Poremećaji menstrualnog ciklusa: kako ih lečiti

Menstrualni ciklusi i njihova urednost važan su deo reproduktivnog zdravlja žene. Na njih posebnu pažnju treba da obrate žene koje planiraju proširenje porodice, ili ne uspevaju neko vreme da zatrudne. Poremećaji menstrualnog ciklusa mogu da budu simptom zdravstvenog problema koji izaziva neplodnost, a mogu da budu i glavni razlog izostanka trudnoće.  Neredovne menstruacije nisu retkost, podaci pokazuju da čak 30 žena u svom plodnom periodu iskusi neki od problema sa menstrualnim ciklusom.

Poremećaji menstrualnog ciklusa: kako ih lečiti

Mnoga oboljenja  zbog kojih dolazi do poremećaja u ciklusu, uključujući poremećaje ovulacije, tumore materice i endometriozu, glavni su uzročnici neplodnosti. Žene s neredovnim krvarenjima teže ostaju trudne i često im je potrebno lečenje neplodnosti. Važno je znati da većina poremećaja menstruacije može da se uspešno leči, bilo hormonskom terapijom,  lekovima ili prirodnim preparatima, ili u slučaju potrebe, hirurški.

Kako da znate da li je vaš menstrualni ciklus u redu?

 Najpre, potrebno je da redovno pratite dužinu vašeg menstrualnog ciklusa. On može da varira između  22 i 35 dana. Normalno je da menstrualni ciklus različito traje kod različitih žena, pa čak i kod jedne žene može da varira iz meseca u mesec.  Iako su odstupanja normalna, ako dođe do drastičnih promena ciklusa na tri meseca ili duže, obavezno je otkriti uzrok promena.

Saznaj više:  Bartolinijeve žlezde

Najčešći poremećaji menstrualnog ciklusaPoremećaji menstrualnog ciklusa kako ih lečiti

  • Obilna menstrualna krvarenja, menoragija

 Menstrualna krvarenja koja  su preobilna i praćena ugrušcima, često su izazvana poremećajem rada štitne žlezde, fibroidima ili polipima na materici.  Obilna menstrualna krvarenja mogu da budu izazvana i psihičkim stanjem, stresom, anksioznošću.

  • Produženi menstrualni ciklus, oligomenoreja

Menstrualni ciklus se smatra normalnim ako traje do 35 dana, sve duže od toga bi trebalo ispitati kod ginekologa.  Uzroci produženih ciklusa mogu da budu policistični jajnici, poremećaj rada štitne žlezde, hipeprolaktinemija.

  • Oskudna krvarenja, hipomenoreja

Iako neke žene prirodno imaju kraći ciklus,  oskudne menstruacije mogu da znače izostanak ovulacije, policistične jajnike, tumor hipofize,  poremećaj štitne žlezde… Do oskudnih menstrualnih krvarenja može da dođe posle dugotrajnog uzimanja kontraceptiva, ili zbog propadanja endometrijuma (unutrašnjeg zida materice).

  • Potpuni prestanak ciklus, amenoreja

Ako ciklus potpuno izostane, najpre ispitajte da li ste bili pod nekim jakim stresom ili ste možda trudni.  U svakom slučaju morate otići do doktora, koji će utvrditi da li su to uzroci nedostatka ciklusa, ili je u pitanju hormonski ili neki drugi poremećaj u organizmu.

Lečenje poremećaja menstrualnog ciklusa

 Poremećaj menstrualnog ciklusa znači da nešto sa organizmom nije u redu. Zato je potrebno sprovesti opsežne mere da se telo što više vrati u ravnotežu. To uključuje lekove (prepisane od strane lekara, nakon utvrđivanja uzroka poremećaja u menstrualnom ciklusu), ali i primenu lekovitih pomoćnih sredstava, pa i potpunu promenu načina života – ishrane i fizičkih aktivnosti:

  • Lekovi
Saznaj više:  Da li ste psihički spremni za odlazak ginekologu?

Svaki poremećaj menstrualnog ciklusa treba da ispitate kod lekara. Oni će na osnovu anamneze i pregleda utvrditi šta je uzrok poremećaja. U zavisnosti od uzroka, menstrualni poremećaji mogu da se tretiraju hormonskom terapijom, raznim hirurškim intervencijama, kao i prirodnim preparatima i pomoćnim lekovitim sredstvima.

  • Ishrana

Potrebno je  da u ishranu uvrstite što više prirodne, neprerađene namirnice, sa mnogo celovitih zrna, svežeg voća i povrća te izbegavanje zasićenih masti. Bilo bi poželjno da smanjite unosa kofeina, šećera i alkohola.

  • Fizička aktivnost 

Iako je fizička aktivnost vrlo važna zdravlje, veoma energično vežba nje upravo može dovesti do problema sa menstrualnim ciklusom. Zato je važno da vežbanje, kao i ishrana bude uravnoteženo i individualno odmereno u skladu sa potrebama i mogućnostima svake žene.

  • Smanjenje stresa

Stres je često okidač za probleme sa menstrualnim ciklusom, pa je važno naći način da se izborite sa stresom. Nekim ženama će prijati lagano vežbanje i joga, kod nekih ima efekta akupunktura, ili  refleksologija. Bitno je da nađete šta kod vas izaziva stres, kao i da pronađete koji metod vam najviše pomaže da taj stres što bolje podnesete.

  • Biljni i prirodni lekovi 

 Rešenje za poremećaje menstrualnog ciklusa može se naći i u prirodi, primenom pažljivo odabranog lekovitog bilja i pomoćnih lekovitih preparata. Koristeći svojstva lekovitih biljaka, poput  apiola (sastojak semena peršuna) i Greanium robertianum, može se uticati na normalizaciju hormonskog statusa kod žena koje imaju neredovne cikluse ili njihov potpuni izostanak, ili su pak uzrok problema cistični i policistični jajnici.

Saznaj više:  Kako da pomognete paru koji se suočava sa neplodnošću?

Apiol stimuliše mikrocirkulaciju u oblasti jajnika i brži dotok lekovitih supstanci iz ekstrakta lekovitog bilja, što doprinosi eliminaciji cista i povećanje plodnosti.  Takođe, Alchemilla vulgaris je taninska biljka koja jača matericu i materične ligamente i sjajna je prevencija nastanku cista i mioma. Upalni procesi na jajnicima i materici mogu da sFemisan A, proizvod za lečenje neredovnih menstruacija e tretiraju etarskim uljima, taninima i sumpornim  heterozidima koji se smatraju najjačim biljnim antisepticima.

Odabrano lekovito bilje  može se naći na tržištu u proizvodu za regulisanje menstruacije Femisan A. Ovaj proizvod je prirodni regulator menstrualnog ciklusa i hormonskog disbalansa. Može se koristiti u prevenciji pojave cista i upala uro-genitalnog trakta. Pozitivno utiče na plodnost i očuvanje zdravlja žena u periodu od puberteta do menopauze, a veoma je važno da ne sadrži hormone, ni konzervanse i da nema kontraindikacije za korišćenje.

Za tekst korišćeni sledeći izvori:

Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Herbasvet

One thought on “Poremećaji menstrualnog ciklusa: kako ih lečiti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *