Ešerihija koli

Ešerihija koli je vrsta bakterije koja je široko rasprostranjena u prirodi. Pripada grupi bakterija koje su normalni stanovnici creva mnogih životinja i ljudi, gde pomažu u varenju hrane. Budući da normalno žive u crevima čoveka, izazivaju bolest samo uz određene preduslove, ako dospeju iz creva u neke druge organe i tkiva.

Najčešće izazivaju urinarne infekcije. Podložnije su žene, jer je njihova (mokraćna cev) uretra kraća, pa je veća mogućnost za ulazak bakterija. Takođe, bešika žena je mnogo bliža vagini i anusu u odnosu na muškarce, a prilikom polnog odnosa može doći do prenošenja bakterije iz analno-vaginalnog dela do uretre i bešike, pogotovo ako se upražnjava analni seks. U retkim slučajevima muškarac može da ima Ešerihiju u prostati, i putem sperme mogu da je prenesu partnerki.

Osnovna terapija je antibiotska, prema antibiogramu. Ešerihija koli ne trpi kiselu sredinu, pa svaki dan u toku terapije treba uzimati vitamin C (1000 mg), koji povećava kiselost urina i čini ga nepovoljnom sredinom za Ešerihiju. Veoma bitno za uspeh terapije je dovoljan unos tečnosti, minimum dva litra. Treba izbegavati mleko, mlečne proizvode, meso, šećer, i tečnosti koje iritiraju bešiku (kofein, gazirana pića).

Zbog otpornosti na okolinu i lekove, i njene sposobnosti da mutira, doktori propisuju sve jače antibiotike, koji uglavnom unište i dobre bakterije, a kod žena i vaginalnu floru, gde se zbog toga javlja izvanredna podloga za razvoj nove infekcije.

Saznaj više:  Višak estrogena kao uzrok problema sa plodnošću

 

One thought on “Ešerihija koli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *