Upotreba lekovitih biljaka za lečenje ginekoloških problema

Priroda obiluje sastojcima koji imaju lekovita svojstva, i ljudi već vekovima pokušavaju da otkriju koje biljke je najbolje koristiti za koje boljke.  Upotreba lekovitih biljaka za lečenje ginekoloških problema na našim prostoima ima veoma dugu tradiciju. U našem narodu su neke biljke tradicionalno poznate kao  lekovite za probleme sa menstrualnim ciklusom, jajnicima, matericom, menopauzom i drugim ginekološkim problemima.

Takođe, mada lečenje neplodnosti neminovno uključuje korišćenje lekova, odlaske na različite  preglede i dijagnostičke procedure,  postoji čitav spektar sastojaka iz prirode koji mogu da pomognu tokom lečenja neplodnosti.

Predstavljamo vam neke od biljaka koje se tradicionalno koriste za lečenje „ženskih“ tegoba, ginekoloških problema i neplodnosti. One se mogu koristiti izvorno, u obliku čajeva, ali i kao deo melema i pomoćnih lekovitih sredstava.

Virak  (Alchemillae folium)

Virak
Virak

Virak je veoma cenjena lekovita biljka, i od davnina ima široku primenu kod ženskih tegoba i bolesti. Čak je najpoznatiji kao „trava za ženske probleme“, a narodni nazivi su i „gospin plašt“ i „sveta biljka“.  Koristi se najviše za regulisanje menstrualnih tegoba i probleme sa matericom i jajnicima, ali pomaže kod bolnih i neredovnih menstruacija, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Virak jača zidove materice, pa što štiti od pobačaja ali i olakšava porođaj. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da neke materije u virku sprečavaju rast stafilokoke, bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike.

Saznaj više:  Samo jedan odsto parova u Srbiji odustaje od borbe za potomstvo

Hajdučka trava ( Millefolii herba)

Stolisnik, hajdučica ili hajdučka trava leči „mnogo teških rana“, jer ima jaka antibiotska svojstva. Pomaže kod pojačanog menstrualnog krvarenja, raznih upala urogenitalnog sustava, čisti i detoksikuje krv i jetru, smiruje glavobolju i vrtoglavicu, pomaže kod mioma, cista, grčeva i spazma materice… Ova biljka sadrži vitamine C i K, rutin, gorke  materije, gvožđe, kalijum, flavonoide, tanine, inulin, kamfor… Zbog obilja ovih aktivnih lekovitih supstanci, stolisnik je jedna od najkompletnijih i najlekovitijih biljaka.

Peršun (Petroselini fructus)

U narodnoj medicini  peršun se koristi kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, čak i za pospešivanje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja. Peršun sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.

Peršun
Peršun

 Neven (Calendulae flos)

Cvet nevena sadrži brojne sastojke koji mogu da pomognu u lečenju problema sa ciklusom i neplodnosti. Aktivni sastojci nevena deluju protivupalno, antiseptično, ublažuju grčeve, deluju na zaustavljanje krvarenja, ubrzavaju zarastanje rana, polisaharidi deluju imunostimulišuće. Za ekstrakt nevena čak su nedavna istraživanja pokazala da ima citostatičku i antitumorsku aktivnost.

Očajnica ili macina trava (Marrubium vulgare)

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. Narodni naziv je očajnica, slikovito opisuje stanje žena koje nisu u mogućnosti da postanu majke. Osnova njenog delovanja je normalizacija lučenja polnih hormona i uravnotežavanje hormonalnog ciklusa. Ovo je medicina potrdila da je osnovni preduslov uredne trudnoće.  Očajnica izuzetno pomaže kod menstrualnih tegoba i niza drugih ženskih bolesti.

Saznaj više:  Bitna tema: Duševno zdravlje žena
macina-trava-tetrljan-ocajnica-sterilitet
Macina trava

 Sladić (Glycyrrhiza glabra) 

Sladić se najvišee koristi za lečenje policističnih jajnika, jer povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron. Ovo je veoma važno za žene s policističnim jajnicima jer  kod PCOS preterano se luči testosteron. Istraživanja su pokazala da sladić kod žena smanjuje količinu testosterona za pedeset odsto. Ključ je u aktivnom sastojku koji blokira enzim za proizvodnju testosterona u jajnicima.
Sladić se često koristiti u kombinaciji sa božurom, koji isto smanjuje proizvodnju testosterona, a uz to podstiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona.

Upotreba lekovitih biljaka za lečenje ginekoloških problema

Foto: Pixabay

 Pomoćna lekovita sredstva za ginekološke probleme

Na tržištu se danas mogu naći preparati i dijetetski proizvodi koji su na bazi odabranog lekovitog bilja. Kada birate takve prepratate veoma je važno da budu bez veštačkih materija, boja i hormona. Ovi preparati se mogu koristiti za očuvanje zdravlja i funkcije reproduktivnih ženskih organa sve od puberteta do menopauze.

U zavisnosti od kombinacije lekovitih biljaka, ovi preparati mogu da se koriste za regulisanje neredovnog menstrualnog ciklusa, bolne menstruacije, akutne i hronične upale jajnika, materice, cista na jajnicima, mioma, ciste na grudima, steriliteta, predmenstrualnog sindroma – PMS. Jedan od preparata sa takvim dejstvom je Femisan A 

 O Femisanu A

[su_frame]Normalizaciji hormonalnog statusa kad su u pitanju neredovni ciklusi, potpuni izostanak ciklusa, cistični i policistični jajnici, doprinosi apiol koji stimuliše mikrocirkulaciju u oblasti jajnika i brži dotok lekovitih supstanci iz ekstrakta lekovitog bilja. Njegovi sastojci povoljno utiču na funkciju jajnika, kao i na eliminaciju cista i povećanje plodnosti. Više biljaka u FEMISANU A ima spazmolitičko dejstvo, što smanjuje grč materice i znatno olakšava bolne cikluse.  Ovaj lekoviti preparat smiruje upalne procese na jajnicima i materici snažnim dejstvom etarskih ulja, tanina i sumpornih  heterozida koji se smatraju najjačim biljnim antisepticima.[/su_frame]

Saznaj više:  Sve više muškaraca ne može da ima dete

Napomena: tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Herbasvet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *