrudne! Samo sam zamišljala  njihovu sreću. Nas dvoje smo dugo zajedno i imamo društvo koje je vremenom postalo zajedničko. Skoro svi naši prijatelji imaju decu. Oni koji nemaju ih žele. Njegov najbolji prijatelj čak četvoro. Meni su ciklusi bili u dan tačni!!! Svakog 26.-og dana bih osetila tup bol u leđima,onda bih plakala neko vreme, i na kraju dobila uveče.

Saznaj više:  Vodič "Šta da pitam ginekologa?"

Oko 3,4 dana posle menstruacije bih počnjala sa novom nadom i planom. Nemoguće da je sve u redu kada bebe nema! Bila sam sigurna da smo bolesni. Oboje. Nekompatibilni, i da niko neće moći da otkrije šta nam je. To je povuklo užasne sumnje da nas dvoje, bez obzira na ljubav, nikad nećemo imati decu!

Otišla sam kod moje doktorke u decembru na ultrazvuk i folikulometriju. Pila sam i klomifen jedan mesec, ali sam sa minimalnom dozom imala hiperstimulaciju. Više ga nisam koristila. Čitajuci sajt za zatrudnjivanje, videla sam da neki lekovi koji olakšavaju menstrualne probleme  mogu da spreče trudnoću. Pročitala sam uputsvo za lek rapten ka koji sam godinama pila. Mislila sam da ne mogu da živim bez njega. U uputsvu je pisalo-

Rapten Ka Kontraindikacije:

Ako nekoliko meseci ne možete da zatrudnite obratite se svom ginekologu.

Bacila sam ga odmah i pozvala sve drugarice rekavši im da urade isto. To je bio septembar 2014.

Sinulo mi je da je to- TO!!!! Bila sam presrećna, jer je samo pitanje trenutka. Prošlo je još dva- tri meseca, kad sam pomislila da nije to- TO.

U decembru sam opet otišla na folikulometriju. Trakice nisu 2 meseca pokazivale ovulaciju.

Sedeci u čekaonici sam od dosade počela sama da kopam po svojim rezultatima. Šećer mi je bio na granici, holesterol visok, a testosteron duplo povišen. Klasična slika policističnih jajnika!!! Zašto mi to niko nije rekao????

Zamolila sam doktorku da mi da uput za OGTT (jer sam i ranije čula za to), i da ona mi ga je ljubazno dala, da uradim sa insulinemijama, kad vec imam knjižicu.

Pitala sam se: Kakvi su to lekari, kad ne vide gde je problem, nego ja moram da ga nađem u čekaonici? Jesu to lekari? Onda sam i muža počela da krivim da ja brinem o svemu, sve više tonući u ludilo. Jednom kada su mi bili plodni dani, imala sam temperaturu, 38 stepeni. Bila sam bolesna od želje da dobijemo dete.

Feng šui kaže da treba da se napravi  prostor za dete.

U glavi, i u stanu. Nisam bila sasvim sigurna da sam ga stvarno napravila.

Saznaj više:  Parovi sami biraju kliniku u programu besplatne VTO

Pili smo oboje zlatnu maku. Ceo decembar.

On je pio i Cink, jer sam pročitala da mora, jer pije pivo i vino. Na proslavama, a sad od novembra počinju praznici, pa onda neka on najbolje to pije. Otišla sam u Višegradsku da zakažem OGTT. Rekli su mi da dođem kad dobijem ciklus. Pomislila sam da će me uhvatiti Nova Godina u bolnici.

Pred Novu Godinu sam dobila (29.12.2014). Spremala sam se presrećna, kao da idem na izlet, svi su se pitali da li sam normalna. Mislim da je mužu bilo žao zbog mog ponašanja. Mozda i nije, ali  sam to tako doživela.

Pričala sam i o kalendaru doktora Jonasa. Mislim da je mislio das sam poludela. Klimao je glavom i prihvatao sve. U bolnici je jelka bila lepa i sestre baš divne. Izašla sam dan uoči Nove Godine. Rezultati početkom februara. Savetovalište za sterilitet, inseminaciju i za veštacku zakazano za 28.april??? Pomislila sam: sledeći mesec, sa svim rezultatima idem privatno na sve šta treba. Imam 34 godine. Žene iz bolnice kažu vreme tako brzo proleti.

Na dočeku Nove godine, drugarica je obećala ranije da će mi dati testove za ovulaciju.

Ja sam se zahvalila i samo ih stavila u torbu. Sutradan sam kod kuće videla 3 testa za trudnoću u torbi. Razočarala sam se,ali sam pomislila da je to neki znak.

Za praznike sam primenila sva moja znanja o bebi.

Raščistila prostor u glavi u stanu- Stvarno sam ga napravila!

Imala sam odnose sa mužem prema kalendaru dr Jonasa u koji sam verovala.

Pošto sam kroz preglede shvatila da mi je levi jajnik bolji od desnog okrenula sam nam glave na tu stranu ka TV-u .Rekla sam mužu da je tako lepše.

Mislila  sam da sam propustila ovulaciju, dok je on bio na putu. Mislila sam da je nije bilo. Tražila sam kako da najpouzdanije utvrdim da li je imam. Našla sam na internetu da je to progesteron iz krvi (21. dan ciklusa).

Bila sam sigurna da je ovaj mesec nije bilo. Progesteron je bio 29.4 (16 do 84 su granice) i čitajući sam zaključila da je to nisko da bih je imala. Poslala sam doktorki poruku, da pitam da li sam je imala. Mislim da joj je više od mene bilo muka, pa nije ni odgovorila.

Dva dana pred početak menstruacije, uradila sam test, jer mi je bio pri ruci, a i prešlo mi je u naviku.

Saznaj više:  (NE)PRIRODNO ZAČEĆE: Status vantelesne oplodnje u Srbiji

Videla sam jednu jako bledu (nevidljivu) crtu! Pokazala sam mužu i on je rekao da ništa ne vidi! Rekao je da se više ne izluđujem tim stvarima i da ne radim to sebi!

To veče na poslu kupila sam još jedan test i uradila ga, čisto eto, kao i uvek. Učinilo mi se da se pojavila linijica, ali je bilo popodne, i dva dana pre menstruacije, pa sam mislila da sam stvarno postala jaaaaako luda! Bacila sam ga. Otišli smo kod drugara da proslavimo rođenje deteta.

Ja sam pila crno vino da se utešim. Mislila sam da sam počela da ludim. Samo sam pila. Bila sam srećna što se beba rodila, ali sam pomislila da sa mnom baš nešto ozbiljno nije u redu, i da ću morati da se smirim od te svoje opsednutosti trudnoćom. Pomislila sam to i ranije, ali mi ništa nije vredelo.

Sutradan mi je bilo muka od sebe same, što me nije sprečilo da još više mučim sebe i da uradim test.

Očekivala sam jednu debelu liniju, jer sam juče bila luda. Test sam imala. Pojavila se tamnija bledo roze crta odmah pored debele.

Bila sam šokirana.Pokazala sam mužu. On nije verovao, ni meni ni testu- rekao je da vidi linijicu, ali da je to sigurno evaporacijska?! Ja sam od šoka ućutala i sva moja internet znanja o testovima su nestala.

Ubedio me da je evaporacijska. Ćutke smo se rastali. Ponela sam test sa sobom u torbi. Vozila sam kada sam ga izvadila iz torbe i pogledala. Počela sam da plačem.

Tada sam shvatila da sam trudna.

Rekla sam mu da sam dala krv, kad je pobeleo. Rezultati će biti do 21h.

Mislim da mu je nestala sva krv sa lica. Opet smo se rastali na dva sata, pre nego što se sretnemo kod kuće.

Stigao je mejl sa rezultatima. Pisalo je: Čestitam!!!! Beta je bila 107 i žena me je pozvala telefonom, rekla da odgovara datumu poslednje menstruacije, da se sad čuvam i da ne idem u gužvu. U  20h sam mu poslala poruku da jedva čekam da dođe kući. On je odgovorio: I jaJ

To je bilo pre tri dana i ja i danas ne mogu da verujem u to!! Zaključka nema, jer ja stvarno ne znam šta da kažem.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *