Prva godina savetovališta “Hoću bebu”

Godišnjica psihološkog savetovališta „Hoću bebu“

Parovi koji se leče od infertiliteta tokom procesa lečenja prolaze kroz mnoge teške situacije, nesigurnost i probleme, o kojima često nemaju s kim da razgovaraju. Psihološko internet i telefonsko savetovalište „Hoću bebu“ danas obeležava godinu dana postojanja i za to vreme bilo je „desna ruka“ u davanju podrške, ohrabrenja, ali i informacija parovima koji imaju problema s plodnošću, od onih koji su uplašeni jer tek kreću u skupljanje podataka o svom problemu, do onih koje čeka vantelesna oplodnja.

[box type=”info”] Savetovalištu se za godinu dana rada obratilo više od 450 parova, psiholozi savetnici su obavili nekoliko stotina razgovora, u online savetovalištu komunicirali smo sa gotovo 600 parova. Naš sajt imao je više od 27.500 jedinstvenih posetilaca i oko 85.000 otvorenih strana. [/box] Parovima posebno znači što svoje nevolje i nedoumice mogu da podele sa psiholozima anonimno. Na žalost, u našoj zemlji, neplodnost partnera još u velikoj meri je tabu tema, okolina često i ne naslućuje kroz šta porodica prolazi, a par pati u tajnosti.

Među onima koji su se obratili savetovalištu, mnogi su rekli da im je do te odluke trebalo nekoliko meseci, što govori o tome koliko je parovima koji prolaze kroz razna emotivna stanja tokom procesa lečenja teško da se “otvore” i podele svoje najintimnije emocije i sumnje. Zato je jedan od ciljeva projekta da motiviše parove koji se leče od infertiliteta da je sasvim u redu i da nije sramota pozvati psihologa zbog emocija koje doživljavaju na putu ka ostvarenju roditeljstva.

Saznaj više:  Folna kiselina važnija pre začeća nego u trudnoći?

Takođe, upadljivo je velika razlika između broja muškaraca i žena koji su zvali savetovalište, na žalost, muškarci iako prolaze kroz iste probleme, mnogo teže se odlučuju da potraže pomoć i podršku.

– Problem jednog člаnа porodice neminovno pogаđа sve ostаle člаnove porodice i izaziva porodičnu krizu. To može da bude uvod u lošu komunikаciju među njenim člаnovima, može da dovede do nestabilnih i loših odnosa, međusobnog nepoverenja i otuđivаnja – kaže Jelena Misita iz Centra za unapređenje zdravlja žena, udruženja koje stoji iza projekta “Hoću bebu”. – Mnogim parovima neophodna je podrška, razumevanje, ohrabrenje u teškim momentima, toplina i saosećanje, a nekada im je potrebno samo da ih saslušaju, da neko čuje njihove suze tuge i straha. Momenti kroz koje parovi prolaze znaju da budu teški, a i kada se njihove nade ostvare i dođe do trudnoće, podrška im je i dalje potrebna, jer u silnoj želji za detetom osećaju strah da li će trudnoća uspešno doći do kraja.

Uvođenjem psiholoških savetovališta za parove koji se leče od neplodnosti, naša zemlja pravi prve korake u naporima da se ceo proces prikupljanja informacija, lečenja i postupka vantelesne oplodnje olakša, što čak može da rezultira većom uspešnošću lečenja. U  naprednim zemljama psiholozi su odavno deo tima koji leči par od steriliteta, jer taj proces  podrazumeva ogroman fizički i psihički napor i duboko utiče na sve segmente života para.

Saznaj više:  Gradovi u Srbiji koji finansiraju vantelesnu oplodnju

Ovaj neprofitni projekat sprovodi Centar za unapređenje zdravlja žena pod pokroviteljstvom udruženja Roda, Kolevka, Roditelj i Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje i zahvaljujući pomoći kompanije MSD.

Svakog radnog dana od 17 do 20 časova na telefonu dežura psiholog savetnik spreman da pruži podršku. Svi kojima je potrebna psihološka podrška i pomoć mogu se obratiti na telefon  011/ 7852-761  ili im pisati na e – mail  podrska@hocubebu.rs. Više aktuelnih informacija o procesu lečenja infertiliteta, stručnih i psiholoških tekstova možete pronaći na našem sajtu.

VAŽNOST PSIHOLOŠKE PODRŠKE

 • Parovi često imaju utisak da kroz ove životne teškoće prolaze sam
 • Kod para se tokom procesa lečenja javljaju osećanja tuge, straha, neraspoloženja, napetosti, samosažaljenja, tuge, krivice, čak i očaja.
 • Prinuđeni su da se bore sa osećanjem sramote i stida što nisu poput drugih parova, da odgovaraju na neprijatna pitanja, rešavaju međusobne oscilacije u odnosima
 • Sve druge sfere života su minimizirane u odnosu na plodnost, sve se vrti oko toga
 • Seksualni život i bliskost često trpe teške posledice zbog borbe za potomstvo.
 • Dobra psihološka podrška mnogo znači u procesu lečenja, jer pomaže da se strahovi racionalizuju, da se napravi bolji životni balans i amortizuje stres
 • Sve ovo daje bolje uslove za uspeh lečenja i toliko željenu trudnoću
Saznaj više:  Preko 5 miliona dece u svetu rođeno uz medicinsku asistenciju

VIŠE O INFERTILITETU

 •   Primarni infertilitet – ako par posle godinu dana redovnih odnosa ne ostvari trudnoću (ako su partneri stariji od 35 godina, onda i posle šest meseci)
 • Ne zna se pouzdano koliko parova u Srbiji ima problem sa infertilitetom, brojke su od 150.000 do 300.000Godišnje se u Srbiji uradi 3.500 VTO, a prema procenama stručnjaka potrebno je barem duplo od toga
 • Od 2007. godine kroz projekat besplatne VTO u Srbiji rođeno je više od 1.000 beba
 • Više od 2.000 evra (plus lekovi) košta jedan postupak vantelesne oplodnje
 • Više od 400 parova trenutno čeka na red za besplatnu vantelesnu oplodnju
 • Zabluda je da je infertilitet samo ženski problem, podjednako su zastupljeni polovi: u 33 odsto razlog je do muškarca, u 33% do žene,  a u ostalim slučajevima kod oba partnera95% adekvatno lečenih parova na kraju ostvari potomstvo

 

2 thoughts on “Prva godina savetovališta “Hoću bebu”

  1. Draga Jelena,
   Pokusajte sve ono sto vase misli drzi usmerene na drugu stranu. Citajte knjigu, gledajte omiljeni film, druzite se sa najblizima… Nadam se da ce rezultat biti pozitivan! Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *