Ponovo besplatna VTO i u privatnim klinikama

Prvi put  2012. godine privatne klinike koje se bave  postupkom vantelesne oplodnje, ponovo će biti uključene u program besplatne VTO, koja se finansira iz državnog budžeta. Posle najave ministra Zlatibora Lončara, Republički fond za zdravstveno osiguranje raspisao je javni poziv privatnim zdravstvenim ustanovama da se prijave za sklapanje ugovora za lečenje neplodnosti, odnosno za postupke vantelesne oplodnje.Uključivanjem privatnih klinika u postupke vantelesne oplodnje ova usluga bi bila dostupna za mnogo više parova koji ne mogu na drugi način da dođu do potomstva. Trenutno smo po broju urađenih vantelesnih oplodnji skoro na samom začelju u Evropi.

U svrhe programa besplatne vantelesne oplodnje, Fond je, kako je najavljeno, opredelio oko 100 miliona dinara. flat,550x550,075,f Privatne zdravstvene ustanove koje žele da se uključe u program besplatne VTO treba svoju ponudu da dostave nadležnoj filijali Fonda, na čijoj teritoriji se nalaze, najkasnije do 18. aprila, a usluge će pružati do kraja godine, odnosno do 31. decembra.

Konačno ponovo besplatna VTO i u privatnim klinikama

Pacijenti koji uđu u program vantelesne oplodnje sada čekaju između šest i devet meseci, od momenta kada započnu i prijave se, pa do momenta izvođenja procedura. Pokrajinska sekretarka zadužena za zdravstvo i upravnica Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, prof. dr Vesna Kopitović, kaže  za Dnevnik da u Srbiji ima pet državnih ustanova koje se bave vantelesnom oplodnjom, po jedna u Novom Sadu, Nišu i Valjevu i dve u Beogradu.

Saznaj više:  Vantelesna oplodnja u zemljama Evrope - uporedna analiza

– Najviše se uradi u Kliničkom centru Vojvodine, 450 parova godišnje, dok se u ostalim ustanovama uradi između 250 i 300 parova. I pored toga, pacijenti sada čekaju i do devet meseci do momenta rada, jer je dugačka procedura. Moraju da prikupljaju nalaze, idu na prvostepenu komisiju RFZO, stručnu komisiju u Kliničkom centru Vojvodine, dva puta kod svog doktora po uput. Sve to dugo traje i zbog toga parovi dugo čekaju na početak procedure. Podržavam ideju da država odobri privatnim ustanovama da se uključe u program, ukoliko ne mogu svi pacijenti da budu primljeni u državne klinike – kaže dr Kopitović i napominje da postoji 10 ustanova van plana mreže zdravstvenih ustanova, odnosno iz privatnog sektora, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja i licencu od Uprave za biomedicinu da mogu da rade ove postupke.

Postupak VTO radio se, pored državnih, i u privatnim klinikama od 2008. do 2012, a nakon toga one nisu bile uključene. Dr Kopitović kaže da će sada sklapanje ugovora s ustanovama biti brže, a navodi i da struka insistira na tome da pacijenti sami biraju u koju ustanovu će ići. Ranije je bio princip da svuda bude isti broj pacijenata i to da prvo budu popunjene državne, a potom privatne ustanove.

Saznaj više:  Trojke iz prve - divna priča iz Kikinde

Pacijenti treba sami da biraju gde će raditi VTO

– Jedine ustanove koje se bave vantelesnom oplodnjom u Vojvodini su u Novom Sadu – “Genezis”, “Ferona” i “Perinatal”, a u Srbiji ih ima još sedam, i to šest u Beogradu i jedna na jugu Srbije, u Leskovcu. Pacijenti dugo čekaju do početka procedure, samo Klinika za ginekologiju i akušerstvo je puna do oktobra – kaže dr Kopitović i napominje da bi bilo dobro kada bi postojao vaučer, na osnovu kojeg bi pacijenti u jednoj ustanovi sve uradili, što bi i skratilo i pojednostavilo proceduru. Vaučer bi dobijali parovi koji imaju indikaciju, a postupak bi mogli da rade u bilo kojoj klinici i refundiraju novac. 

Kopitovićeva podseća na to da je od januara ove godine ukinuta mogućnost dopunskog rada u državnim klinikama.

– U novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo godišnje se uradi 450 parova, a u dopunskom radu bi moglo još 200. I dopunski rad, kao i rad u privatnim klinikama mogu da budu opcija, a na državi je da proceni šta je jeftinije – navodi dr Kopitović i dodaje da će postupak biti skuplji u privatnim institucijama.

Pokrajinska sekretarka kaže da je RFZO sada u fazi pravljenja cene, a napominje da cena može da bude veća za privatne ustanove. U državnim ustanovama postoji oprema i kadar, a cena lekova i preparata je ista, dok u privatnim klinikama mora da se uračuna i plaćanje timova, kao i amortizacija opreme.

Saznaj više:  Privatnici opet u programu besplatne VTO

Prilika i za drugo, treće dete

Za parove u Vojvodini koji već imaju dete, a imaju problem neplodnosti, Pokrajina je dala mogućnost da ga dobiju u postupku vantelesne oplodnje, i da im plati deo sredstava za taj postupak. Osim državnog programa, koji će se sada odvijati i u državnim i privatnim klinikama, veliki broj lokalnih samouprava u Srbiji finansira treći pokušaj VTO.

One thought on “Ponovo besplatna VTO i u privatnim klinikama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *