In vitro aktivacija, nada u slučaju prestanka funkcije jajnika

Nedavna studija istraživača sa Stanford Univerzitate predstavila je novina način “proizvodnje” jajnih ćelija kod žena koje se leče od infertiliteta. Istraživanje je objavljeno u Zborniku Nacionalne akademije nauka a prenosi ga Medical news today. Lekari sa Sv. Marijana medicinsakog fakulteta Univerziteta u Kavasakiju (Japan) testirali su novu metodu kod žena koje pate od “insuficijencije jajnika”, stanja gubitka normalne funkcije jajnika pre četrdesete godine.

Aron Hšuek, profesor ginekologije i akušerstva na Stanfordu i glavni autor studije, pojasnio je da ove žene ulaze u menopauzu dosta rano, pre četrdesete godine.

Prethodna istraživanja su pokazala da te žene još imaju male primarne i sekundarne folikule, i da čak i ako nemaju više menstrualne cikluse  ipak mogu da se leče. Naš rezultat tokom kliničke saradnje u Japanu daje nam nadu da se ovoj grupi pacijentkinja može pomoći.”

rekao je Aron Hšuek.

IVA akcija za stimulaciju folikula da proizvodi jajne ćelije

Istraživači su novi tretman za plodnost nazvali “in vitro aktivacija” – IVA. Ovaj rad zasnovan na pretohnim istraživanjima, koja su pokazala da lanac sačinjen od nekoliko proteina, uključujući i PTEN, kontroliše rast folikula u jajniku. Druga istraživanja su pokazala sa blokiranje PTEN aktivnosti kod miša, ali i u ljudskim jajnicima  podstiču uspavane folikule da proizvode zrele jajne ćelije.
Istraživači su otkili da  deljenje janika na delove prekida lanac metaboličkih reakcija nazvan Hipo, čija je uloga da ograniči broj folikula koji rastu u isto vreme, da bi se očuvala zaliha jajnih ćelija.  Kada su jajnici tretirani sa supstancom koja menja PTEN reakciju, ustanovljeno je da ova dva tretmana zajedno aktiviraju značajan broj folikula.

Saznaj više:  Da li su muškarci manje plodni nego ranije?

Prof. Hšuek objašnjava:

“Žene imaju oko 800,000 veoma malih primarnih folikula na rođenju. Većina njih će ostati uspavane, a tek oko 1.000 njih će krenuti sa rastom svaki mesec. Jedna od njih dostiže zrelost svakog meseca dovoljnu da stvori jednu jajnu ćeliju. Ne zna se tačno kako se folikuli odabiraju za razvoj, ili zašto ti folikuli prestaju da se razvijaju kod žena sa primarnom insuficijencijom folikula. Ali, naš tretman može da probudi neke od tih preostalih primarnih folikula i izazove ih da oslobode jajnu ćeliju”.

Procedura i tretman

Istraživači su kod 27 žena sa primarnom insuficijencijom jajnika uradili minimalno invazivnu proceduru kojom su uklonili oba jajnika. Te žene su u proseku imale 37 godina i izgubile su menstruaciju u proseku 6.8 godina pre procedure. Od 27 žena, kod 13 su jajnici sadržali preostale folikule. Jajnicu su “mehanički fragmentirani” i tretirani lekovima da bi se blokiorao PTEN. Mali komad jajnika je transplantiran  u blizini jajovoda, Zatim su nadgledali ispitanice ultrazvukom i testovima hormona, da bi otkrili da li im rastu folikule. Ustanovljeno je da kod osam žena su počeli da rastu folikuli, injima su davani hormoni kako bi se stimulisala ovulacija.

Saznaj više:  Mali rečnik steriliteta

Od 27 žena, ukupno je pet njih razvilo zrele jajne ćelije koje su dobijene na ovaj način. Te jajne ćelije su oplođene.  Od njih, jednoj ženi je vraćena jedan opložen embrion, ali nije zatrudnela  dve žene se trenutno pripremaju za embriotrasnfer, jedna žena je zatrudnela uz pomoć jednog embriona, a jedna je iznela celu trudnoću i rodila zdravog dečaka.

 

Istraživači se nadaju da će ova metoda moći da pomogne mnogim ženama širom sveta, koje imaju sličan problem sa jajnicima.

U okviru istraživanja, pokušano je da se ova procedura testira kod žena sa drugim problemisa sa plodnošću, kao na primer one koje su ušle u ranu menopauzu zbog kancera, hemoterapije, radijacije, ili žene koje su neplodne između 40. i 45. godine.  Takože, istraživači planiraju da izuče kako da tretiraju PTEN i Hippo, a da izbegnu uklanjanje jajnika. Ipak, oni primećuju da će verovatno proći mnogo godina pre nego što ova procedura uđe u rutinsku upotrebu, kao VTO .

Kada se pogleda statistički, broj žena koje na ovaj način mogu da dođu do potomstva je mali. Ali, s obzirom na to da je za ove žene do sada jedino rešenje bilo ili donacija janih ćelija ili usvajanje deteta, otvara se put da zahvaljujući naprednoj metodi čak i one žene koje su već uveliko u menopauzi mogu da ostvare zdravu trudnoću. I daje nadu da napretkom medicine sve manje tajni u lečenju neplodnosti ostaje za “rešavanje”.

Saznaj više:  I u Americi urađena transplantacija materice

Izvor: Medical News Today

One thought on “In vitro aktivacija, nada u slučaju prestanka funkcije jajnika

  1. Interesuje me da li osobe koje su zračene i primale hemo terapiju kao što je moj slučaju in vitro aktivacija, nada u slučaju prestanka funkcije jajnika, može da se primeni kod mene? Inače obolela sam od karcinoma debelog creva 2004 god primala hemo terapiju i zračena pre sam izvadila deo jajnika i zamrzla. Od 2007 sam na terapiji sa tri-regolom za izazivanje menstruacije. Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *